Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο αλλαγής επαγγέλματος βρίσκονται δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην παραμεθόριο ή σε «προβληματικές περιοχές», καθώς σε περίπτωση κατάργησης ή συγχώνευσης της υπηρεσίας τους θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη υπηρεσία, στην ίδια ωστόσο περιοχή. Μάλιστα αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί περισσότερες από μία φορές καθώς, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το άρθρο 37 του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης που κατατέθηκε στη Βουλή, θα πρέπει να παραμείνουν στην παραμεθόριο για τουλάχιστον 10 χρόνια.
«Υπάλληλοι οι οποίοι διορίζονται με μοριοδότηση λόγω εντοπιότητας, μετατάσσονται ή μεταφέρονται σε παραμεθόριο ή προβληματική περιοχή και οι οποίοι τυγχάνουν ειδικών ευεργετημάτων, υποχρεούνται να παραμείνουν στην υπηρεσία τοποθέτησής τους για μία τουλάχιστον δεκαετία, με εξαίρεση την περίπτωση που λόγω οργανωτικής αναδιάρθρωσης η ανωτέρω υπηρεσία συγχωνεύεται ή καταργείται», αναφέρεται επί λέξει στο άρθρο 37. Για τις περιπτώσεις που αφορούν συγχώνευση ή κατάργηση υπηρεσίας τότε «επιτρέπεται η μεταφορά τους σε άλλη υπηρεσία της ίδιας παραμεθορίου ή προβληματικής περιοχής». Σε περίπτωση δε που υπάρξει «απόσπαση, μετάθεση, μετάταξη ή μεταφορά πριν από τη συμπλήρωση της δεκαετούς υποχρεωτικής παραμονής στην υπηρεσία τοποθέτησης, η πράξη αυτή είναι αυτοδικαίως άκυρη, εκτός εάν αφορά απόσπαση ή μετάθεση σε υπηρεσία της ίδιας παραμεθορίου ή προβληματικής περιοχής», καταλήγει το άρθρο.
Κάλυψη αναγκών
Βάσει αυτών και με δεδομένο ότι οι θέσεις εργασίας Δημοσίου στις παραμεθόριες ή «προβληματικές περιοχές» δεν είναι πολλές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν να καλύψουν άλλες ανάγκες. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από αρμόδια στελέχη του υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης, η όλη διαδικασία θα γίνει βάσει μοριοδότησης και προσόντων στο πλαίσιο της κινητικότητας. «Οι μετακινήσεις αυτές, εφόσον χρειαστεί, θα πραγματοποιηθούν βάσει προσόντων, δηλαδή οι υπάλληλοι θα καλύψουν κενές θέσεις με αντικείμενο που θα έχει κάποια συνάφεια με την προηγούμενη θέση τους». Αντίστοιχη διαδικασία προβλέπεται και για τους δημοτικούς αστυνομικούς, μεγάλο μέρος των οποίων, μετά την κατάργηση της υπηρεσίας τους, θα μετακινηθούν σε θέσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά και στην Αστυνομία.