Πειθαρχική δίωξη κατά της Μ. Στέφη

Πειθαρχική δίωξη κατά της Μ. Στέφη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατηγορούμενη για το πειθαρχικό αδίκημα του σφάλματος από βαριά αμέλεια αναφορικά με τις άδειες που δόθηκαν στον Χριστόδουλο Ξηρό, είναι από χθες η πρώην διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού, Μαρία Στέφη. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου άσκησε σε βάρος της πειθαρχική δίωξη και πλέον η πρώην διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού βρίσκεται αντιμέτωπη με το αδίκημα της προσωρινής παύσης από τα καθήκοντά της.

Το ίδιο αδίκημα αποδόθηκε από τον υπουργό σε δύο τμηματάρχες που την αναπλήρωναν, αλλά και στις κοινωνικές λειτουργούς που συμμετείχαν στα συμβούλια τα οποία έδωσαν επτά συνολικά άδειες στον Χριστόδουλο Ξηρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ εβδομάδος η κ. Στέφη μετακινήθηκε από τη θέση της και έχει τοποθετηθεί σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα, όπου και θα παραμείνει μέχρι να ολοκληρωθεί η υπόθεσή της. Εν τω μεταξύ, ποινική δίωξη για σφάλμα από βαριά αμέλεια αναμένεται να ασκηθεί κατά παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη και σε βάρος των δύο εισαγγελέων των φυλακών Κορυδαλλού που μαζί με τα υπόλοιπα επτά μέλη του Συμβουλίου των Φυλακών αποφάσισαν και ενέκριναν τις άδειες που δόθηκαν στον Χριστόδουλο Ξηρό.

Επί των πειθαρχικών ευθυνών, έρευνα διενήργησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, Ευάγγελος Ζαχαρής, ο οποίος διαπίστωσε βαρύτατες ευθύνες των δύο εισαγγελικών λειτουργών.

Στο πολυσέλιδο πόρισμα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά αποδίδει στις δύο εισαγγελείς «σφάλμα από βαριά αμέλεια το οποίο έπληξε σοβαρά το κύρος της Δικαιοσύνης», ενώ εντοπίζει και πειθαρχικές ευθύνες, καθώς, όπως επισημαίνει, δεν εκτίμησαν σωστά τα γεγονότα και το «ποιόν» του Χριστόδουλου Ξηρού.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται καταθέσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων και του εκτελούντος χρέη αρχιφύλακα το βράδυ του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν. Σύμφωνα με αυτές, η απόφαση για τις συναντήσεις του Χρ. Ξηρού με τα μέλη των «Πυρήνων» είχε ληφθεί προ διετίας, ενώ αφήνονται υπόνοιες ότι οι άδειες στον Ξηρό δίνονταν υπό τον φόβο κατευθυνόμενης εξέγερσης στις φυλακές. Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της παράλληλης έρευνας που διενεργείται ως προς τις ευθύνες σωφρονιστικών υπαλλήλων, 17 εξ αυτών έχουν κληθεί σε απολογία, ενώ το πόρισμα αναμένεται εντός των ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή