Και δεύτερη απολογία Αντώνη Κάντα για τις μίζες

Και δεύτερη απολογία Αντώνη Κάντα για τις μίζες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα συνεχίζουν εντατικά οι αρμόδιοι ανακριτές, που εντοπίζουν διαρκώς νέα πρόσωπα και επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τη διακίνηση «μαύρου» χρήματος που δόθηκε στο περιθώριο υπογραφής εξοπλιστικών προγραμμάτων με ξένες εταιρείες, ζημιώνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό με τεράστια ποσά.

Χθες απολογήθηκε για δεύτερη φορά ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Αντ. Κάντας, ο οποίος είχε ήδη δώσει απολογία στον ανακριτή Γ. Μαλλή. Μιλώντας αυτή τη φορά ενώπιον των ανακριτών κ. Γεωργουλέα και Μάρκου, επανέλαβε ότι θεωρεί πως, για να πάρει ο ίδιος χρήματα ως μίζα, είναι λογικό να έχουν εισπράξει και οι ανώτεροί του, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για πολιτικά πρόσωπα. Ο κ. Κάντας κλήθηκε χθες προκειμένου να απολογηθεί για τη μίζα των 950.000 που φέρεται να πήρε (μεταξύ άλλων) από τον μεσάζοντα Δ. Παπαχρήστου, εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας Wegmann, για τη προμήθεια οπλικών συστημάτων.

Ο Αντ. Κάντας, που έχει επιστρέψει ήδη στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 10 εκατ. ευρώ, είπε ότι το ποσό που πήρε για τον Παπαχρήστου είναι 750.000 ευρώ. Ο Κάντας αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για την υπόθεση των αυτοκινούμενων πυροβόλων –για την οποία απολογήθηκε–, ωστόσο επέστρεψε στη φυλακή καθώς είναι προφυλακισμένος για την υπόθεση των υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών συστημάτων.

Επίσης, χθες, ένας απόστρατος υψηλόβαθμος αξιωματικός αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του στον ανακριτή Μαλλή. Το όνομά του είχε γίνει γνωστό από την κατάθεση του 83χρονου επιχειρηματία Π. Ευσταθίου, ο οποίος φέρεται να δωροδόκησε σειρά Ελλήνων κρατικών λειτουργών ενεργώντας ως εκπρόσωπος της εταιρείας Atlas.

Ο απόστρατος –πρώην μέλος επιτροπής αξιολόγησης για εξοπλιστικά– αφέθηκε χωρίς κανένα περιοριστικό μέτρο, γεγονός στο οποίο συνέβαλε η στάση του, καθώς επέστρεψε στο ελληνικό κράτος το ποσό των 210.000 ευρώ που –όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος– πήρε από τον Ευσταθίου. Υποστήριξε δε ότι ο επιχειρηματίας του έδωσε τα χρήματα όχι ως λάδωμα, αλλά επειδή γνώριζε ότι είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αφού ήταν οικογενειακοί φίλοι και χωρίς να του το έχει ζητήσει ο ίδιος.

Αλλοι δύο στρατιωτικοί που είχε υποδείξει ο Ευσταθίου απολογήθηκαν μία ημέρα νωρίτερα και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και εγγύηση 30.000 ευρώ έκαστος. Αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Οι τρεις τους φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση των υποβρυχίων, ενώ ακόμα επτά στρατιωτικοί, που υπέδειξε ο Ευσταθίου, αναμένεται να απολογηθούν σχετικά με την προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων Asrad.

Συνέχεια ερευνών

Με προσοχή εξετάζονται τα στοιχεία της λίστας με εμβάσματα, λογαριασμούς και εταιρείες που βρέθηκε σε έλεγχο στο γραφείο του Παπαχρήστου. Ενδιαφέρον για τις ελληνικές αγορές εξοπλιστικών συστημάτων, εκτός από τη Δικαιοσύνη της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, εκφράζουν και οι Ελβετοί. Την ερχόμενη Δευτέρα, εισαγγελείς από την Ελβετία αναμένεται να εξετάσουν τον Ν. Ζήγρα και την επόμενη ημέρα τον Α. Τσοχατζόπουλο και τη σύζυγό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή