Ο οικογενειακός γιατρός «κλειδί» στην περίθαλψη

Ο οικογενειακός γιατρός «κλειδί» στην περίθαλψη

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω του οικογενειακού γιατρού θα μπορεί να επισκέπτεται ο πολίτης γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και να απευθύνεται σε νοσοκομείο. Αυτό προκύπτει από τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε χθες το υπουργείο Υγείας επί του σχεδίου νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα διατύπωση του άρθρου που αφορά την καθιέρωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, στις υπηρεσίες που παρέχει ο οικογενειακός γιατρός περιλαμβάνεται «η επιμέλεια για την παραπομπή των χρηστών των υπηρεσιών υγείας σε άλλους ειδικούς ιατρούς και σε άλλα επίπεδα περίθαλψης, καθώς και σε διαγνωστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών και προσυμπτωματικών ελέγχων, όπως ορίζουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και πρωτόκολλα, τα οποία ορίζονται είτε από το υπουργείο Υγείας είτε από την οικεία Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας στη βάση των διεθνών προτύπων».

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη και υπό τις διαμαρτυρίες σχεδόν του συνόλου των γιατρών και εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία γιατρών του ΕΟΠΥΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία αποφάσισαν από κοινού την προκήρυξη πανυγειονομικής απεργίας την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Την ίδια ημέρα προγραμματίζεται συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στο υπουργείο Υγείας και εν συνεχεία πορεία στη Βουλή. Σημειώνεται ότι την προσεχή Παρασκευή, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συμπληρώνουν δέκα εβδομάδες συνεχόμενων απεργιών κατά των επιχειρούμενων αλλαγών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου οι γιατροί και το προσωπικό των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, γεγονός που σημαίνει ότι θα αναζητήσουν άλλους τρόπους αντίδρασης. Μάλιστα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν να προσβάλουν νομικά το νέο θεσμικό πλαίσιο της διαθεσιμότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, την προσεχή Δευτέρα το πρωί πραγματοποιείται έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Γιατρών του ΕΟΠΥΥ Αττικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή