Νέο πακέτο μέτρων για όσους καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα

Νέο πακέτο μέτρων για όσους καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλάζει το τοπίο της ποινικής μεταχείρισης όσων έχουν προκαλέσει οικονομική ζημία στο Δημόσιο ή έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, με σειρά νέων ρυθμίσεων που φέρει την επόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι νέες ρυθμίσεις θα δίδουν ισχυρά κίνητρα σε υποδίκους για οικονομικά εγκλήματα και κρατική διαφθορά, να επιστρέφουν στο δημόσιο ταμείο τα χρήματα και να έχουν ευνοϊκή ποινική μεταχείριση, που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να φθάνει έως και την ουσιαστική ατιμωρησία, δηλαδή την επιβολή μικροποινών.

Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου ρητά θα εξαιρούνται πολιτικοί που εμπλέκονται σε σκάνδαλα, γενικοί γραμματείς υπουργείων, αλλά και υψηλόβαθμα κρατικά στελέχη, όπως διοικητές ΔΕΚΟ και άλλων κρατικών επιχειρήσεων. Οι νέες διατάξεις που εναρμονίζονται με το κοινωνικό αίτημα για επιστροφή των «κλεμμένων» θα κατατεθούν στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, στο ίδιο νομοθετικό «πακέτο» με τις ρυθμίσεις για την άμεση ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου, χρημάτων και άλλων κινητών αξιών που έχουν ήδη δεσμευθεί από τις δικαστικές αρχές σε υποθέσεις κρατικής διαφθοράς και πάσης φύσεως οικονομικής παραβατικότητας.

Παράλληλα, από το υπουργείο Δικαιοσύνης θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο για τη φυλακή υψίστης ασφαλείας που θα λειτουργήσει στις αρχές Μαρτίου στον Δομοκό. Το ίδιο κείμενο θα περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για τις άδειες των κρατουμένων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα κίνητρα για την επιστροφή χρημάτων στο δημόσιο ταμείο, οι νέες διατάξεις θα περιλαμβάνουν βαθμίδες ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης για τους εμπλεκομένους ανάλογα με το πότε θα επιστρέφουν τα χρήματα και αν θα τα επιστραφούν όλα. Συγκεκριμένα, για όσους εμπλέκονται σε σκάνδαλα και οικονομικά εγκλήματα (φοροδιαφυγή, πόθεν έσχες, υπεξαιρέσεις, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλα) θα μετατρέπεται η κατηγορία από κακούργημα σε πλημμέλημα (ποινές ώς πέντε χρόνια) αν επιστρέφουν τα οφειλόμενα στο Δημόσιο κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, όταν δηλαδή ακόμα η υπόθεση είναι σε εισαγγελική έρευνα. Αν τα χρήματα επιστραφούν αργότερα, στο στάδιο της ανάκρισης, και σε κάθε περίπτωση πριν από την πρωτοβάθμια δίκη, θα τους επιβάλλεται ποινή μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη. Δεν θα έχουν καμία ευνοϊκή μεταχείριση αν επιστρέψουν τα χρήματα μετά το τέλος της πρωτοβάθμιας δίκης και ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσής τους από το εφετείο.

Τα χρήματα που θα επιστρέφονται από τους εμπλεκομένους θα κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό που έχει ανοιχθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου ήδη υπάρχουν 17,5 εκατ. ευρώ από την υπόθεση των εξοπλιστικών, ενώ άλλα 4,5 εκατ. έχουν κατατεθεί από γνωστό επιχειρηματία στο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οπως δήλωνε στην «Κ» αρμόδια πηγή από το υπουργείο Δικαιοσύνης, «οι διατάξεις αυτές στοχεύουν στην πλήρη και άμεση ικανοποίηση του Δημοσίου», ενώ παράλληλα στο ίδιο νομοθέτημα θα περιληφθούν και οι διατάξεις για άμεση ρευστοποίηση περίπου 800 εκατ., που έχουν δεσμευθεί σε λογαριασμούς υποδίκων. Τα δεσμευμένα χρήματα που είτε «λιμνάζουν» σε λογαριασμούς σε ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είτε σε τράπεζες της αλλοδαπής, (όπως και άλλες κινητές αξίες), θα χρησιμοποιούνται από το Δημόσιο και μόνον στις περιπτώσεις αθώωσης των εμπλεκομένων θα επιστρέφονται.

Επίσης με ειδικές διαδικασίες θα εκποιούνται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ακίνητα μεγάλης αξίας που έχουν δεσμευθεί από τις δικαστικές αρχές, όπως στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου (23 ακίνητα), στην υπόθεση Καρούζου (45), στην υπόθεση Γριβέα (3) κ.ά.

Φυλακές – έξοδος κρατουμένων

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τη φυλακή υψίστης ασφαλείας, θα περιλαμβάνει διατάξεις που θα απαγορεύουν παντελώς τη χορήγηση αδειών σε καταδικασμένους με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις επικίνδυνων κακοποιών και καταδίκων για βαρύτατα εγκλήματα.  Οι  νέες  διατάξεις,  προϊόν της κάκιστης διαχείρισης με τη χορήγηση αλλεπάλληλων αδειών στον Χριστόδουλο  Ξηρό,  θέτουν τέλος στις άδειες  σε  κρατουμένους  με  ιδιαίτερη  επικινδυνότητα,  οι  οποίοι θα  κρατούνται  στο  εξής  στις  φυλακές που θα  λειτουργήσουν  σύντομα  στον Δομοκό.

Επίσης θα προβλέπονται αυστηρότερες προϋποθέσεις για χορήγηση αδειών γενικά στους κρατουμένους, ενώ στο συμβούλιο που θα τις αποφασίζει βαρύνουσα γνώμη θα έχουν εκπρόσωποι της εισαγγελικής και της δικαστικής αρχής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT