Γιατί ταλαιπωρήθηκαν επί τρεις μήνες το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων, που αντιδρούσαν στην εφαρμογή της διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ; Γιατί χάθηκαν διδακτικές ώρες και κονδύλια, υποβαθμίστηκε το ακαδημαϊκό έργο, τρώθηκε η φήμη των ιδρυμάτων στο εξωτερικό; Και εντέλει μήπως η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων στα ΑΕΙ έγινε από το υπουργείο Παιδείας για τα μάτια του… κόσμου (πιο συγκεκριμένα, της Ευρώπης και του ΔΝΤ- τουτέστιν της τρόικας); Τα ερωτήματα είναι απολύτως εύλογα, όπως δείχνει η προσπάθεια επανατοποθέτησης -υπό άλλο νομικό καθεστώς- όλων των διοικητικών υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο ΕΜΠ. Μάλιστα οι διοικητικοί αποφάσισαν να απέχουν από την υπηρεσία τους χθες και τη Δεύτερα ως ένδειξη διαμαρτυρίας, διότι δεν προχωρά η διαδικασία επανατοποθέτησής τους. Βέβαια, ορισμένοι διακρίνουν πίσω από την κωλυσιεργία παιχνίδια καθηγητών του ΕΜΠ με φιλοδοξίες για τον πρυτανικό θώκο.
Ειδικότερα, από τους 892 διοικητικούς υπαλλήλους που διέθετε στην αρχή της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς, τον περασμένο Σεπτέμβριο, το ΕΜΠ, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα περίπου 300. Βέβαια, ήδη έχει αρχίσει η προσπάθεια επανατοποθέτησής τους. Πώς;
• Κάποιοι θα στελεχώσουν θέσεις Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ), εφόσον είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου.
• Κάποιοι άλλοι θα γίνουν Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια να χωρέσουν όσο δυνατόν περισσότερες ειδικότητες υπαλλήλων κάτω από το «αλεξικέραυνο» του ΕΔΤΠ. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι οι βιβλιοθηκονόμοι παρέχουν ειδικές τεχνικές υπηρεσίες στις βιβλιοθήκες του ΕΜΠ.
• Ο νόμος 4009 ορίζει στο άρθρο 79 ότι μέσα σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση του Οργανισμού του ιδρύματος, όσοι έχουν τα προσόντα μπορούν να ενταχθούν σε θέσεις ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ. Ομως, επειδή έως τώρα τα ΑΕΙ, με απόλυτα δική τους ευθύνη, δεν έχουν συντάξει Οργανισμούς, με πρόσφατη -μετά την τρίμηνη περιπέτεια σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ- ρύθμιση, το υπ. Παιδείας δίνει το δικαίωμα σε κάθε ΑΕΙ να αξιολογήσει τις ανάγκες του σε ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ και να ορίσει νέες θέσεις.
Τι θα κερδίσει το ΕΜΠ από τη διαδικασία; Ας επιστρέψουμε στους αριθμούς της διαθεσιμότητας: Τον Σεπτέμβριο το υπουργείο έκρινε ότι το ΕΜΠ από τους 892 διοικητικούς υπαλλήλους χρειάζεται μόνο 600, θέτοντας σε διαθεσιμότητα τους υπόλοιπους 300. Αν τώρα, το ΕΜΠ με τη νομική κατοχύρωση από το υπουργείο, ορίσει ότι του χρειάζονται 300 υπάλληλοι ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, θα μείνει να έχει άλλους 600 διοικητικούς υπαλλήλους. Δηλαδή τόσους όσοι το υπουργείο Παιδείας είχε υποστηρίξει τον Σεπτέμβριο ότι χρειάζονται στο ίδρυμα. Ετσι θα προχωρήσει η επανατοποθέτηση στο ΕΜΠ των διαθεσίμων. Αρα, όλα μέλι – γάλα!
Καθυστέρηση
Βέβαια, πόσες θέσεις ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ χρειάζεται το ΕΜΠ θα πρέπει να κριθεί από μία τριμελή επιτροπή που αποτελείται από δύο καθηγητές και ένα μέλος της αντίστοιχης κατηγορίας προσωπικού. Κάτι που καθυστερεί να προχωρήσει, γι’ αυτό και υπάρχουν αντιδράσεις από διοικητικούς. Μεταξύ άλλων, η ευθύνη επιρρίπτεται στην πρυτανεία αλλά και σε καθηγητές του ΕΜΠ που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα (επιτέλους) για τον θώκο του πρύτανη τον προσεχή Μάιο. Ποια η σχέση διαθεσιμότητας-εκλογών; Είναι γνωστό ότι πολλοί διοικητικοί υπάλληλοι είναι συγγενείς καθηγητών που… ψηφίζουν στις πρυτανικές εκλογές και είναι «ανοιχτοί» σε προεκλογικές υποσχέσεις.
Δύο κατηγορίες εργαζομένων
Πλην του διοικητικού προσωπικού υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες εργαζομένων στα πανεπιστήμια, εκτός φυσικά από τα μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ), όπως είναι ο τίτλος για τους πανεπιστημιακούς καθηγητές των τριών βαθμίδων και τους βοηθούς, επιμελητές και επιστημονικούς συνεργάτες των πανεπιστημίων.
Η πρώτη κατηγορία είναι το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ), που «επιτελεί εργαστηριακό-εφαρμοσμένο διδακτικό έργο στα ΑΕΙ, το οποίο συνίσταται κατά κύριο λόγο στη διεξαγωγή εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων, πρακτικών ασκήσεων αλλά και διδακτικό έργο, όπως ορίζει το άρθρο 29 του νόμου-πλαισίου 4009».
Η δεύτερη κατηγορία είναι το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό, το οποίο «παρέχει έργο υποδομής στην εν γένει λειτουργία των ΑΕΙ, προσφέροντας εξειδικευμένες τεχνικές εργαστηριακές υπηρεσίες για την αρτιότερη εκτέλεση του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και εφαρμοσμένου έργου τους» όπως περιγράφεται στο άρθρο 29 του νόμου.
Βεβαίως, υπάρχουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι που υπηρετούν στα πανεπιστήμια.
Αντίστοιχες με των πανεπιστημίων, είναι οι κατηγορίες των υπαλλήλων που υπηρετούν στα ΤΕΙ.