Μόνο το 10% των κτιρίων ήταν ασφαλισμένο στην Κεφαλονιά

Μόνο το 10% των κτιρίων ήταν ασφαλισμένο στην Κεφαλονιά

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρόσφατοι σεισμοί στην Κεφαλονιά έδειξαν πως ο Ελληνας είναι κοινωνικά και οικονομικά εκτεθειμένος, καθώς ένα πολύ μικρό ποσοστό (περίπου 10%)των κτιρίων στην σεισμόπληκτη περιοχή ήταν ασφαλισμένο, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Αλ. Σαρρηγεωργίου, στα πλαίσια της εκδήλωσης της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης με θέμα: «Η εποπτεία Εγγυητής της Αξιοπιστίας της Ασφαλιστικής Αγοράς».

Ο κ. Σαρρηγεωργίου επικεντρώθηκε στο θέμα της αναγνώρισης του ευρύτερου ρόλου της Ιδιωτικής Ασφάλισης στη συμπληρωματική αποταμίευση και στη άμεση προώθηση της συνολικής αναδόμησης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Επιπτώσεις στην υγεία

Επίσης, σχολίασε σχετικά με τις δραματικές περικοπές που έχουν γίνει σε συντάξεις και υγεία: Ο Έλληνας σήμερα ευτυχώς ζει περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν. Το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ το 1970 ήταν 72 έτη ενώ η μέση ηλικία συνταξιοδότησης περίπου 67 έτη, δηλαδή η Πολιτεία έπρεπε να χρηματοδοτήσει πέντε συντάξιμα χρόνια. Το 2011 με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τη μείωση της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης έχουμε να χρηματοδοτήσουμε υπερπολλαπλάσια συντάξιμα χρόνια για την ακρίβεια 17, αντί για 5, από έναν οικονομικά ασθενέστερο (λόγω κρίσης) και αριθμητικά μικρότερο (λόγω ανεργίας και αναστροφής της δημογραφικής πυραμίδας) πληθυσμό, ενώ ταυτόχρονα το επίπεδο ζωής που περιμένει να έχει αυτός που θα βγει στη σύνταξη είναι σίγουρα σημαντικά υψηλότερο απ' ό,τι στο παρελθόν.

Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης, εκπροσώπησε την κυβέρνηση και απηύθυνε χαιρετισμό αναφερόμενος στις αναπτυξιακές πολιτικές της κυβέρνησης και στην ένταση των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η ιδιωτική ασφάλιση έχει ουσιαστική προοπτική ανάπτυξης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης είναι η διασφάλιση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης. Η Τράπεζα της Ελλάδος χτίζει ένα αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας αλλά και ο ίδιος ο κλάδος θα πρέπει να φροντίζει για την αξιοπιστία του.

Βασικός πυλώνας η κοινωνική ασφάλιση

Στον χαιρετισμό του ο Γ. Σταθάκης, βουλευτής, Επικεφαλής Τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως η κοινωνική ασφάλιση θα πρέπει να παραμείνει ο βασικός πυλώνας για τις συντάξεις και την υγεία. Αναφερόμενος στην ασφαλιστική αγορά υπογράμμισε πως η αξιοπιστία είναι αφετηρία για τη σημαντική ανάκαμψή της στο μέλλον, ανάκαμψη που θα έρθει με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η Ευρώπη οφείλει να διασφαλίζει την αξιοπιστία τής ασφαλιστικής αγοράς μέσω του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου.

Σταθερή ασφαλιστική αγορά ως σταθεροποιητικός ρόλος στην οικονομία

Ο επίτιμος προσκεκλημένος ομιλητής, Γκαμπριέλ Μπερναρντίνο (Gabriel Bernardino), πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), υπεύθυνος για το συντονισμό των εποπτικών αρχών των ασφαλιστικών αγορών και των επαγγελματικών ασφαλιστικών ταμείων της Ευρώπης, στην ομιλία του ανέφερε πως μια σταθερή και αξιόπιστη ασφαλιστική αγορά έχει καθοριστικό σταθεροποιητικό ρόλο στην οικονομία. Το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και η εποπτεία διασφαλίζουν ακριβώς αυτή τη σταθερότητα και την αξιοπιστία της αγοράς, είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή