Δώδεκα χρόνια ολοκληρώνονται από την έναρξη της τηλεψυχιατρικής από την ΜΚΟ Κλίμακα, που από το 2002 έχει πραγματοποιήσει περί τις 50.000 συνεδρίες σε απομονωμένες περιοχές, φυλακές και ψυχιατρικές δομές. «Δοκιμάσαμε πιλοτικά το σύστημα στην ψυχιατρική μονάδα Τρίπολης, που διέθετε τότε 26 ασθενείς, κατά τη διαδικασία αποασυλοποίησης», εξηγεί η ψυχολόγος κ. Ντόροθυ Γαρώνη. Το καίριο ερώτημα, στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν τόσο ψυχίατροι που εξέτασαν τους ασθενείς διά ζώσης όσο και εκείνοι που βρίσκονταν στα κεντρικά γραφεία της Κλίμακας στην Αθήνα, ήταν αν οι νοσηλευόμενοι μπορούσαν να μεταφερθούν σε ανεξάρτητες δομές. «Οι γνωματεύσεις των ψυχιάτρων ένθεν κακείθεν συνέπεσαν» και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν. Αλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι η τηλεψυχιατρική ως κλάδος της τηλεϊατρικής έχει θετική σχέση κόστους – οφέλους, τεκμηριωμένη αξιοπιστία διαγνώσεων και αποτελεσματικότητα παρεμβάσεων.
Μετά το επιτυχές «τεστ», το 2003, η Κλίμακα άρχισε να εφαρμόζει το σύστημα τηλεψυχιατρικής και του ιατρικού ηλεκτρονικού φακέλου στα νησιά του ΝΑ Αιγαίου, μέσω της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας. «Η έδρα μας είναι στη Νάξο, αλλά διαθέτουμε μόνιμο προσωπικό και στην Ιο, τη Σαντορίνη και την Αμοργό, καθώς είναι απαραίτητη και η φυσική παρουσία, προκειμένου να νιώσουν εμπιστοσύνη οι ενδιαφερόμενοι». Παράλληλα, εξυπηρετούνται οι ασθενείς στη Φολέγανδρο, τη Σίκινο, την Ανάφη και τις μικρές Κυκλάδες. Ο θεσμός κερδίζει «έδαφος», καθώς οι συνεδρίες από 273 το 2003 έφτασαν τις 3.088 το 2012.
Επίσης, τα τελευταία τρία έτη πραγματοποιείται σύστημα τηλεψυχιατρικής στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών, όπου λειτουργεί σχετικό ιατρείο, συνδεδεμένο με τα κεντρικά της Κλίμακας. Μόνο τον πρώτο χρόνο η υπηρεσία δέχθηκε 934 επισκέψεις από 431 άτομα. Παράλληλα, σύστημα τηλεψυχιατρικής εξυπηρετεί ασθενείς και εργαζομένους στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης της Κλίμακας σε Πάτρα, Κέρκυρα, Αν. Λιόσια και Μενίδι.