Ημερίδα: Κρίσιμο για τη δημοκρατία το μέλλον του Τύπου στην εποχή των κοινωνικών δικτύων

Ημερίδα: Κρίσιμο για τη δημοκρατία το μέλλον του Τύπου στην εποχή των κοινωνικών δικτύων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η σταδιακή εξάλειψη του ψηφιακού αναλφαβητισμού είναι ζήτημα Δημοκρατίας» τόνισε ο γενικός γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, στην ημερίδα με θέμα «Ο Τύπος στην Ψηφιακή Εποχή», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Γραμματείας, με στόχο την ανάδειξη των εξειδικευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει τη σημερινή εποχή ο Περιφερειακός Τύπος στην Ελλάδα και των προοπτικών που διανοίγονται από τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.

«Το ουσιαστικό ερώτημα σήμερα είναι ποιος είναι ο δημοσιογράφος. Πώς ακριβώς θα δώσουμε, χωρίς να αδικήσουμε κανέναν, αυτή την αναγνώριση;» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας πως όλα θα πρέπει να ενταχθούν σε μια νομιμότητα και να αποφευχθεί το νεφελώδες κλίμα. «Οι απαντήσεις πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου» υπογράμμισε. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γιώργος Γιαννούσης, σημείωσε πως ο εκσυγχρονισμός της παραγωγικής διαδικασίας και η παραγωγή νέων προϊόντων είναι η πόρτα για τον κλάδο του Τύπου να ενταχθεί στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, τονίζοντας την ανάγκη να συνδυαστεί ο χώρος της τεχνολογίας και της ανταγωνιστικότητας. «Η επιχείρηση και η γνώση πρέπει να συνδυαστούν» είπε ο κ. Γιαννούσης. Εξάλλου, ο γενικός εμπορικός διευθυντής ΕΛΤΑ, Ιωάννης Λεπενιώτης, μίλησε για την αμφίδρομη σχέση ταχυδρόμου και εκδότη, κάνοντας λόγο για ένα νέο σχέδιο, ώστε να παραταθεί η σχέση ΕΛΤΑ και Τύπου.

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Περιφερειακού Τύπου στη σχετική ενότητα «Περιφερειακός Τύπος: Εμπειρία και Προοπτικές στην Ψηφιακή Εποχή» συζήτησαν για την δύσκολη πραγματικότητα, που αντιμετωπίζει σήμερα ο περιφερειακός Τύπος. Από μερίδα των ομιλητών σημειώθηκε η ανάγκη ύπαρξης ενός θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία ειδησεογραφικών ιστοσελίδων. «Οι νόμοι πρέπει να εναρμονιστούν με τα νέα μέσα» τόνισε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Μεϊμάρης, υπογραμμίζοντας: «Δεν γίνεται να λειτουργούμε με αφορισμούς σε ό,τι αφορά την τεχνολογία».

  Ο αρχισυντάκτης του kathimerini.gr, Τάσος Οικονόμου, ο οποίος συμμετείχε στην ημερίδα, ανέφερε στην τοποθέτησή του: "Ο ελληνικός Τύπος πρέπει να δώσει σήμερα ειστικές απαντήσεις στα εξής ζητήματα:

1) Να γίνει πραγματικά πολυμεσικός. Να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν στις αίθουσες σύνταξης οι απαραίτητες ειδικότητες επεξεργασίας του ήχου και της εικόνας.

2) Να γίνει κοινός τόπος, κοινή πεποίθηση ότι οι εφημερίδες μεταβάλλονται σε ψηφιακές κοινότητες, στις οποίες η ισότιμη διάδραση με τους αναγνώστες – επισκέπτες αποτελεί κριτήριο χάραξης στρατηγικής.

3) Σε αυτό το πλαίσιο οι χρήστες δεν παρακολουθούν απλά, αλλά συμμετέχουν στη διαδικασία παραγωγής και δημοσίευσης των ειδήσεων, των αναλύσεων, των ντοκουμέντων.

4) Να δημιουργηθεί το πλαίσιο συνεργασίας των λεγόμενων παραδοσιακών ΜΜΕ με τη δημοσιογραφία των πολιτών και τους μπλόγκερς, μία συνύπαρξη κρίσιμη για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση του πολίτη.

5) Να δημιουργηθούν εκείνες οι εστίες πειραματισμού με τις δυνατότητες που δίνουν τα νέα μέσα και η διάδραση με τα κοινωνικά δίκτυα.

6) Να ενσωματωθούν οι νέες δυνατότητες που δίνονται από τη δημοσιογραφία δεδομένων, την μαγική αφήγηση των αριθμών. 

7) Να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι στο νέο ψηφιακό περιβάλλον αποτελεί μονόδρομο η ποιοτική ενημέρωση, η αξιοπιστία και η διαφάνεια στη διαδικασία".

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT