Το δάνειο του Τ.Τ. στον «ξανθό μάγκα»

Το δάνειο του Τ.Τ. στον «ξανθό μάγκα»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), που ξετυλίγει το κουβάρι των προβληματικών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.), φέρνει στην επιφάνεια και την περίπτωση του Σέρβου επιχειρηματία Ράντομιρ Ziβανιτς και του «κόκκινου» δανείου που είχε λάβει, ύψους 36 εκατ. ευρώ. Το δάνειο είχε δοθεί για να χρηματοδοτηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας ΒΙΟΣ.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», η εταιρεία αυτή μεταβιβάστηκε στον Ζίβανιτς και τον συνεταίρο του, Σάντικ Κίρστα, τον Ιούνιο του 2009, με σκοπό να περάσει στην κυριότητά τους το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της: το κτίριο της οδού Μεσογείων 119, όπου στεγάζονται εδώ και χρόνια υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στο συγκεκριμένο κτίριο μετακόμισε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας το 2002, όταν υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος. Τότε, η ΒΙΟΣ ήταν εταιρεία συμφερόντων Κωνσταντίνου Θ. Σαραντόπουλου. Η εταιρεία φαίνεται πως αλλάζει χέρια λίγο μετά τις εκλογές το 2004 και σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, οι μετοχές της (και μαζί η κυριότητα του κτιρίου) περνούν σε διεθνές fund ακινήτων.

Επειτα από πέντε χρόνια, τον Ιούνιο του 2009, ο Σέρβος επιχειρηματίας εκδηλώνει ενδιαφέρον για να το αγοράσει. Μαζί με αυτό, κληρονομεί και το 10ετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει στις μέρες Τσοχατζόπουλου για τη μίσθωση του ακινήτου στο ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα, ύστερα από δύο μειώσεις –από 20% η καθεμία το 2011 και το 2012– ξεπερνάει σήμερα το 1 εκατ. ευρώ ετησίως.

Με τη λήξη του συμβολαίου τον περασμένο Οκτώβριο, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας μετεγκαταστάθηκε σε ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Κάνιγγος και τους άδειους ορόφους καταλαμβάνουν σήμερα κάποιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ. Το μίσθωμα, αν και μειωμένο, καταβάλλεται κανονικά, αλλά όπως προκύπτει από το πόρισμα, το δάνειο που είχε χορηγηθεί από το Τ.Τ. στους Σέρβους επιχειρηματίες για την αγορά δεν εξυπηρετείται (καθυστέρηση ύψους 235.000 ευρώ).

Ανεπαρκείς εξασφαλίσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις 11 Ιουνίου 2009, δύο εταιρείες του Ζίβανιτς είχαν επιβαρυνθεί με δύο αρχικά δάνεια, συνολικού ύψους 46,1 εκατ. από τη Millennium. Εξι ημέρες αργότερα, η επενδυτική επιτροπή του Τ.Τ., στην οποία συμμετείχε ο κ. Αγγ. Φιλιππίδης, ως πρόεδρος, ενέκρινε τη συμμετοχή στα δάνεια της Millennium και εκταμίευσε, στις 25.06.2009, συνολικά 36 εκατ. για τις εταιρείες του Σέρβου επιχειρηματία. Το πόρισμα τονίζει πως οι δύο τράπεζες δεν έλαβαν υπόψη τους μια σειρά από προειδοποιητικά «καμπανάκια», με αποτέλεσμα τα δάνεια να δοθούν χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις. H «K» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Ράντομιρ Ζίβανιτς, αλλά δεν κατέστη δυνατόν.

Ο κ. Ζίβανιτς, που, σύμφωνα με σερβικά δημοσιεύματα, έχει το παρατσούκλι «ο ξανθός μάγκας», θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας του. Είναι ο μοναδικός αντιπρόσωπος της Peugeot στη Σερβία και ο όμιλός του, Verano Group, έχει επιχειρήσεις τροφίμων, ξενοδοχεία και ακίνητα σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων κατάφερε να αγοράσει μια σειρά κρατικών ακινήτων στη Σερβία. Τότε, ο όμιλος Ζίβανιτς είχε κονταροχτυπηθεί με αμερικανικές εταιρείες, που είχαν συμμετάσχει στον διαγωνισμό και φαίνεται πως ο Σέρβος επιχειρηματίας είχε απασχολήσει την αμερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι.

Σε τηλεγράφημα προς την Ουάσιγκτον τον Νοέμβριο του 2007, ο Ζίβανιτς χαρακτηρίζεται από τους Αμερικανούς «άνθρωπος της πιάτσας, που δεν σηκώνει πολλά… ένας ξύπνιος μεγιστάνας».

Σύμφωνα με πηγή της πρεσβείας, είχε κάνει περιουσία στα χρόνια του Μιλόσεβιτς, ενώ ο διπλωμάτης καταλήγει στο τηλεγράφημα πως οι μέρες και τα έργα του Ζίβανιτς, πριν ανοίξει την πρώτη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, παραμένουν ένα μυστήριο, όπως και οι συμφωνίες που είχε κάνει όσο ζούσε στην Ελλάδα την περίοδο 2000 – 2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή