Οι αστυνομικές μονάδες τα τελευταία χρόνια

Οι αστυνομικές μονάδες τα τελευταία χρόνια

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά μέτρων και αναδιαρθρώσεων έχει πραγματοποιήσει ή εξαγγείλει κατά καιρούς η ΕΛ.ΑΣ. με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της. Αστυνομικές ομάδες δημιουργήθηκαν και στη συνέχεια καταργήθηκαν, ενώ άλλες συνέχισαν επιτυχημένα την πορεία τους. Το πλέον προβεβλημένο μέτρο, που πέρασε από πολλά κύματα (τουλάχιστον τέσσερα), είναι ο αστυνομικός της γειτονιάς. Εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά επί υπουργίας Μιχ. Χρυσοχοΐδη το 2003, εγκαταλείφθηκε, εγκαινιάστηκε εκ νέου επί υπουργίας Βύρωνα Πολύδωρα το 2006, ύστερα πάλι επί Χρυσοχοΐδη το 2010 και πρόσφατα επί Ν. Δένδια.

Οι πλέον βιώσιμες ομάδες είναι οι δίκυκλες. Μετά την ομάδα «Ζήτα» η αστυνομία συνέστησε τις ομάδες «ΔΙΑΣ» και «ΔΕΛΤΑ» που περιπολούν με δίκυκλα μικρού κυβισμού. Αλλες μηχανοκίνητες ομάδες ωστόσο δοκιμάστηκαν και εγκαταλείφθηκαν. Στα μέσα του ’90 είχε ιδρυθεί η μηχανοκίνητη ομάδα «ΣΙΓΜΑ»· αστυνομικοί επέβαιναν σε γρήγορα αυτοκίνητα (προϊόν κατασχέσεων τα περισσότερα) με στόχο τον έλεγχο των αυτοσχέδιων αγώνων. Το 2001 τη θέση της πήρε η ομάδα «Πήγασος» για την αντιμετώπιση τροχαίων παραβάσεων. Ηταν τόσο αυστηρή που οι ταξιτζήδες προχώρησαν ακόμα και σε… διαδηλώσεις για την κατάργησή της. Οι ΟΕΠΤΑ (Ομάδες Ελέγχου και Πρόληψης Ατυχημάτων) που δημιουργήθηκαν μετά την κατάργηση του «Πήγασου» λειτουργούν έως σήμερα.

Την ίδια περίοδο με την ομάδα «ΣΙΓΜΑ» ιδρύθηκαν οι ομάδες «ΑΛΤ» (Αποτροπής Ληστειών Τραπεζών), πεδίο που σήμερα έχει αναλάβει η «ΔΙΑΣ». Η ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας) ασχολείται επίσης με την πρόληψη της εγκληματικότητας και θεωρείται επιτυχημένη. Τα ΜΑΤ ανήκουν στο παρελθόν καθώς έχουν χωριστεί σε ΥΑΤ και ΥΜΕΤ (ο πολίτης τούς ξεχωρίζει μόνο από το χρώμα της στολής).

Η Κινητή Αστυνομική Μονάδα (ΚΑΜ) ιδρύθηκε το 2006 και ήταν ένα κινητό κέντρο προκειμένου οι πολίτες να έρχονται σε επαφή με την αστυνομία για τη διεκπεραίωση εγγράφων, όπως το γνήσιο της υπογραφής. Το μέτρο εγκαταλείφθηκε. Πρόταση για χρήση βαν ως μέσο μεταφοράς αστυνομικών σε επεισόδια δεν εφαρμόστηκε ποτέ και σήμερα αυτό τον ρόλο έχει αναλάβει η ομάδα «ΔΕΛΤΑ».

Για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Κρήτη είχε ιδρυθεί η Ειδική Αστυνομική Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος. Από το 2000 αντικαταστάθηκε από τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Τέλος, αξίζει να αναφερθούν τα σκληροτράχηλα μέλη των ΕΚΑΜ (από το 1984), για την αντιμετώπιση εγκλημάτων βίας και επικινδυνότητας, που αντικατέστησαν τη (από το 1978) Μονάδα Ειδικών Αποστολών της Αστυνομίας Πόλεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή