Εκτός φυλακής παραμένει ο Πάνος Ευσταθίου

Εκτός φυλακής παραμένει ο Πάνος Ευσταθίου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθερος παραμένει ο 83χρονος επιχειρηματίας Πάνος Ευσταθίου, εκπρόσωπος της εταιρείας αμυντικών συστημάτων Atlas, που φέρεται να είχε ενεργό ρόλο στις δωροδοκίες Ελλήνων αξιωματούχων. Μετά την απολογία του κ. Ευσταθίου στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, είχε προκύψει διαφωνία σχετικά με την προφυλάκισή του, ενώ το δικαστικό συμβούλιο που συνεδρίασε την επόμενη ημέρα αποφάσισε τη μη προφυλάκισή του και την επιβολή περιοριστικών όρων και εγγύησης 500.000 ευρώ. Λίγες ημέρες αργότερα, η Εισαγγελία Εφετών είχε υποβάλει έφεση κατά της μη προφυλάκισης, την οποία απέρριψε τελικά χθες το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, κρίνοντας ότι ο κ. Ευσταθίου πρέπει να παραμείνει εκτός φυλακής.

«Η Δικαιοσύνη αξιολόγησε τα σοβαρά προβλήματα υγείας του κ. Ευσταθίου, καθώς και το γεγονός ότι εμπράκτως συνδράμει τον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή, στο δύσκολο έργο του να διερευνήσει τη σύνθετη υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων» ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο δικηγόρος του 83χρονου επιχειρηματία, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην αναπληρωτής διευθυντή Εξοπλισμών, Αντ. Κάντας, είχε αναφερθεί αναλυτικά στον ρόλο του Ευσταθίου, υποστηρίζοντας ότι διένειμε μαύρο χρήμα, ενώ είχε γνώση και των μηχανισμών ξεπλύματος που χρησιμοποιήθηκαν και των εμπλεκομένων προσώπων.

Μεταξύ αυτών ήταν και άτομα από την Ελβετία που συμμετείχαν στο ξέπλυμα χρήματος από τα εξοπλιστικά, τα οποία αναζητεί και η ελβετική Δικαιοσύνη προκειμένου, όπως είπε ο εισαγγελέας Urs Koehli που ήρθε στην Ελλάδα γι’ αυτόν τον σκοπό, να προστατευτεί η αξιοπιστία της Ελβετίας ως χώρας καταθέσεων. Η ελβετική αποστολή, ωστόσο, φαίνεται να έφυγε με σχεδόν άδεια χέρια, αφού ούτε ο Ακης Τσοχατζόπουλος ούτε ο Ν. Ζήγρας φαίνεται να έδωσαν σημαντικά στοιχεία για το ξέπλυμα που γινόταν μέσω Ελβετίας. Ο Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στην ύπαρξη μόνο ενός λογαριασμού στην Ελβετία, στον οποίο «κατατέθηκαν κατά καιρούς προσωπικοί οικογενειακοί πόροι», χωρίς ωστόσο να παραδεχθεί καμία παράνομη ενέργεια. Ερωτώμενος σχετικά με ποσό που κατατέθηκε στον συγκεκριμένο λογαριασμό από τον εξάδελφό του Νίκο Ζήγρα, ο ίδιος απάντησε ότι έγινε από λάθος της ασφαλιστικής εταιρείας που κατέθετε χρήματα από ασφαλιστήριο ζωής. Αρνήθηκε ότι είχε σχέση με τις εμπλεκόμενες offshore εταιρείες, ενώ επικαλέστηκε και το δεδικασμένο της ίδιας υπόθεσης από την ελληνική Δικαιοσύνη, από την οποία έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Επίθεση Ζήγρα κατά ελβετικού κράτους

Περισσότερο αποκαλυπτικός, χωρίς ωστόσο να δώσει νέα σημαντικά στοιχεία, ήταν ο Νικ. Ζήγρας, που επίσης εξετάσθηκε από τον εκπρόσωπο της ελβετικής Δικαιοσύνης. Ο ίδιος επανέλαβε ότι πίσω απ’ όλες του τις δραστηριότητες στην Ελβετία βρισκόταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Παράλληλα, επιτέθηκε κατά του ελβετικού κράτους, ζητώντας να επιστραφούν στην Ελλάδα τα χρήματα που εμφανίζονται ως δικά του και βρίσκονται στις ελβετικές τράπεζες. «Υπήρξε ποτέ κανένας έλεγχος από το κράτος σας για το πώς ένας Ελληνας ξυλέμπορος, χωρίς κανένα τιμολόγιο, με φορολογικές δηλώσεις μερικών χιλιάδων ευρώ, διακινούσε δεκάδες εκατομμύρια στις τράπεζές σας εξαργυρώνοντας επιταγές από εμπόρους όπλων;» είπε, αναφερόμενος στον εαυτό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή