Διώξεις κατά 19 στελεχών ΕΑΣ

Διώξεις κατά 19 στελεχών ΕΑΣ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύτατες κατηγορίες για απιστία σε βαθμό κακουργήματος αποδίδονται εις βάρος στελεχών των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων που υπηρέτησαν την περίοδο 2006 – 2010. Συνολικά 19 άτομα της διοίκησης των ΕΑΣ κατηγορούνται ότι χορηγούσαν αποζημιώσεις σε εργαζομένους του φορέα, οι οποίες υπερέβαιναν κατά πολύ τα νόμιμα. Συγκεκριμένα, φέρονται να χορηγούσαν αποζημιώσεις που υπερέβαιναν κατά πολύ το όριο των 15.000 ευρώ που προέβλεπε ο σχετικός νόμος για τις εταιρείες κοινής ωφελείας και τη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν φέρεται να είναι πολλαπλάσιες του προβλεπόμενου ποσού και να έφταναν ακόμη και τις 80.000 ευρώ. Η συνολική ζημία που υπέστη το Δημόσιο εκτιμάται στα 11 εκατ. ευρώ.

Κι αυτά, όπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές, συνέβησαν τη στιγμή που η χώρα έμπαινε στην οικονομική ύφεση και ήδη διεξαγόταν η συζήτηση για τις περικοπές που πρέπει να γίνουν στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα, τα συγκεκριμένα στελέχη φέρονται να ζημίωσαν τον οργανισμό με επιπλέον 40 εκατ. ευρώ, καθώς είχαν υπογράψει ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική. Κατηγορούνται για απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Και οι 19 κατηγορούμενοι, στην κατάθεσή τους ενώπιον του επίκουρου εισαγγελέα Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνου, αρνήθηκαν την κατηγορία. Υποστήριξαν ότι δεν ήταν υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν το πλαφόν στις αποζημιώσεις, καθώς τα ΕΑΣ δεν θεωρούνται επιχειρήσεις κοινής ωφελείας. Ωστόσο, οι θέσεις τους δεν έγιναν δεκτές, καθώς υπάρχουν δύο γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (2006 και 2012), ενώ από το 2003 μέχρι το 2010 τα ΕΑΣ πήραν συνολική κρατική επιχορήγηση 40 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή