Ενα πιάτο φαγητό για όλους

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γεια σου Νίκο, πώς πάει σήμερα;». Ψηλός και ισχνός αποκαλεί με τα μικρά όλους τους υπαλλήλους του δήμου και τους εθελοντές που μοιράζουν καθημερινά το συσσίτιο. Και εκείνοι του αντιγυρίζουν τον χαιρετισμό, είναι παλαιός γνώριμος. «Κάποιοι έρχονται πολλά χρόνια. Ομως το 40% όλων των ανθρώπων και το 30% ειδικά των Ελλήνων που έρχονται στα συσσίτια του δήμου απευθύνθηκαν σ’ εμάς το τελευταίο εξάμηνο», λέει η κ. Τζένη Βαρβαγιάννη, μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ). Η μέρα είναι βροχερή και οι σιτιζόμενοι δεν μπορούν να καθίσουν στα παγκάκια της αυλής. Τρώνε με τις ομπρέλες στα χέρια, δυστυχώς εσωτερικός χώρος δεν υπάρχει για να προφυλαχθούν από το κρύο και τη βροχή.

Το συσσίτιο του Δήμου Αθηναίων στο κτίριο της οδού Πειραιώς μοιράζει καθημερινά σε δύο βάρδιες περίπου 1.400 μερίδες φαγητού. Χωρίς πιστοποιητικά, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς καν ταυτότητα. Οποιος στηθεί στην ουρά μπορεί να φάει ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό. Πρόκειται για κοινωνική δομή που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Μόνο που τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση και έχει διαφοροποιηθεί ο κόσμος που έρχεται. Το 60% είναι Ελληνες. Ακόμα 1.300 μερίδες φαγητού στέλνονται σε σχολεία της Αθήνας έπειτα από αίτημα των διευθυντών όταν καταλάβουν πως κάποιο παιδί δεν τρέφεται κανονικά λόγω οικογενειακών προβλημάτων.

Η κρίση δημιούργησε όμως «νέες» ανάγκες. Ανθρωποι που ξαφνικά βρέθηκαν χωρίς δουλειά και δεν έχουν τη δυνατότητα να θρέψουν τον εαυτό τους ή πολύ περισσότερο τα παιδιά τους. Ενα νέο πρόγραμμα στήριξης οικογενειών (που πρέπει να είναι δημότες ή κάτοικοι του Δήμου Αθήνας), οι οποίες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας στήθηκε τον Μάιο του 2012. Προσφέρονται διατροφή, ιατρική, ψυχολογική αλλά και κοινωνική στήριξη με την παροχή συμβουλών σε 100 οικογένειες με τη χορηγία της Cosmote (συνολικά 200 τον χρόνο) για ένα εξάμηνο. Χαρακτηριστικό της ανάγκης που υπάρχει είναι ότι οι αρχικές αιτήσεις για υποστήριξη και βοήθεια έφτασαν τις 1.800.

Οσοι δεν εντάχθηκαν σε αυτό το πρόγραμμα μπορούν να βρουν στήριξη από άλλες κοινωνικές δομές, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο (που βρίσκεται Σοφοκλέους και Πειραιώς) απ’ όπου «ψωνίζουν» 400 οικογένειες τον χρόνο ή τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας, εξηγούν οι υπεύθυνοι. Στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας (στεγάζεται στο Παλιό Φρουραρχείο, στην οδό Δομοκού 2 απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης τηλ. 15422) μπορεί να απευθυνθεί, κλείνοντας προσωπικό ραντεβού όποιος χρειάζεται κάτι, από ρούχα και τρόφιμα έως και έπιπλα ή παιχνίδια. Οποιος πάλι δεν χρειάζεται πλέον κάτι και θέλει να το δωρίσει αρκεί και πάλι να επικοινωνήσει στο ίδιο τηλέφωνο. Περισσότεροι από 14.000 συμπολίτες μας είναι γραμμένοι στα κομπιούτερ του Κόμβου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή