Κήποι και τραμ στην Πανεπιστημίου, εγκατάλειψη στον Φαληρικό Ορμο

Κήποι και τραμ στην Πανεπιστημίου, εγκατάλειψη στον Φαληρικό Ορμο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν οι δύο μεγάλες αναπλάσεις, οι οποίες υπόσχονταν να φέρουν μέχρι το τέλος του 2015 κάτι ολότελα νέο στη ζωή στην πρωτεύουσα, πυροδοτώντας τη νέα αστική αισιοδοξία. Κοινό τους χαρακτηριστικό ότι με προτροπή της Πολιτείας, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρόνος και πόροι, όλες οι απαραίτητες μελέτες θα υλοποιούνταν με ευθύνη και χρηματοδότηση δύο σημαντικών ιδρυμάτων. Το πρώτο έργο, η ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου, ανακοινώθηκε χθες ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη δημοπράτηση, παραμένοντας έστω και με κάποια καθυστέρηση εντός χρονοδιαγράμματος. Το δεύτερο έργο, η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, δεν εντάχθηκε ποτέ σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και εγκαταλείφθηκε σιωπηρά, παρά την τεράστια επίδραση που εκτιμάται ότι θα είχε στο παραμελημένο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.

Χθες, λοιπόν, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) για την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου. Τώρα η Αττικό Μετρό, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, πρέπει να λάβει πρόσκληση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια Αττικής να υποβάλει αίτηση στην Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση του έργου. Μόλις αυτή εγκριθεί (εκτιμάται πως αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στον Μάρτιο), το έργο είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί.

Το έργο χωρίζεται σε δύο διακριτά τεχνικά αντικείμενα: την επέκταση του τραμ από τη λεωφόρο Αμαλίας μέχρι την πλατεία Αιγύπτου (συμβολή Πατησίων και Αλεξάνδρας) και τον ανασχεδιασμό του δημόσιου χώρου μεταξύ των οδών Ακαδημίας και Σταδίου, με κριτήριο την προτεραιότητα στον πεζό. Στο πλαίσιο του έργου θα αναπλαστούν οι πλατείες Ομονοίας και Δικαιοσύνης, καθώς και ο πεζόδρομος της Κοραή, μπροστά από την αθηναϊκή τριλογία. Ολες οι απαραίτητες μελέτες χρηματοδοτήθηκαν από το Ιδρυμα Ωνάση και θα εκτεθούν από τις 18 Φεβρουαρίου στη στοά του Αρσακείου (νυν Συμβούλιο της Επικρατείας), σε 19 κενά καταστήματα που ενοικιάστηκαν για τον σκοπό αυτό. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 39,9 εκατ. ευρώ από το ΕΠΠΕΡΑΑ και 40,5 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής.

Στο συρτάρι οι μελέτες

Δυστυχώς, η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου δεν είχε την ίδια τύχη. Η δημιουργία της «αθηναϊκής Ριβιέρας» μελετήθηκε με πόρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (περίπου 3,5 εκατ. ευρώ) και μάλιστα υπό την εποπτεία του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, προκειμένου ο χώρος να «δένει» με το παρακείμενο, υπό κατασκευήν, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Ως τεχνικό αντικείμενο, η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου χωρίστηκε σε τρία αλληλένδετα έργα: το συγκοινωνιακό/αντιπλημμυρικό (προϋπ. 120 εκατ. ευρώ), τα έργα ανάπλασης και δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου (προϋπ. 140 εκατ. ευρώ) και τα λιμενικά έργα (προϋπ. 14 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, υπήρξε μια σειρά από ανεξήγητες καθυστερήσεις. Οι μελέτες μέχρι και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου παραδόθηκαν στην Πολιτεία πριν από ενάμισι έτος. Ομως το έργο ουδέποτε εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Επίσης το απαραίτητο Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε τον Δεκέμβριο με πολύμηνη καθυστέρηση, ενώ η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δόθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες για διαβούλευση. Τι θα συμβεί, λοιπόν, στο Φάληρο; Κανείς δεν γνωρίζει. Οι λόγοι της απραξίας της Πολιτείας είναι άγνωστοι. Και δυστυχώς, ακόμη και αν συμβεί ένα θαύμα και η Πολιτεία αποφασίσει να θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα το έργο, είναι πλέον αδύνατο να δημοπρατηθεί και να κατασκευαστεί έως το τέλος του 2015, δηλαδή να εγκαινιαστεί ταυτόχρονα με το ΚΠΙΣΝ. Μία ακόμη ευκαιρία για την Αθήνα έχει χαθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή