«Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα»

«Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη  να επιστραφεί το μαύρο χρήμα Ελλήνων που έχει μπλοκαριστεί στην Ελβετία ανέφερε χθες ο κατάδικος πρώην υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, στο περιθώριο της κατάθεσής του ενώπιον του Ελβετού εισαγγελέα Urs Koehli. Η ελβετική Δικαιοσύνη ερευνά τυχόν ξέπλυμα μαύρου χρήματος εντός των συνόρων της και συνεργάζεται με τις αντίστοιχες ελληνικές αρχές για να συλλέξει στοιχεία. Σε μια διακοπή της κατάθεσής του χθες, ο πρώην υπουργός είπε στους δημοσιογράφους ότι «είναι υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να σκιστεί για να προχωρήσει τις διαδικασίες». Ερωτώμενος σχετικά με την κατάθεση του υφισταμένου του, πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα, που κατέθεσε στους ανακριτές στοιχεία για μίζες εκατομμυρίων, ο κ. Τσοχατζόπουλος έσπευσε να διευκρινίσει ότι «τον βρήκε» ως στέλεχος του υπουργείου Αμυνας όταν ανέλαβε τα ηνία του και ότι είναι αδιανόητο ένας διακεκριμένος εκπρόσωπος της Αεροπορίας να λέει τέτοια πράγματα.

Μιλώντας στον Ελβετό ανακριτή, ο κ. Τσοχατζόπουλος φέρεται να υποστήριξε ότι δεν έχει συμμετάσχει στη διακίνηση μαύρου χρήματος, δεν έχει λογαριασμούς στην Ελβετία στο όνομά του ούτε έχει διαχειριστεί λογαριασμούς τρίτων. «Ο μόνος λογαριασμός που διατηρούσα ήταν αυτός στο όνομα της γυναίκας μου, στην τράπεζα UBS, τον οποίο ανέφερα στο “πόθεν έσχες” μου» φέρεται να είπε αρνούμενος ότι γνωρίζει τους Ελληνες και Ελβετούς που φέρονται να συμμετείχαν στο «πλυντήριο» μαύρου χρήματος. Κατά πληροφορίες, ο Ελβετός εισαγγελέας παρουσίασε στον κ. Τσοχατζόπουλο ασφαλιστήριο συμβόλαιο στο οποίο φαινόταν ότι πληρωνόταν από τον Ν. Ζήγρα, ενώ άλλα χρήματα -40.000 ευρώ τον χρόνο- εισπράττονταν από τη Βίκυ Σταμάτη. Ο Α. Τσοχατζόπουλος φέρεται να επικαλέστηκε ενδεχόμενο τραπεζικό λάθος.

Απολογητικό υπόμνημα Ν. Ζήγρα

Μία ημέρα νωρίτερα ενώπιον του Ελβετού εισαγγελέα βρέθηκε και ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νικ. Ζήγρας. Στο απολογητικό του υπόμνημα ο Ζήγρας επιτίθεται κατά του ελβετικού τραπεζικού συστήματος. «Ελβετικές τράπεζες διατηρούσαν παραμάγαζα στην Αθήνα από κοινού με Ελληνες “χρηματιστές” και ελάμβαναν βαλίτσες με χρήματα σε σουίτες πολυτελών ξενοδοχείων των Αθηνών από Ελληνες πολιτικούς, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες. Μήπως δεν γνωρίζει η ελβετική Δικαιοσύνη πως ο κ. Τσοχατζόπουλος προσπάθησε να δωροδοκήσει Ελβετό υπουργό για να εμποδίσει το άνοιγμα λογαριασμών;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή