Εμποδίζουν τη σίτιση στο ΑΠΘ

Εμποδίζουν τη σίτιση στο ΑΠΘ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος γύρος προβλημάτων άνοιξε για τη Φοιτητική Λέσχη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Φοιτητική Λέσχη λειτουργεί με…διαλείμματα, αφού ομάδες φοιτητών ζητούν να μη σιτίζει μόνο τους δικαιούχους φοιτητές αλλά να είναι ανοιχτή για όλους.

Ειδικότερα, την περασμένη Δευτέρα μικρή ομάδα ατόμων παρεμπόδισαν τους ελέγχους που έκαναν οι υπάλληλοι της Λέσχης για τους μη δικαιούχους. Ετσι, το διοικητικό συμβούλιο της Λέσχης αποφάσισε ομόφωνα η λέσχη να παραμείνει κλειστή για να αποκατασταθεί η λειτουργία της αναφέροντας ότι «η δωρεάν σίτιση των φοιτητών του ΑΠΘ στη Λέσχη κινδυνεύει από τη βίαιη παρεμπόδιση του ελέγχου της φοιτητικής ιδιότητας των προσερχομένων και την επιβολή της ελεύθερης σίτισης οποιουδήποτε μη φοιτητή. Ζητούμε τη συμπαράσταση όλων των φοιτητών του ΑΠΘ για τη διασφάλιση του νόμιμου δικαιώματός τους για τη δωρεάν σίτιση».  Υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης στη Λέσχη υπήρξαν κινητοποιήσεις αριστερών φοιτητικών παρατάξεων και πριν από τη διακοπή του ακαδημαϊκού έτους για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δ.Σ. της Λέσχης, στις αρχές Νοεμβρίου «μικρή ομάδα ατόμων εμπόδισε τη διαδικασία εγγραφής των φοιτητών στις λίστες της Λέσχης, ενώ η ίδια ομάδα κατέστρεψε περίπου 500 αιτήσεις για δωρεάν σίτιση» . Το θέμα της σίτισης χρήζει αλλαγής, καθώς το απαρχαιωμένο σύστημα κατανομής των κονδυλίων εστίασης ευνοεί παρασιτικά φαινόμενα και αδιαφανείς διαδικασίες.

Με βάση τα στοιχεία του υπ. Παιδείας το 2011 η μέση ετήσια δαπάνη σίτισης για κάθε φοιτητή ανά ΑΕΙ ξεκινούσε από τα 1.052,63 ευρώ στο ΑΠΘ, τα 850,89 ευρώ στο Παν. Πατρών, τα 737,18 ευρώ στην ΑΣΚΤ, τα 589,84 ευρώ στο Παν. Θεσσαλίας, τα 532,62 ευρώ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και κατέληγε στα 95,57 ευρώ στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Η μέση ετήσια δαπάνη σίτισης των φοιτητών στα πανεπιστήμια είναι 552,41 ευρώ. Ομως, σύμφωνα με τα στοιχεία των συμβάσεων σίτισης των ιδρυμάτων, μόνο ένας στους τρεις φοιτητές σιτίζεται εντός των ΑΕΙ σε καθημερινή βάση!

Από την άλλη, η ημερήσια δαπάνη είναι πολύ χαμηλή -1,8 ευρώ ανά φοιτητή -, και οδηγεί σε χαμηλή ποιότητα αλλά και σε αδιαφανείς συναλλαγές.

Προσέλευση

«Το χαμηλό σιτηρέσιο αντισταθμίζεται με τον μεγάλο αριθμό φοιτητών που υποτίθεται θα προσέρχονται καθημερινά και βάσει του οποίου πραγματοποιούνται οι διαγωνισμοί για τη σίτιση από τα ΑΕΙ. Ομως το γεγονός ότι ο εργολάβος που αναλαμβάνει τη σίτιση πληρώνεται με συγκεκριμένο ποσό ανά ημέρα (προκύπτει από τον αριθμό φοιτητών που υπάρχει στη σύμβαση x 1,8) ανεξάρτητα από το πόσοι τελικά θα προσέλθουν στο εστιατόριο του ΑΕΙ, οδηγεί τον τελευταίο συχνά να μην παρέχει την ανάλογη ποιότητα για να προσελκύσει τους φοιτητές», ανέφερε στην «Κ» έμπειρος πανεπιστημιακός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή