Ενίσχυση των σεισμόπληκτων, 5% των κτιρίων με σοβαρές ζημιές

Ενίσχυση των σεισμόπληκτων, 5% των κτιρίων με σοβαρές ζημιές

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

  Λιγότερο από το 5% των κτιρίων της Κεφαλονιάς εκτιμάται ότι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Κυριακής, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα των αυστηρών αντισεισμικών κανονισμών. Ενθαρρυντικά και τα νέα από τους σεισμολόγους, που υποστηρίζουν ότι το ενδεχόμενο ενός νέου ισχυρού σεισμού απομακρύνεται. Οπως ανακοινώθηκε, οι σεισμόπληκτες οικογένειες θα λάβουν ενίσχυση 580 ευρώ για να καλύψουν άμεσες ανάγκες. Προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση, τα χρήματα θα καταβληθούν με μια απλή υπεύθυνη δήλωση και στη συνέχεια θα διενεργηθούν έλεγχοι. Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες-μέλη της αποφάσισαν να παρασχεθεί δίμηνη αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου και τόκων πάσης φύσεως δανείων για το σύνολο των δανειοληπτών στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Εξάλλου, σε μια συμβολική κίνηση, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν, προσγειώθηκε στην Κεφαλονιά όπου και θα διανυκτερεύσει. Τα συνεργεία των μηχανικών του ΟΑΣΠ, της ΥΑΣ και των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας συνέχισαν την Τρίτη τους ελέγχους σε κατοικίες. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο γ.γ. Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος, μέχρι το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί 300 αυτοψίες και το 50% των κτιρίων που ελέγχθησαν κρίθηκε μη κατοικήσιμο. «Οι αυτοψίες γίνονται στις περιοχές που έχουν το μεγάλο πρόβλημα», λέει ο κ. Σιμόπουλος. «Εκτιμώ ότι τα κτίρια που έχουν ζημιές σε όλη την Κεφαλλονιά δεν ξεπερνούν το 5%».

Οπως αναφέρει ο γ.γ., καταβάλλεται προσπάθεια ώστε τη Δευτέρα να δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος Ληξουρίου – Αργοστολίου, που έκλεισε λόγω κατολισθήσεων και να ανοίξουν όλα τα σχολεία, έστω και σε διπλοβάρδια. Η ΕΥΔΑΠ έστειλε χθες κλιμάκιο ειδικών στο νησί προκειμένου να συμβάλουν στον έλεγχο της καταλληλότητας των δικτύων ύδρευσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή