Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά, στάση αναμονής από τους σεισμολόγους

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά, στάση αναμονής από τους σεισμολόγους

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Συγκεκριμένα, ο δυνατός μετασεισμός, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών, είχε επίκεντρο 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων. Ο σεισμός που σημειώθηκε στις 21:42 αναστάτωσε τους ταλαιπωρημένους από την έντονη σεισμική δραστηριότητα κατοίκους της Κεφαλονιάς ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Ζάκυνθο. Θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες προτού οι επιστήμονες μπορέσουν να καταλήξουν με σαφήνεια για την εξέλιξη των σεισμών στην Κεφαλονιά. Η αιτία δεν είναι άλλη από το ιστορικό και τις «σεισμικές ιδιαιτερότητες» του νησιού.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ την Τετάρτη στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν καταγγελίες κατοίκων στο Ληξούρι περί ατόμων τα οποία διαδίδουν φήμες για εκκένωση της πόλης λόγω επικείμενου μεγάλου σεισμού. Η Πυροσβεστική και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας εξέδωσαν ανακοινώσεις διαψεύδοντας κάθε πληροφορία περί εκκένωσης. "Μετά από κάθε ισχυρό σεισμό δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για έντονη, αβάσιμη φημολογία σχετικά με την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου στην ήδη πληγείσα περιοχή…" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. "Τονίζεται ότι οι πολίτες πρέπει να διατηρούν την ψυχραιμία τους, να ακολουθούν τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), να ενημερώνονται μόνο από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Πολιτείας, δεν πρέπει να πιστεύουν σε φήμες και κυρίως να μη διαδίδουν σχετικές φημολογίες. Υπενθυμίζεται επίσης ότι για τη διάδοση αβάσιμων φημών είναι δυνατόν να αποδοθούν ευθύνες από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Οδηγίες προστασίας σε περίπτωση σεισμού, καταγραφές των επιταχύνσεων των σεισμών στην Κεφαλονιά και άλλα σχετικά θέματα, οι πολίτες μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του Ο.Α.Σ.Π. "

«Με αφορμή ανυπόστατες φήμες για εντολή εκκένωσης της περιοχής του Ληξουρίου σας γνωρίζουμε ότι η ΓΓΠΠ ουδέποτε εξέδωσε τέτοια ανακοίνωση», αναφέρει το μήνυμα της Πυροσβεστικής στο Twitter. Ο δήμος Κεφαλονιάς με ανακοίνωσή του καλεί τους κατοίκους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει περιέλθει σε κανέναν τοπικό φορέα έγγραφο που να προειδοποιεί για κάποιο επικείμενο μεγάλο σεισμό.

«Καλούμε τους κατοίκους της Κεφαλονιάς να ενημερώνονται και να λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους αποκλειστικά τις πληροφορίες που δημοσιεύονται από το Συντονιστικό Όργανο, τον δήμο Κεφαλονιάς και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Κάθε άλλη δήθεν πηγή πληροφόρησης και κάθε άλλη διάδοση είναι είτε προϊόν πανικού είτε προϊόν κακοπιστίας. Είναι κρίσιμο αυτές τις δύσκολες στιγμές να διατηρηθεί η ψυχραιμία και η λογική και να αποκρουσθεί κάθε προσπάθεια διασποράς ψευδών ειδήσεων. Κανένα σήμα, κανένα έγγραφο, τίποτα απολύτως που να προειδοποιεί για κάποιο επικείμενο μεγάλο σεισμό δεν έχει περιέλθει σε κανέναν τοπικό φορέα και καλούμε τους πάντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σεισμόπληκτη κηρύχθηκε η Κεφαλονιά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις που έκανε από το Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το νησί θα ενταχθεί σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί κοινή υπουργική απόφαση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, για να βοηθηθούν και να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι. (Δείτε αναλυτικά: Τα μέτρα στήριξης για τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά)

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη αύριο το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, συγκαλεί στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για την αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων και τον περαιτέρω συντονισμό για την αντιμετώπισης της καταστροφής στην Κεφαλονιά.

Στην σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας, Γιάννης Μιχελάκης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Νίκος Δένδιας, Άδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Όλγα Κεφαλογιάννη. Επίσης θα συμμετάσχουν οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Σήμερα ένα ακόμη πλοίο του πολεμικού ναυτικού έφτασε στην Κεφαλονιά μεταφέροντας βαριά μηχανήματα για την αποκατάσταση των υποδομών αλλά και εξοπλισμό για τα πρόχειρα καταλύματα των πληγέντων.

Αύριο στην Κεφαλόνια και ο Αλέξης Τσίπρας

Την πληγωμένη από τους σεισμούς των τελευταίων ημερών Κεφαλονιά θα επισκεφθεί αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, για να δει και ο ίδιος από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Ο κ. Τσίπρας, θα φτάσει αύριο στις 2 το μεσημέρι στην Κεφαλονιά όπου θα τον υποδεχτούν οι βουλευτές του κόμματός του, Σοφία Σακοράφα, Θεανώ Φωτίου και Αφροδίτη Θεοπευτάτου, καθώς και ο υποψήφιος, με τον ΣΥΡΙΖΑ, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές του Ληξουρίου αλλά και τα χωριά της περιοχής της Παλλικής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί από το συντονιστικό όργανο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή