Σημαντικά σε ξένα ΑΕΙ τα Συμβούλια

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στην  Ελλάδα  ο  θεσμός  του  Συμβουλίου -που υπάρχει στα ΑΕΙ όλων των χωρών της Ευρώπης- είναι πολύ νέος, χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια για να αλλάξει τη  φεουδαρχική νοοτροπία  που  υπήρχε  επί δεκαετίες. Υπάρχουν ήδη πανεπιστήμια, όπως της Κρήτης, που τα πράγματα λειτουργούν καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Στον αντίποδα είναι το Καποδιστριακό. Ισως είναι αναμενόμενο το παλαιότερο και ένα τόσο μεγάλο ΑΕΙ  να  έχει  μεγαλύτερες  δυσκολίες  να  ενσωματώσει νέους θεσμούς, ενώ η κομματικοποίηση και ο δογματισμός  έχουν  βαθιές  ρίζες»,  ανέφερε  χθες  η Αννα Διαμαντοπούλου, επί υπουργίας της οποίας είχε συνταχθεί ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή τον Αύγουστο του 2011.

Η κ. Διαμαντοπούλου σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στα ΑΕΙ κατά του νόμου, αλλά και τις κακές σχέσεις ανάμεσα στα νεοσύστατα Συμβούλια και τους πρυτάνεις, ανέφερε ότι «για όσους αγαπούν το πανεπιστήμιο, δεν μπορεί να υπάρξει αδιέξοδο, ούτε θανατηφόροι συμβιβασμοί που πάνε πίσω τα πράγματα ούτε επίδειξη ακαμψίας». Η σημασία του Συμβουλίου καταδεικνύεται από τον τρόπο λειτουργίας του σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου, το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει εξασφαλίσει την οικονομική υποστήριξη 45 πλουσίων Κυπρίων ανά τον κόσμο.

Επίσης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μάνθος Μαυρομάτης υπήρξε πρόεδρος του Κυπριακού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου και, όπως λέει η κ. Διαμαντοπούλου, «πρόεδρος και πρύτανης συνεργάζονται με στόχο την πρόοδο του πανεπιστημίου». Μάλιστα, ο πρύτανης Κων. Χριστοφίδης θεωρεί ευλογία τον θεσμό του Συμβουλίου. «Μας βοηθά να μην κάνουμε λάθη. Γιατί εμείς είμαστε δάσκαλοι και αυτό δεν συνεπάγεται ότι είμαστε καλοί στη διοίκηση ενός ΑΕΙ», είχε πει σε συνέντευξή του στην «Κ». Ο ίδιος, όπως λέει η κ. Διαμαντοπούλου, σχολίασε για τα κατά καιρούς «λουκέτα» στα ελληνικά ΑΕΙ ότι «ο πρύτανης, στη θητεία του οποίου θα χαθεί έστω και μία ώρα μαθήματος, θα πρέπει να υποβάλει αμέσως την παραίτησή του».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT