Αίτημα Εισαγγελίας να κρατηθεί ο Φιλιππίδης

Αίτημα Εισαγγελίας να κρατηθεί ο Φιλιππίδης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί τουρκικού εδάφους παραμένει, παρά την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος, ο Αγγελος Φιλιππίδης, πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για τον οποίο οι ελληνικές δικαστικές αρχές έχουν υποβάλει δύο αιτήματα για την έκδοσή του στην Αθήνα. Τριμελές Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εκδίκασε χθες «εν συμβουλίω» το πρώτο αίτημα των ελληνικών αρχών για την έκδοση του Φιλιππίδη και έκανε δεκτή την πρόταση του Τούρκου εισαγγελέα, αφήνοντας ελεύθερο τον πρώην διοικητή του Τ.Τ.

Αμέσως η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας και ο αρμόδιος εισαγγελέας Ιω. Αγγελής απέστειλε αίτημα στις τουρκικές αρχές να κρατηθεί εκ νέου ο Φιλιππίδης με βάση το δεύτερο ένταλμα σε βάρος του. Ο Αγγελος Φιλιππίδης, που αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για δανειοδοτήσεις που έχουν κριθεί από τη Δικαιοσύνη παράνομες, εκρατείτο στις φυλακές του Μάλτεπε για 20 και πλέον ημέρες. Είχε συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη λίγες ημέρες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψής του από τις ελληνικές δικαστικές αρχές μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που διενεργήθηκε από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου.

Ωστόσο, παρά την απόφαση για αποφυλάκισή του και μάλιστα χωρίς όρους, ο Αγγελος Φιλιππίδης θα παραμείνει επί τουρκικού εδάφους, καθώς εκκρεμεί προς εκδίκαση και το δεύτερο αίτημα για έκδοσή του, που αφορά το ένταλμα σε βάρος του για τις δανειοδοτήσεις του επιχειρηματία Παν. Ευθυμίου, ύψους 104 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, την τελευταία λέξη στη σχετική διαδικασία αναμένεται να πει δικαστικός σχηματισμός της Αγκυρας που πρόκειται να επανεξετάσει το θέμα σε λίγες ημέρες.

Οι συνήγοροί του, Αθ. Βαρλάμης και Γ. Παπαϊωάννου, δήλωναν χθες, ότι ο Αγγελος Φιλιππίδης εμμένει στην αρχική του θέση και επιθυμεί να προσέλθει ενώπιον των ελληνικών αρχών και να δώσει εξηγήσεις για όσα κατηγορείται.

Το σκεπτικό του τουρκικού δικαστηρίου, που αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο, στηρίχθηκε στην τουρκική νομοθεσία και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι δικαστές έκριναν μη νόμιμο το ένταλμα για τη σύλληψή του, καθώς αποφάσισαν ότι το ένταλμα εκδόθηκε πριν ο Φιλιππίδης κληθεί να παράσχει εξηγήσεις ενώπιον των δικαστικών αρχών. Ο Αγγελος Φιλιππίδης δεν είχε κληθεί να καταθέσει τις απόψεις του κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης – εισαγγελική έρευνα- και ως εκ τούτου το ένταλμά του κρίθηκε μη νόμιμο.

Πάντως οι συνήγοροί του στην Ελλάδα -είχε δικηγόρο και στην Κωνσταντινούπολη- είχαν παραιτηθεί των δικονομικών ευχερειών και των προθεσμιών για να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης. Είχαν παραιτηθεί ακόμα και του δικαιώματος στη μετάφραση των δικαστικών εγγράφων που ήταν διατυπωμένα στην τουρκική γλώσσα.

Η Εισαγγελία Εφετών, πάντως, αναμένει σήμερα την απόφαση για να καθορίσει τις περαιτέρω κινήσεις της.

Συνεχίζεται η ανάκριση

Παράλληλα με τις διαδικασίες που αφορούν τον Αγγελο Φιλιππίδη, η ανάκριση για τα δάνεια του Τ.Τ. συνεχίζεται και εντός των ημερών κατατίθεται αίτημα από τους συνηγόρους του επιχειρηματία Δημ. Κοντομηνά για μείωση του ποσού της εγγύησης των 5 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε από το δικαστικό συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή