Το «ράλι» και το παρασκήνιο της επιστροφής Φιλιππίδη

Το «ράλι» και το παρασκήνιο της επιστροφής Φιλιππίδη

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο δικαστικό και διπλωματικό παρασκήνιο προηγήθηκε της επιστροφής του Αγγελου Φιλιππίδη στην Αθήνα. Ο συναγερμός στις ελληνικές δικαστικές αρχές σήμανε αμέσως μετά την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου –10ο Κακουργοδικείο Κωνσταντινούπολης– για τη μη έκδοσή του. Η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, που είχε την ευθύνη της διαδικασίας έκδοσης και διαβίβασης των ενταλμάτων σύλληψής του (τις λεγόμενες «Ερυθρές Αγγελίες»), μόλις εκδόθηκε η απόφαση στην Κωνσταντινούπολη απέστειλε κατεπείγον σήμα για εκ νέου σύλληψη του κ. Φιλιππίδη.

Οπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Κ», ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών Ιω. Αγγελής αμέσως επικοινώνησε με την Ιντερπόλ για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Φιλιππίδης, μόλις θα αφηνόταν ελεύθερος, να ταξιδέψει, μέσω Τουρκίας, σε χώρα όπου δεν εκτελούνται τα διεθνή εντάλματα. Οταν, όμως, το πρωί της Τετάρτης, την επομένη δηλαδή της απόφασης, έφθασε με φαξ στην Αθήνα το πλήρες κείμενό της, στην Εισαγγελία Εφετών «έτριβαν» τα μάτια τους. Ο λόγος; Το σκεπτικό, αλλά κυρίως τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε, μέσω των συνηγόρων του, ο Αγγελος Φιλιππίδης.

Το σκεπτικό των Τούρκων δικαστών, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η έκδοση γιατί το «ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε χωρίς να έχει ασκηθεί εις βάρος του (Φιλιππίδη) ποινική δίωξη», θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή προσχηματικό. Εκείνο όμως που προκάλεσε τουλάχιστον έκπληξη ήταν οι αναφορές από τους δικηγόρους του, παρουσία του κ. Φιλιππίδη στο ακροατήριο, ότι «είναι πολιτικά διωκόμενος στην Ελλάδα, γιατί υπήρξε στενός φίλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή». Η φράση, μάλιστα, του δικηγόρου του, Μουσταφά Ντογάν, που καταγράφεται και στο κείμενο της απόφασης, ότι «με τη δίωξη του πελάτη μου θέλουν να φθάσουν στον Καραμανλή», ήταν που προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός αμέσως αντέδρασε  με  δήλωση  μέσω  συνεργατών  του,  κρατώντας σαφείς αποστάσεις  από  την  προσπάθεια  Φιλιππίδη να προσδώσει πολιτική χροιά στη δίωξή του, εμπλέκοντάς τον.

Οι κινήσεις που ακολούθησαν τη μη έκδοση Φιλιππίδη υπήρξαν άμεσες και εκδηλώθηκαν σε δικαστικό και διπλωματικό πεδίο. Ο εισαγγελέας εκδόσεων Ιω. Αγγελής, την Τρίτη, μόλις πληροφορήθηκε για την απόφαση, εκτός από τις πρώτες ενημερώσεις και το κατεπείγον σήμα, άσκησε αμέσως έφεση και αναίρεση. Το υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, κινήθηκε σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης αμέσως διαβίβασε τα δικαστικά έγγραφα με στόχο να μπλοκαριστεί ο Φιλιππίδης στην Τουρκία και να μην μπορέσει να φύγει για άλλον προορισμό.

Το κείμενο

Στο κείμενο της αναίρεσης, που ασκήθηκε αμέσως κατά της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου, σημειώνεται η έντονη δυσαρέσκεια των ελληνικών δικαστικών αρχών για τη μη έκδοση Φιλιππίδη. Στο έγγραφο, που έχει στη διάθεσή της η «Κ», μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Εντύπωση αλλά και προβληματισμό μάς δημιουργεί το γεγονός ότι το τουρκικό δικαστήριο δεν ζήτησε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές βεβαίωση περί ασκήσεως ποινικής διώξεως του εκζητουμένου, αλλά δέχθηκε χωρίς άλλη εξέταση τον ισχυρισμό του περί μη δίωξης και ότι τα περιγραφόμενα στο κατηγορητήριο πραγματικά περιστατικά συνιστούν περίπτωση πολιτικού εγκλήματος».

Το έντονο δικαστικό και διπλωματικό παρασκήνιο κορυφώθηκε μεσάνυχτα Τρίτης, όταν πληροφορίες από το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης έκαναν λόγο ότι ο Φιλιππίδης, περίπου τα μεσάνυχτα, θα αφεθεί ελεύθερος από τον ειδικό χώρο όπου έως εκείνη την ώρα είχε «κρατηθεί». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις 10 το βράδυ της Τρίτης, αμέσως μετά την ενημέρωση μέσω διπλωματικής οδού, ο αρμόδιος εισαγγελέας Ιω. Αγγελής στέλνει e-mail στις τουρκικές αρχές, ενώ ασκούνται διπλωματικές πιέσεις στη λογική ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποτρέψει τυχόν διαφυγή Φιλιππίδη σε άλλη χώρα μόλις θα αφηνόταν ελεύθερος.

Οι τουρκικές αρχές ειδοποίησαν την Ιντερπόλ (Τμήμα Τουρκίας) στην οποία και ουσιαστικά ανέθεσαν την ευθύνη της διασφάλισης πως ο Φιλιππίδης μόνο προς την Αθήνα θα μπορούσε να ταξιδέψει. Δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, φθάνει στην Αθήνα ειδοποίηση μέσω e-mail (είναι στη δικογραφία) από την Ιντερπόλ, η οποία ενημερώνει πως το πρωί θα οδηγήσει τον Φιλιππίδη στο αεροδρόμιο με προορισμό την Αθήνα. Οπως και έγινε. Ο Αγγελος Φιλιππίδης συναίνεσε και όταν έφθασε στα Σπάτα, συνελήφθη.

Τι θα υποστηρίξει στην απολογία του

Aπό την πρώτη στιγμή, ο Α. Φιλιππίδης και οι συνήγοροί του, Γ. Παπαϊωάννου και Θ. Βαρλάμης, εμμένουν στη θέση ότι «οικειοθελώς ήρθε στην Αθήνα», προσκομίζοντας φωτογραφίες από την πτήση αλλά και έγγραφο, χωρίς σφραγίδα, κάποιας αρχής, όπου δηλώνεται η βούλησή του να επιστρέψει. Η προσπάθειά του να πείσει ότι ήρθε με δική του θέληση είναι καίριας σημασίας για την εξέλιξη της υπόθεσης. Αν πείσει ανακριτή και εισαγγελέα, η υπεράσπισή του θα έχει ισχυρό όπλο στα χέρια της ότι δεν είναι ύποπτος φυγής και θα προσπαθήσει να αποφύγει, έτσι, την προσωρινή κράτηση για να μείνει μετά την απολογία του ελεύθερος με όρους.

Στο πολυσέλιδο υπόμνημά του -θα ξεπερνά τις 200 σελίδες- ο Φιλιππίδης θα αρνηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα δάνεια εκατομμυρίων που δόθηκαν επί εποχής του από το Τ.Τ σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες ήταν χωρίς (ή με ανεπαρκείς) εγγυήσεις και ότι κατέληξαν σε προσωπικούς λογαριασμούς των επιχειρηματιών. Επίσης θα επιχειρήσει να αντικρούσει την κατηγορία της απάτης για τη σύμβαση του Τ.Τ με εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά για την έκδοση πιστωτικής κάρτας.

Θα υποστηρίξει ότι δεν είχε προσωπική ωφέλεια από τις εν λόγω δανειοδοτήσεις και ότι οι σχέσεις του με τους επιχειρηματίες που πήραν τα δάνεια ήταν καθαρά επαγγελματικές. Επίσης, θα προσπαθήσει να ανασκευάσει τα περί «πολιτικής δίωξης» που ισχυρίστηκε, μέσω των δικηγόρων του, στην Τουρκία. Παράλληλα, θα κάνει αναφορές και για τις δανειοδοτήσεις άλλων τραπεζών σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι η πρακτική του Τ.Τ δεν ήταν η μόνη στον τραπεζικό χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή