Νέα πρόταση για γάλα της «Ημέρας»

Νέα πρόταση για γάλα της «Ημέρας»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση προς τους αρμόδιους υπουργούς, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, κατέθεσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, με σκοπό, όπως είπε σε σημερινές του δηλώσεις, να προστατευτεί η ποιότητα και η τοπική παραγωγή.

Ο κ. Καχριμάνης προτείνει να εξεταστεί η δυνατότητα καθιέρωσης ενός νέου τύπου γάλακτος, της "Ημέρας", του οποίου η διάρκεια ζωής θα είναι μικρή. Με τον τρόπο αυτόν, στην αγορά θα διακινούνται τρεις κατηγορίες: γάλα ημέρας διάρκειας 2-3 ημερών, γάλα φρέσκο για περισσότερες ημέρες βάσει της σχετικής νομοθεσίας, και γάλα μακράς διάρκειας.

Ο περιφερειάρχης τόνισε πως με τον συγκεκριμένο διαχωρισμό εξασφαλίζεται η ποιότητα, η ιδιαιτερότητα και η αξία του ντόπιου φρέσκου γάλακτος, ενώ παράλληλα διαμορφώνεται μια νέα τομή στην αγορά για τους παραγωγούς. Μάλιστα σημείωσε, πως ανάλογη ενέργεια έχει ήδη ξεκινήσει από παραγωγούς της Λάρισας, που μέσω αυτόματων πωλητών διαθέτουν "γάλα ημέρας" στην τοπική αγορά.

«Αν θέλουν να προστατέψουν τους ντόπιους παραγωγούς, να γίνει πλήρης διαχωρισμός του γάλακτος σε τρεις κατηγορίες. Μέσα από την εξομοίωση προς τα κάτω που γίνεται σήμερα, διαμορφώνεται μια κατηγορία για το φρέσκο γάλα, που μπορεί να είναι χαμηλότερης τιμής, αλλά είναι και μεγαλύτερης διάρκειας. Με τον διαχωρισμό στις συγκεκριμένες κατηγορίες και ειδικότερα την κατηγορία "γάλα ημέρας", στηρίζουμε την ποιότητα της ντόπιας παραγωγής, αλλά και τους παραγωγούς, για τους οποίους θα ανοίξει μια νέα παράμετρος στην αγορά», υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης.

Ανησυχούν οι γαλακτοπαραγωγοί

Την έντονη ανησυχία τους για τις θέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο θέμα της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, εκφράζουν με ανακοίνωση τους οι φορείς της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, τονίζοντας ότι το θέμα δεν έκλεισε και ενδεχομένως θα επανέλθει. Παράλληλα, δηλώνουν ικανοποιημένοι για τις θέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι φορείς της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας (Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδας, Ένωση Φυλής Χόσταϊν Ελλάδας, Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς),σε συνάντηση τους αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους για το θέμα, κάνουν λόγο για ουσιαστική καταστροφή του κλάδου τους, σε περίπτωση που υιοθετηθεί ένας “εντελώς αντιαναπτυξιακός νόμος”.

Η εφαρμογή του νόμου, σύμφωνα με τους φορείς, θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση και μετέπειτα σε αφανισμό των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και στη διάθεση στον Έλληνα καταναλωτή υποβαθμισμένου προϊόντος.

Καταγγέλλουν μεθόδευση για προσαρμογή της νομοθεσίας, ώστε να επιτρέπεται η παραγωγή γιαουρτιού από σκόνη γάλακτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή