Ξεκαθαρίζουν οι μεγάλες ροές των προμηθειών

Ξεκαθαρίζουν οι μεγάλες ροές των προμηθειών

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής αναμένεται την άλλη εβδομάδα να «δέσει» τη ροή των χρημάτων προς τον Ακη Τσοχατζόπουλο για τα γερμανικά υποβρύχια με πρόσθετα στοιχεία, «ανεβάζοντας» το ποσό που προοριζόταν για τον πρώην υπουργό στα 3,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το ενδιαφέρον των ανακριτών στρέφεται τώρα στον τρόπο με τον οποίο «τοποθετήθηκαν» τα χρήματα από τις μίζες σε τράπεζες, κυρίως του εξωτερικού.

Το ενδιαφέρον αυτό επικεντρώνεται στους Φ.Λ. και Ζ-Κ.Ο., που εργάσθηκαν αρχικά στην Dredsner Bank και στη συνέχεια στην ΒΝΡ. Ο Φ.Λ. φέρεται να διαχειριζόταν λογαριασμούς και άλλων επιχειρηματιών, άσχετων με τα εξοπλιστικά, καθώς και πολιτικών προσώπων.

Για τον ίδιο και για τον συνεργάτη του, Ζ-Κ.Ο., έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens. Στην υπόθεση των υποβρυχίων, οι ροές των χρημάτων φαίνεται να ξεκαθαρίζουν. Συγκεκριμένα, δείχνουν ότι πάνω από το 80% των κεφαλαίων παρέμεινε στα χέρια εκείνων που ανέλαβαν να τα διακινήσουν.

Αντίστοιχη «δουλειά» εντοπισμού κεφαλαίων έχει γίνει και στη σύμβαση των ΤΟΡ – Μ1, όπου παρά την πρόοδο στη χαρτογράφηση των ποσών που διακινήθηκαν, υπάρχουν ακόμα πολλά κρίσιμα αναπάντητα ερωτήματα.

Ετσι στην απολογία του ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, Γιάννης Σμπώκος, αμφισβητεί την εκδοχή του κατηγορουμένου Γ.Κ., σύμφωνα με την οποία ζήτησε τη συνδρομή του τελευταίου για να «στεγασθεί» επιχειρηματικά ο Βλάσσης Καμπούρογλου, αντιπρόσωπος της εταιρείας Concern ANTEY στην Ελλάδα.

Πολύ περισσότερο, ο κ. Σμπώκος επισημαίνει ότι ο παρένθετος επιχειρηματίας αναζητήθηκε μετά παράκληση του κ. Τσοχατζόπουλου για κάτι τέτοιο, που του είχε υπαινιχθεί ότι ο επιχειρηματίας είχε εκφράσει την πρόθεσή του να γίνει χορηγός κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος, κατά τον κ. Σμπώκο, δεν του ανέφερε το όνομα του επιχειρηματία, ούτε πριν ούτε μετά. Στο απολογητικό υπόμνημα των συνηγόρων του ο κ. Σμπώκος υποστηρίζει ότι προς τον λογαριασμό του Καμπούρογλου εμβάζονται μόλις 545.000 ευρώ από τα 12,2 εκατ. που κατά το κατηγορητήριο είναι προϊόν δωροδοκίας.

Τουλάχιστον δε 4 εκατ. που μεταβιβάζονται από την εταιρεία Icsos των διαχειριστών Αφών Χ. σε εταιρεία του συνεργάτη του κ. Τσοχατζόπουλο, Γ. Σαχπατζίδη, γίνεται με ενεργό συμμετοχή του Καμπούρογλου.

H δράση των Αφών Χ. τελεί υπό έρευνα και των ελβετικών δικαστικών αρχών, εκπρόσωποι των οποίων φθάνουν σήμερα στην Αθήνα για να θέσουν ερωτήματα στους κ. Τσοχατζόπουλο και Ζήγρα, καθώς και την κ. Β. Σταμάτη. Ο κατηγορούμενος Π.Χ. είχε πει στην απολογία του ότι σε συνάντηση του Καμπούρογλου με τον Γ.Κ., στις 30.5.2012 είχαν προχρονολογηθεί έγγραφα, ώστε να φαίνεται ότι η συνεργασία του Καμπούρογλου με τους αδελφούς Χ. είχε αρχίσει από το 1998. Από τις καταθέσεις των Αφών Χ., πάντως, προκύπτει ότι η εταιρεία ΑΧΟΝ, που φέρεται να έχει συναλλαγές με την Clavis του Γ.Κ. και του Καμπούρογλου, δεν είναι άλλη από τη γνωστή χρηματιστηριακή εταιρεία στην οποία έδιναν εντολή οι διαχειριστές προκειμένου να αγοράζονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετοχές (σ.σ.: η «Κ» είχε γράψει λανθασμένα, στηριγμένη στην απολογία Μιχάλη Ματαντού, ότι η εταιρεία αυτή ανήκε στον ίδιο λόγω της συνωνυμίας με δική του εταιρεία).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή