Στο Αργοστόλι και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Ανησυχία για την τουριστική περίοδο

Στο Αργοστόλι και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Ανησυχία για την τουριστική περίοδο

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στο λιμάνι του Αργοστολίου στην Κεφαλονιά, θα καταπλεύσει στις 7 το απόγευμα, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο θα αντικαταστήσει το πλοίο «Superfast 11».

Στο πλοίο, που διαθέτει 11 καταστρώματα και έχει δυνατότητα μεταφοράς 2.250 επιβατών και 850 οχημάτων, θα φιλοξενηθούν κάτοικοι του νησιού, τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές από το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ.

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και σχετική εντολή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, αντιναυάρχου Δημήτριου Μπαντιά, δεκαπέντε στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας, έχουν ήδη μεταβεί στο Λιμεναρχείο Κεφαλληνίας για παροχή βοήθειας.

 Σημειώνεται, ότι για το χρονικό διάστημα των τεσσάρων ημερών που το νησί της Κεφαλονιάς έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μετέβη στο νησί και ο περιφερειάρχης της 3ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να συνδράμει στον συντονισμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την σεισμική δόνηση.

 

  Την εκτίμηση ότι δεν θα επηρεαστούν οι κρατήσεις των τουριστών προς την Ελλάδα για τη φετινή τουριστική κίνηση εκφράζει, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των εν Ελλάδι τουριστικών πρακτόρων (Hatta) Γιώργος Τελώνης, μετά και τον ισχυρό σεισμό που χτύπησε την Κεφαλονιά, ενώ και η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων (ΠΟΞ) επισημαίνει πως όλα δείχνουν ότι η Κεφαλονιά θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες της.

Ο πρόεδρος του Hatta, αν και σημειώνει είναι νωρίς για να φανεί η όποια αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο των κρατήσεων, ωστόσο εκφράζει την πεποίθηση ότι ακόμα και αυτό το αρνητικό γεγονός μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και στο σκέλος των υποδομών.

Ο τουρίστας που θα επισκεφτεί τη χώρα, τονίζει ο κ. Τελώνης, γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής περιοχή και το γεγονός ότι στην Κεφαλονιά οι τουριστικές υποδομές άντεξαν, καταγράφεται στα θετικά για το τουριστικό προϊόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τουριστικές υποδομές της χώρας (ξενοδοχεία) υλοποιούνται με υψηλές προδιαγραφές και αυτό, στον σεισμό της Κεφαλονιάς, αποδείχτηκε.

Εξάλλου, σε σημερινή ανακοίνωση τής Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) τονίζεται ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, «οι τουριστικές υποδομές του νησιού, στη συντριπτική πλειονότητά τους, βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα που να επηρεάζουν φέρουσα ικανότητα του προορισμού».

«Όλα δείχνουν ότι η Κεφαλονιά θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί και να εξυπηρετήσει τους ξένους και Έλληνες επισκέπτες της εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου», σημειώνει στην ανακοίνωσή η ΠΟΞ και αναφέρει ότι η διοίκηση της Ομοσπονδίας βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς- Ιθάκης και ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας και την κατάσταση που διαμορφώνεται στο νησί.

Χθες, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού Σπύρος Γαλιατσάτος ανέφερε ότι αυτή την περίοδο η Κεφαλονιά δεν έχει εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα και ευτυχώς, όπως τονίζει, καθώς η ένταση και η διάρκεια του σεισμού θα τους πλημμύριζε με πρωτόγνωρα συναισθήματα.

Επιζήμιος ο σεισμός και στο χώρο του πολιτισμού

Πλήρης καταγραφή και μελέτη των ζημιών και των εν γένει προβλημάτων, που δημιούργησε ο σεισμός σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Κεφαλονιά. Όλες οι ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί από την πρώτη στιγμή

Σε ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία με τις τοπικές αρχές της Κεφαλονιάς βρίσκονται από την περασμένη Κυριακή, τόσο ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, όσο και η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι σεισμοί στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα, με εντολή του υπουργού η κα Μενδώνη βρίσκεται σε συνεννόηση με τα στελέχη του υπουργείου που υπηρετούν στο Νομό Κεφαλληνίας. Επίσης χθες είχε επανειλημμένες τηλεφωνικές συνεννοήσεις με το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Σ. Σιμόπουλο, που βρίσκεται στο νησί ως μέλος του κυβερνητικού κλιμακίου, καθώς και με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σ. Κουρή και τον Δήμαρχο κ. Α. Παρίση.

Εξάλλου, κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων βρίσκεται από χθες στην Κεφαλονιά με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να μελετήσει την κατάσταση των μνημείων του νησιού μετά τον ισχυρό σεισμό και τη συνεχιζόμενη μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Συνοπτικά η εικόνα έχει ως εξής:

· Το κτίριο του Μουσείου Αργοστολίου παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στις τοιχοποιίες του. Αναμένεται σχετική έκθεση από το ΥΠΟΜΕΔΙ.

· Προβλήματα παρουσιάζει η έκθεση αρχαιοτήτων στο ίδιο μουσείο, καθώς περίπου 40 αγγεία μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους. Πολλά φαίνεται ότι έχουν σπάσει ή έχουν ανοίξει σε παλαιότερες συγκολλήσεις. Ηδη έχει αποσταλεί από την Αθήνα κλιμάκιο συντηρητών για να καταγράψει την κατάσταση.

· Εχει καταρρεύσει τμήμα του τείχους του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου κοντά στην πύλη, οπότε δεν είναι δυνατή η άνοδος στο χώρο.

· Ρωγμές παρουσιάστηκαν σε βυζαντινά μνημεία του οικισμού, όπως η Αγία Θέκλα, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Σπυρίδων, ο Άγιος Θεόδωρος, η Παναγία Φανερωμένη. Τα στελέχη των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ προχωρούν σε ελέγχους των λοιπών μνημείων, όπου βέβαια τους επιτρέπει η κατάσταση των οδικών δικτύων. Επίσης ζημιές έχουν υποστεί οι εκκλησιές των Ρόγγων και των Σουλάων.

· Η γέφυρα De Bosset στην οποία εκτελείται έργο του ΕΣΠΑ δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα, καθώς ενισχύθηκε στα πλαίσια του έργου με μικροπασάλους.

· Στα αρχαία μνημεία του νησιού δεν παρατηρήθηκε πρόβλημα.

· Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ζήτησε από τις υπηρεσίες του υπουργείου μέχρι την Παρασκευή να έχει σταλεί αναλυτική καταγραφή των ζημιών και των προβλημάτων γενικότερα.

· Με εντολή του κ. Παναγιωτόπουλου, σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς και τις υπηρεσίες μας, έχει προγραμματισθεί η μετάβασή της κας Μενδώνη την ερχόμενη εβδομάδα στην Κεφαλονιά, μαζί με ειδικευμένο κατά περίπτωση προσωπικό των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή