Κεφαλονιά: Σεισμοί μικρότεροι των 4 Ρίχτερ

Κεφαλονιά: Σεισμοί μικρότεροι των 4 Ρίχτερ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τέταρτη νύχτα οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς διανυκτέρευσαν έξω από τα σπίτια τους, ενώ οι σεισμικές δονήσεις κινούνται σε χαμηλότερες κλίμακες. Την ίδια ώρα, με την παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο πληγωμένο νησί, η κυβέρνηση έδειξε την αποφασιστικότητά της για την αντιμετώπιση των επιτακτικών προβλημάτων.

«Εχει σαφώς μειωθεί ο αριθμός των σεισμών και το μέγεθός τους», δήλωσε στην «Κ» η σεισμολόγος Γεωργία Πανοπούλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι χθες κανένας σεισμός δεν υπερέβη τους τέσσερις βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. «Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμα, λόγω του ιστορικού της περιοχής. Η εξέλιξη βρίσκεται υπό παρακολούθηση», σημείωσε η κ. Πανοπούλου. «Η Κεφαλονιά άντεξε και θέλω να δώσω συγχαρητήρια στις Κεφαλονίτισσες και στους Κεφαλονίτες οι οποίοι αντιμετώπισαν με ψυχραιμία και με ωριμότητα την κατάσταση», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου. «Ηρθα ακριβώς για να δείξω ότι όλοι οι Ελληνες είναι δίπλα στην Κεφαλονιά και να υπογραμμίσω με κάθε τρόπο τη βούληση της κυβέρνησης -και το λέω αυτό με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο- να ξαναγυρίσει πολύ γρήγορα η Κεφαλονιά σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής», τόνισε.

Πάνω από 500 αυτοψίες

Ο αριθμός των αυτοψιών έχει ξεπεράσει τις 500 κατοικίες, και όπως ανέφερε στην «Κ» ο Στράτος Σιμόπουλος, γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων και συντονιστής των δραστηριοτήτων, προσωρινά μη κατοικήσιμες χαρακτηρίστηκαν οι μισές οικίες, εν αναμονή του δεύτερου -πιο λεπτομερειακού- ελέγχου. Τις αυτοψίες πραγματοποιούν 17 συνεργεία στο Ληξούρι και 10 στο Αργοστόλι. Η εκτίμηση πάντως είναι πως στο σύνολο του νησιού οι μη κατοικήσιμες οικίες δεν θα υπερβαίνουν το 5%.

Οσον αφορά τα δημόσια κτίρια, όπως ενημέρωσε ο κ. Σαμαράς, έχει ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος έλεγχος σε όλα τα σχολεία και η μεγάλη τους πλειονότητα θα λειτουργήσει κανονικά από τη Δευτέρα. Τα νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά. Από το σύνολο των δημοσίων κτιρίων κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα 14. Οσον αφορά τις υποδομές, το πιο μεγάλο πρόβλημα αφορά τον δρόμο Ληξουρίου – Αργοστολίου, ο οποίος δεν έχει αποδοθεί στην κυκλοφορία, ενώ λιμάνια και αεροδρόμιο λειτουργούν κανονικά.

Από χθες ξεκίνησε η ενίσχυση όσων ιδιοκτητών τα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» ή «κίτρινα» με το ποσό των 580 ευρώ. Περίπου 1.200 άτομα έχουν βρει προσωρινό κατάλυμα στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες και αναζητούνται κι άλλες λύσεις.

Τη δυνατότητα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Johannes Hahn, στις 6 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Ο κ. Μιχελάκης επικοινώνησε με τη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στην Ε.Ε., προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα εξασφάλισης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για το σεισμόπληκτο νησί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή