Το παρασκήνιο της έλευσης του Αγγελου Φιλιππίδη

Το παρασκήνιο της έλευσης του Αγγελου Φιλιππίδη

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια των ελληνικών αρχών βρίσκεται από χθες ο πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης μετά τις αιφνιδιαστικές εξελίξεις που σημειώθηκαν τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, όταν η Ιντερπόλ, με επείγον σήμα, ενημέρωσε την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας ότι ο Φιλιππίδης δεν θα παραμείνει πλέον επί τουρκικού εδάφους.

Το σήμα της Ιντερπόλ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έφθασε στην Εισαγγελία Εφετών στις 12.10 τα μεσάνυχτα της Τρίτης και κινητοποίησε δικαστικές και αστυνομικές αρχές ενόψει της έλευσης Φιλιππίδη στην Αθήνα καθώς ενεργοποιήθηκαν αμέσως οι διαδικασίες για τη σύλληψή του επί ελληνικού εδάφους.

Λίγο νωρίτερα, σχετική ενημέρωση για την απομάκρυνση Φιλιππίδη από την Κωνσταντινούπολη διαβίβασε και το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ιντερπόλ, άλλωστε, ανέλαβε, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε, την ευθύνη της ασφαλούς παράδοσης του Φιλιππίδη στις ελληνικές δικαστικές αρχές μετά ηλεκτρονικό μήνυμα (email) που απέστειλε το βράδυ της Τρίτης (10 ώρα Ελλάδος) ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών στο Τμήμα των Εκδόσεων κ. Ιω. Αγγελής.

Οι ελληνικές δικαστικές αρχές, αλλά και πηγές του υπουργείου Εξωτερικών που ενημέρωσαν σχετικά τις δικαστικές αρχές, κάνουν λόγο ουσιαστικά για διοικητική απέλαση του Αγγελου Φιλιππίδη, με άλλα λόγια, ομιλούν περί αποφάσεως για απομάκρυνσή του από την Τουρκία.

Οι αιφνιδιαστικές εξελίξεις που έφεραν τον Φιλιππίδη στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι μία μέρα νωρίτερα, τουρκικό δικαστήριο είχε απορρίψει το ελληνικό αίτημα για την έκδοσή του, σχετίζονται, όπως αναφέρουν αρμόδιες δικαστικές πηγές, με την απόφαση που ελήφθη αρμοδίως στην Τουρκία, να μη δοθεί δυνατότητα περαιτέρω παραμονής του Φιλιππίδη επί τουρκικού εδάφους, προκειμένου οι τουρκικές αρχές να μη φέρουν το βάρος τυχόν διαφυγής του σε χώρα, όπου δεν εκτελούνται τα διεθνή εντάλματα σύλληψης (ερυθρές αγγελίες).

Ωστόσο, ο ίδιος ο Αγγελος Φιλιππίδης, μετ’ επιτάσεως, ισχυρίζεται, από την ώρα που πάτησε το πόδι του στην Αθήνα, ότι «ήρθε οικειοθελώς» και επικαλείται έγγραφη δήλωσή του, όπου αναφέρει, ότι θέλει να επιστρέψει και να δικαστεί. Το έγγραφο αυτό, ιδιόχειρο σημείωμα, δεν φέρει καμία σφραγίδα ή άλλη ένδειξη ότι η δήλωση Φιλιππίδη έγινε ενώπιον κάποιας επίσης τουρκικής αρχής. Βεβαίως οι συνήγοροί του, Γ. Παπαϊωάννου και Θ. Βαρλάμης, επέμεναν και χθες για τις προθέσεις του πελάτη τους και δήλωναν ότι θα προσκομίσουν ισχυρότερες αποδείξεις για να επιβεβαιώσουν τις απόψεις του.

«Οικειοθελής παράδοση»

Σε κάθε περίπτωση, ο ισχυρισμός Φιλιππίδη περί «οικειοθελούς παραδόσεως», έχει μεγάλη σημασία για την περαιτέρω εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας. Αν ανακριτής και εισαγγελέας πεισθούν ότι ήθελε να έρθει στην Αθήνα, η υπεράσπισή του θα έχει ένα «ισχυρό χαρτί», ότι δεν είναι «ύποπτος φυγής» και ως εκ τούτου θα δώσει μάχη για να μην κρατηθεί προσωρινά αλλά να του επιβληθούν περιοριστικοί όροι.

Βεβαίως, από την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου που τον άφησε ελεύθερο, προκύπτει ότι ο ίδιος στο δικαστήριο ζήτησε, μέσω των συνηγόρων του, να μην εκδοθεί και επικαλέστηκε επιχειρήματα περί «πολιτικά διωκόμενου στην Ελλάδα», αποδίδοντας τη δίωξή του στο ότι υπήρξε «στενός φίλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή». Μάλιστα ο δικηγόρος του Μ. Dogan στο δικαστήριο, παρουσία Φιλιππίδη που είχε διερμηνέα, ανέφερε «με τη δίωξη του πελάτη μου θέλουν να φθάσουν στον Καραμανλή».

Ο Αγγελος Φιλιππίδης, εναντίον του οποίου εκτελέστηκαν και τα δύο εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί σε βάρος του, παραμένει κρατούμενος στη ΓΑΔΑ μέχρις ότου την προσεχή Δευτέρα απολογηθεί ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή Γ. Ανδρεάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροί του θα καταθέσουν πολυσέλιδο υπόμνημα και θα αρνηθούν τις κατηγορίες (σε βαθμό κακουργήματος) για τα δάνεια του Τ.Τ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή