ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσθήκη κερκίδων σε γήπεδα ποδοσφαίρου

prosthiki-kerkidon-se-gipeda-podosfairoy-2003515

Νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις, σχετικά με τις προσθήκες και τις εμπορικές χρήσεις σε υφιστάμενα γήπεδα ποδοσφαίρου προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ανάμεσα σε αυτές, δίνεται η δυνατότητα αύξησης των κερκίδων έως 30% και προσθήκης εμπορικών χώρων. Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνεται και σειρά τροποποιήσεων στον οικοδομικό κανονισμό.

Το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός υφισταμένων αθλητικών εγκαταστάσεων ποδοσφαίρου και άλλες διατάξεις» δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και αφορά γήπεδα ποδοσφαίρου Α΄ και Β΄ Εθνικής. Οπως ορίζει, επιτρέπεται:

– Η προσθήκη εμπορικών δραστηριοτήτων (όπως αναψυκτήρια, εστιατόρια, συνεδριακό κέντρο 300 θέσεων, κινηματογράφος, χώροι ψυχαγωγίας κ.λπ.), ακόμα κι αν οι δραστηριότητες αυτές απαγορεύονται στην περιοχή όπου βρίσκεται το γήπεδο. Οι χρήσεις αυτές δεν μπορούν σε έκταση να υπερβαίνουν το 15% του γηπέδου.

– Η προσθήκη νέων κερκίδων σύμφωνα με τις προδιαγραφές της UEFA, σε ποσοστό έως 30% των υφισταμένων. Οι προσθήκες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος στην περιοχή που βρίσκεται το γήπεδο, εκτός κι αν επιτραπεί παρέκκλιση από τον υπουργό Περιβάλλοντος (για τις κερκίδες, τα στέγαστρά τους και τους πυλώνες φωτισμού).

– Η επέκταση των δομικών στοιχείων του γηπέδου κατά 1,5 μέτρο εκτός του γηπέδου, για την ενίσχυση της στατικότητάς του.

Επίσης, με άλλες ρυθμίσεις στο ίδιο σχέδιο νόμου:

– Επαναφέρεται η δυνατότητα δόμησης σε «τυφλά» οικόπεδα που δημιουργήθηκαν με κατατμήσεις πριν από το 1977. Η έγκριση δίδεται όχι μέσω πολεοδομικής μελέτης αλλά με απόφαση της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

– Επιτρέπεται υπέρβαση του ύψους όλων των κτιρίων κατά 1 μ., εφόσον το ισόγειο χρησιμοποιείται κατά 50% για στάθμευση ή έχει θέσεις στάθμευσης σε πιλοτή.

– Τροποποιείται η νομοθεσία για τη διάσπαση των όγκων ενός κτιρίου σε εκτός σχεδίου περιοχή.