Αλλαγές και στην Πυροσβεστική

Αλλαγές και στην Πυροσβεστική

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Αλλαγές προβλέπει το νομοσχέδιο σε Πυροσβεστική Υπηρεσία και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική χωρίζεται σε Κλάδο Επιχειρήσεων και Κλάδο Υποστήριξης και μετατρέπεται, σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, στον επιχειρησιακό βραχίονα της πολιτικής προστασίας της χώρας. Οπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, οι προωθούμενες αλλαγές συνεπάγονται εξοικονόμηση δομών της τάξεως του 30%. «Συγχωνεύουμε τα επιχειρησιακά κέντρα ώστε σε κάθε περιφέρεια να μην υπάρχει πολυπλοκότητα επιχειρησιακών κέντρων, αλλά να υπάρχει ένα με αρμόδιο τον υπεύθυνο αξιωματικό της Πυροσβεστικής», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Παπαγεωργίου, αποκάλυψε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου οι προσλήψεις στην Πυροσβεστική θα γίνονται μέσω της διαδικασίας των πανελληνίων εξετάσεων, όπως συμβαίνει και στην ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ήδη «τρέχουν» διαγωνισμοί ύψους 69 εκατ. ευρώ για την προμήθεια πυροσβεστικού υλικού που παρέμεναν «παγωμένοι» από το 2010. Μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να υπογραφεί σύμβαση ύψους 23 εκατ. ευρώ για την αγορά 169 καινούργιων πυροσβεστικών οχημάτων. Επιπλέον, ανακοινώθηκε η σύσταση τμήματος κοστολόγησης επιχειρήσεων, το οποίο θα υπάγεται στο επιτελείο της Πυροσβεστικής και το οποίο θα έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει τις δαπάνες που γίνονται κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που διεξάγει το Πυροσβεστικό Σώμα σε ολόκληρη τη χώρα. Αλλες παρεμβάσεις αφορούν:

• Αλλαγές στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες, προωθείται αναβάθμιση της εκπαίδευσης τόσο στο επίπεδο Σχολής Αστυφυλάκων όσο και στο επίπεδο της Σχολής Αξιωματικών, μέσω της διασύνδεσής τους με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Επιπλέον, προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής των αστυνομικών και αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. «Σε ορατό χρόνο θα υπάρξει διαφορετική ποιότητα υλικού», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

• Κεντρικά Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας. Οπως ανακοινώθηκε, ενεργοποιείται το λεγόμενο Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης Εγκληματικότητας, με στόχο τη διασύνδεση αστυνομίας και πολιτών. Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι έχει ήδη οριστεί και ο πρόεδρός του, ενώ πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι η δημιουργία και Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Εγκληματικότητας. Παρόμοια συμβούλια είχαν συστηθεί και στο παρελθόν και προέβλεπαν συμμετοχή αστυνομικών, φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτών, ωστόσο κατά κανόνα δεν λειτούργησαν.

• Οι ήδη υφιστάμενες διευθύνσεις Εσωτερικών Υποθέσεων και Οικονομικής Αστυνομίας, όπως επίσης και η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, που προβλέπεται να δημιουργηθεί, θα υπάγονται απευθείας στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή