Ι. Μιχελάκης: «Η Κεφαλονιά μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο στον τομέα τής αντισεισμικής προστασίας»

Ι. Μιχελάκης: «Η Κεφαλονιά μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο στον τομέα τής αντισεισμικής προστασίας»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Η Κεφαλονιά μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας» τονίζει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, που βρίσκεται για τρίτη ημέρα στο νησί, συντονίζοντας το έργο των συνεργείων και υπηρεσιών αρωγής. «Ο τρόπος με τον οποίο κτίστηκαν και κτίζονται τα σπίτια στην Κεφαλονιά αποτελεί πραγματικά πρότυπο, γιατί η Ελλάδα είναι μια πολύ σεισμογενής χώρα» σημείωσε ο κ. Μιχελάκης και πρόσθεσε: «Τα σπίτια στην Κεφαλλονιά άντεξαν. Ο αντισεισμικός οικοδομικός κανονισμός, που έγινε το 1959 μετά τον φονικό σεισμό του 1953, συνέβαλε ώστε να κατασκευαστούν σπίτια γερά, που άντεξαν στον ισχυρό σεισμό της Κυριακής. Γι αυτό και δεν είχαμε καταρρεύσεις, με εξαίρεση μία και μοναδική περίπτωση. Τα σπίτια άντεξαν. Κάποιες μικροζημιές και ρωγμές απλώς χρειάζονται μια επισκευή. Αλλά ο φέρων οργανισμός των κτιρίων άντεξε… Σεισμοί γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Το θέμα είναι πως το κράτος είναι οργανωμένο για να τους αντιμετωπίσει».

   Ο υπουργός Εσωτερικών διέψευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, τα μισά σπίτια στο Ληξούρι παρουσιάζουν προβλήματα. «Όχι δεν είναι έτσι» είπε. «Οι πολίτες κάνουν αιτήσεις ζητώντας οι ίδιοι να ελεγχθούν τα σπίτια τους που θεωρούν ότι έχουν πάθει ζημιές. Τα σπίτια αυτά έχουν ελεγχθεί, λοιπόν, και δεν ισχύει ότι τα μισά έχουν υποστεί ζημιές».

   Αναφερόμενος στο πακέτο βοήθειας προς τους πληγέντες ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι «με εντολή του πρωθυπουργού τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανακοίνωσαν τρίμηνη αναβολή κάθε καταβολής, ή δόσης, ή εισφοράς που έπρεπε να γίνουν για τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή την Εφορία.

   Ταυτόχρονα, τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών έβγαλαν από 100.000 ευρώ το καθένα για την Κεφαλλονιά και για την Ιθάκη -όλα αυτά που λέμε αφορούν και τα δύο νησιά- για να δοθεί ένα έκτακτο βοήθημα, ένα πρώτο χρηματικό ποσό για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των σεισμοπλήκτων, ενώ τα άλλα 100.000 ευρώ είναι για τις πρώτες ανάγκες των δήμων να ανταποκριθούν στις άμεσες υποχρεώσεις τους. Επιπλέον υπάρχει σήμερα απόφαση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για δίμηνη αναβολή των δόσεων των δανείων και των υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα, πρόσθετα, ανακοίνωσε σήμερα ένα πρόσθετο πακέτο που προβλέπει τη χορήγηση σε φυσικά πρόσωπα και σε επιχειρήσεις δανείων με ευνοϊκούς όρους για την αποκατάσταση των ζημιών τους». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή