Αναβάθμιση συνθηκών διαβίωσης κρατουμένων

Αναβάθμιση συνθηκών διαβίωσης κρατουμένων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλέγμα δράσεων όχι απλώς για την αποσυμφόρηση των φυλακών, αλλά και την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων, σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση στους συγκεκριμένους χώρους είναι δραματική. Αιχμή του δόρατος του εν λόγω σχεδιασμού είναι ένα πολλαπλό πρόγραμμα μέτρων για υπό όρους και με συγκεκριμένα κριτήρια αποφυλάκιση φυλακισμένων, ενώ παράλληλα επιχειρείται και επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης για εκείνους οι οποίοι είναι κρατούμενοι ως υπόδικοι.

Αυτά κατέστησαν σαφή χθες στη συνεδρίαση της ειδικής μόνιμης επιτροπής σωφρονιστικού συστήματος της Βουλής, διά στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαρ. Αθανασίου. «Δεν είμαι υπερήφανος για την κατάσταση των φυλακών μας», είπε ο κ. Αθανασίου, σημειώνοντας ότι είναι χρόνια η κατάσταση και δεν μπορεί να διορθωθεί «από τη μια μέρα στην άλλη». Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως ενώ η χωρητικότητα των υπαρχουσών φυλακών είναι 9.884 θέσεις, αυτή τη στιγμή συνωστίζονται στους συγκεκριμένους χώρους 12.655 άτομα. Μάλιστα, με αφορμή σχετική ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης, πρόσθεσε ότι εξαιτίας της έλλειψης χώρων, υπάρχουν σε αστυνομικά κρατητήρια περίπου 650-700 άτομα. «Και αυτό είναι κάτι που δεν τιμά τη χώρα μας», σχολίασε. Ως προς την εθνικότητα των φυλακισμένων, ωστόσο, ο κ. Αθανασίου έσπευσε να πει ότι το 65% είναι αλλοδαποί και εξ αυτών σχεδόν οι μισοί προέρχονται από την Αλβανία.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι δρομολογούνται μέτρα σε διάφορα επίπεδα και ως τέτοια ανέφερε: 1) Την ηλεκτρονική παρακολούθηση –το λεγόμενο «βραχιολάκι»–, που θα εφαρμοστεί το αμέσως προσεχές διάστημα πιλοτικά, κατ’ αρχάς στις περιφέρειες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. 2) Την ολοκλήρωση κατασκευής νέων πτερύγων σε φυλακές Χανίων και Δράμας. 3) Την κατασκευή φυλακής υψίστης ασφαλείας. Στο σημείο αυτό είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση σχετικά με την τοποθεσία όπου αυτή η ειδική φυλακή θα κατασκευαστεί. Η περιοχή του Δομοκού, σημείωσε, είναι μία από τις τρεις-τέσσερις υποψήφιες. 4) Τη μελέτη προγράμματος αποφυλάκισης καταδικασθέντων για αδικήματα όχι μεγάλης κοινωνικής απαξίας, όταν συμπληρωθούν τα 2/5 έκτισης της ποινής τους.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε με τους βουλευτές–μέλη της επιτροπής, προέκυψε επίσης ότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης μελετά και άλλες προτάσεις, όπως η ευνοϊκή μεταχείριση κρατουμένων που επιτυχώς παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως το «Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας», το ενδεχόμενο να αποφυλακιστούν κρατούμενοι με πολύ σοβαρές παθήσεις (σκλήρυνση κατά πλάκας), ενώ ιδιαίτερη μέριμνα επιχειρείται να ληφθεί όσον αφορά τους ανήλικους κρατουμένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή