Ομάδα, οι Τούρκοι Χίου – Γκύζη

Ομάδα, οι Τούρκοι Χίου – Γκύζη

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενετικό αποτύπωμα του 34χρονου Τούρκου Μεχμέτ Γιαϊλά, που συνελήφθη τον Ιούλιο μέσα σε φουσκωτό σκάφος με όπλα και πυρομαχικά ανοιχτά της Χίου, εντοπίστηκε σε πιστόλι και γεμιστήρα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα – «γιάφκα» της οδού Γενναδίου στου Γκύζη. Τόσο ο Γιαϊλά όσο και οι συλληφθέντες για την ίδια υπόθεση, Χασάν Μπιμπέρ, 55 ετών, και Σινάν Οκτάι Οζέν, 54 ετών, κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C.

To νέο εύρημα των ελληνικών διωκτικών αρχών ενισχύει την εκτίμηση πως οι συλληφθέντες σε Χίο και Γκύζη συγκροτούσαν κοινό επιχειρησιακό βραχίονα της τουρκικής οργάνωσης. Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, γενετικό αποτύπωμα του έτερου συλληφθέντος στο διαμέρισμα του Γκύζη, 49χρονου Χουσεΐν Τεκίν, βρέθηκε σε ιμάντα αντιαρματικής ρουκέτας, σε σημαίες του DHKP-C και σε κινητό τηλέφωνο που είχαν κατασχεθεί στο φουσκωτό στη Χίο.

Τα νέα δεδομένα στην έρευνα επιβεβαιώνουν ότι οι διωκτικές αρχές, ελληνικές και ξένες, εντόπισαν το διαμέρισμα – «γιάφκα» της οδού Γενναδίου μετά τον εντοπισμό του φουσκωτού στη Χίο, τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα εξάλλου με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, η έρευνα στου Γκύζη «είναι αποτέλεσμα νέας συνεργασίας μεταξύ της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ), της ομόλογής της στην Ελλάδα ΕΥΠ και της αμερικανικής CIA». Το δημοσίευμα επικαλείται τουρκική πηγή ενημέρωσης, σύμφωνα με την οποία η συνεργασία μεταξύ των τριών υπηρεσιών ξεκίνησε μετά την επίθεση μελών του DHKP-C στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα.

Χθες, η Αντιτρομοκρατική έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των τεσσάρων συλληφθέντων και τα στοιχεία που αναγράφονταν στα πλαστά, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ταξιδιωτικά έγγραφα που είχαν στην κατοχή τους. Πρόκειται για τους Bayir Cengiz, 40 ετών, Korkut Murat, 32 ετών, Κa Rpat Bilgehan, 24 ετών, καθώς και του 49χρονου Χουσεΐν Τεκίν (ταυτοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.) που έφερε πλαστό βουλγαρικό διαβατήριο με στοιχεία Petrov Petar.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι αποτυπώματα του Χουσεΐν Τεκίν (φέρεται ως ο επιχειρησιακός αρχηγός της οργάνωσης) και του Bayir Cengiz (κατά πληροφορίες πρόκειται για τον Ισμαήλ Ακόλ, δράστη δολοφονίας το 1996 στην Τουρκία) βρέθηκαν στο οπλοστάσιο του Γκύζη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή