Σουβλάκι, φτώχεια, φροντιστήριο

Σουβλάκι, φτώχεια, φροντιστήριο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Οι οκτώ στους δέκα μαθητές του λυκείου απευθύνονται σε φροντιστήρια για να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό των πανελλαδικών εξετάσεων. Μάλιστα, δύο στις τρεις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα στέλνουν τα παιδιά τους στο φροντιστήριο. Η εδραίωση του φροντιστηρίου ως απαραίτητο για την επιτυχία στις εξετάσεις καταδεικνύεται από έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής. Η συμμετοχή κλιμακώνεται με βάση τις οικονομικές δυνατότητες κάθε οικογένειας.

 Συγκεκριμένα, φροντιστήριο παρακολουθούν το 94% των μαθητών η οικογένεια των οποίων έχει μηνιαίο εισόδημα πάνω από 2.000 ευρώ, το 91% των μαθητών η οικογένεια των οποίων έχει εισόδημα από 1.500 έως 2.000 ευρώ, ενώ ακόμη και για όσες οικογένειες έχουν εισόδημα έως 500 το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 65%.

Η έρευνα έγινε με τυχαία δειγματοληψία, πανελλαδικά, το χρονικό διάστημα 11 Δεκεμβρίου 2013 – 19 Ιανουαρίου 2014, σε 534 γονείς και κηδεμόνες αποφοίτων Ενιαίου Λυκείου της τελευταίας πενταετίας (από το 2009 και μετά), άνδρες και γυναίκες.

Τα συμπεράσματά της είναι τα εξής:

– Τέσσερις στους 5 μαθητές (80%) έχουν εξωσχολική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του Λυκείου.

– Βασικός λόγος για την έλλειψη εξωσχολικής υποστήριξης στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου αναφέρεται η οικονομική δυσχέρεια (47%).

– Ένας στους 3 μαθητές που δεν έχουν εξωσχολική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του λυκείου δεν συμμετέχει στις πανελλήνιες εξετάσεις και προέρχεται από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Για τους συγκεκριμένους μαθητές, άλλωστε τίθεται και μπαίνει το μεγάλο πρόβλημα του «Κοινωνικού Αποκλεισμού».

– Το ποσοστό αποτυχίας στους μαθητές με εξωσχολική υποστήριξη είναι 12%, ενώ στους μαθητές χωρίς εξωσχολική υποστήριξη στο Λύκειο είναι τριπλάσιο (35%).

Στοιχεία για την Εξωσχολική Υποστήριξη

Σε όσους δηλώνουν ότι έχουν εξωσχολική υποστήριξη, σχεδόν όλοι παρέχουν υποστήριξη στα παιδιά τους στην Γ΄ Λυκείου, 4 στους 5 παρέχουν εξωσχολική υποστήριξη στη Β΄ Λυκείου και περίπου οι μισοί στην Α΄ Λυκείου.

Το Φροντιστήριο αποτελεί την κύρια οδό υποστήριξης των παιδιών στον Λύκειο, είτε αυτόνομα είτε – σε πολύ μικρότερο βαθμό – σε συνδυασμό με ιδιαίτερα μαθήματα. Το 88% των παιδιών που παρακολουθούν μαθήματα σε Φροντιστήριο πετυχαίνουν την εισαγωγή τους σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Η συνολική δαπάνη εξωσχολικής υποστήριξης ενός μαθητή για μαθήματα σε Φροντιστήριο – σε όλο το Λύκειο – ανέρχεται στα 7.937 ευρώ. Το κόστος των ιδιαίτερων μαθημάτων και για τις τρεις τάξεις φτάνει τα 10.190 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης (42%) αφορά τη Γ΄ Λυκείου.

 Αξιολόγηση της εξωσχολικής υποστήριξης

Περίπου 9 στους 10 γονείς που παρείχαν εξωσχολική υποστήριξη στα παιδιά τους θεωρούν ότι η συμβολή της ήταν πολύ ή αρκετά θετική στο αποτέλεσμα των πανελληνίων εξετάσεων. Η επιδότηση του κόστους της εξωσχολικής υποστήριξης με την αξιοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ κρίνεται θετικά από το 83% των γονέων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή