Το πλαφόν προκαλεί ακόμα προβλήματα

Το πλαφόν προκαλεί ακόμα προβλήματα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους, που σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζονται να απευθυνθούν σε περισσότερους του ενός γιατρού προκειμένου να λάβουν τη συνταγή για τα φάρμακά τους, αλλά και συνεχείς αναταράξεις στο ιατρικό σώμα, προκαλεί το πλαφόν μηνιαίας συνταγογράφησης που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ. Η πρόσφατη «διορθωτική» απόφαση για εξαιρέσεις κατηγοριών φαρμάκων και γιατρών δεν έκαμψε τις σφοδρές αντιρρήσεις του ιατρικού κόσμου, που προσφεύγει σε νομικές ενέργειες για την ακύρωση του μέτρου.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους οι γιατροί πρέπει να γράφουν φάρμακα, η δαπάνη των οποίων σε μηνιαία βάση δεν πρέπει να ξεπερνά το 80% της αντίστοιχης περυσινής δαπάνης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι γιατροί σε κάποιες περιπτώσεις να αρνούνται να γράψουν φάρμακα σε ασφαλισμένους λέγοντας ότι έχουν ήδη συμπληρώσει το πλαφόν. Ο ΕΟΠΥΥ αρχικά δημιούργησε ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση για να εξετάζει τα παράπονα των γιατρών και να «ανοίγει» το πλαφόν κατά περίπτωση. Εν συνεχεία αναγκάστηκε να εξαιρέσει ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων και γιατρών, μεταξύ των οποίων οι νεοεισερχόμενοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που -σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση- θα έχουν ως «πλαφόν» τον μέσο όρο συνταγογράφησης της ειδικότητάς τους. Ετσι, οι παθολόγοι ογκολόγοι θα μπορούν να γράψουν τον μήνα φάρμακα αξίας έως 45.450,68 ευρώ, οι ρευματολόγοι έως 26.578,68 ευρώ και οι αιματολόγοι έως 23.661,56 ευρώ. Το μικρότερο πλαφόν έχουν οι ορθοδοντικοί (μόλις 9,22 ευρώ), οι οδοντίατροι (36,93 ευρώ) και οι γναθοπροσωπικοί χειρουργοί (178,03 ευρώ). Ο μέσος όρος της ειδικότητας του παθολόγου είναι 10.206,51 ευρώ, του παιδιάτρου 3.155,33 ευρώ, του γενικού γιατρού 13.988,12 ευρώ και του καρδιολόγου 5.626,26 ευρώ. Εντύπωση προκαλεί ο μέσος όρος συνταγογράφησης ιατροδικαστή, ύψους 5.733,76 ευρώ (!). Οπως διευκρίνισε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, ο συγκεκριμένος μέσος όρος προέκυψε από τέσσερις γιατρούς που ασκούν γενική ιατρική, ωστόσο έλαβαν την ειδικότητα του ιατροδικαστή και απλώς τη δήλωσαν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Αλλωστε ένας οργανισμός παροχής υπηρεσιών υγείας δεν χρειάζεται συμβεβλημένο ιατροδικαστή.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση αναστολής και ακύρωσης της υπουργικής απόφασης για το μέτρο, ενώ έχει καταθέσει και αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θέτοντας ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας. Με χθεσινή επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ενημερώνει ότι προσέφυγε επίσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο ιατρικός σύλλογος, αφού διευκρινίζει στην επιστολή του ότι τάσσεται υπέρ της ανάγκης περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης και της θέσπισης και εφαρμογής φαρμακευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, κατηγορεί το υπουργείο για προχειρότητα στο ζήτημα του πλαφόν και ζητεί την άμεση ανάκλησή του. Οπως αναφέρει, «με προχειρότητα αποστερήσατε τους ασθενείς από το δικαίωμα πρόσβασης στο αναγκαίο φάρμακο και οδηγήσατε το σύνολο του ιατρικού σώματος σε απόγνωση. Οι ασθενείς “τρέχουν” από γιατρό σε γιατρό για τα φάρμακά τους και οι γιατροί αδυνατούν να ασκήσουν την ιατρική. Είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για την υγεία και τη ζωή των ασθενών υπό τις παρούσες συνθήκες που πρόχειρα δημιουργήσατε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή