Καταστήματα αναμένουν ενοικιαστές σε σταθμούς μετρό και ΗΣΑΠ

Καταστήματα αναμένουν ενοικιαστές σε σταθμούς μετρό και ΗΣΑΠ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκμίσθωση συνολικά 13 καταστημάτων σε σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου προχωρά η εταιρεία ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) στο πλαίσιο της προσπάθειας εμπορικής εκμετάλλευσης χώρων που διαθέτουν οι σταθμοί.

Αγονοι διαγωνισμοί

Πρόκειται για την τρίτη, και για ορισμένα ακίνητα τέταρτη, προσπάθεια ενοικίασής τους, καθώς οι προηγούμενοι διαγωνισμοί δεν προσείλκυσαν ενδιαφερομένους. Στελέχη των ΣΤΑΣΥ εξηγούν ότι η γενική πτώση της αγοράς ακινήτων συμπαρασύρει και τα εν λόγω καταστήματα, με τις τιμές να έχουν πέσει δραματικά και το ενδιαφέρον να παραμένει ιδιαίτερα χλιαρό.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι το πρώτο κατά σειρά ακίνητο που διατίθεται στο ισόγειο του μεγάρου (που στεγάζει τις ΣΤΑΣΥ) επί της οδού Αθηνάς 67 είναι 94,50 τ.μ. και διατίθεται έναντι μηνιαίου μισθώματος 2.550 ευρώ. Το ίδιο ακίνητο στέγαζε κάποτε υποκατάστημα τράπεζας, έναντι 21.000 ευρώ.

Κύκλοι της εταιρείας ΣΤΑΣΥ εξηγούν ότι κάθε νέος διαγωνισμός για την εκμίσθωση των καταστημάτων βγαίνει στον «αέρα» με μισθώματα χαμηλότερα κατά 10%-15% σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ενδιαφέροντος. Δυστυχώς, εξηγούν οι ίδιες πηγές, δεν διαθέτει η εταιρεία την ευελιξία, λόγω λεπτομερειών που διέπουν τη διαγωνιστική διαδικασία, να ρίξει κατακόρυφα τις τιμές. Μέχρι στιγμής μισθωμένα είναι περίπου 17 έως 20 καταστήματα, με την πλειονότητά τους να βρίσκεται επί της γραμμής 1, σε σταθμούς δηλαδή του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις μισθωμένων ακινήτων στα οποία η εταιρεία προχώρησε σε μείωση του ενοικίου, προκειμένου να μην αποχωρήσουν οι ενοικιαστές. Ορισμένα μάλιστα από τα προς ενοικίαση καταστήματα δεν εμφανίζουν ενδιαφέρον από κανέναν, σε καμία απολύτως διαγωνιστική διαδικασία. «Υπάρχουν καταστήματα στους κεντρικούς οδικούς άξονες που κάποτε μισθώνονταν έναντι 6.000 και 7.000 ευρώ και τώρα το μηνιαίο τίμημα δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ. Δεν θα μπορούσαν και οι χώροι εντός των σταθμών, παρά να ακολουθούν την ίδια πορεία» εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΣΤΑΣΥ κ. Ν. Παπαθανάσης.

Οι δέκα από τους 13 χώρους που διατίθενται και περιγράφονται στο τεύχος δημοπράτησης του σχετικού διαγωνισμού, βρίσκονται σε σταθμούς του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και οι υπόλοιποι 3 στον σταθμό «Αγιος Αντώνιος» της γραμμής 2 του μετρό. Με βάση τα συνολικά μισθώματα που ζητά η εταιρεία από τους υποψήφιους μισθωτές και σε περίπτωση που καταφέρει να ενοικιάσει και τους 13 χώρους, θα εισπράττει συνολικά 8.779,65 ευρώ σε μηνιαία βάση, δηλαδή 105.355 ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, ο στόχος είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, καθώς η έως τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι πολλά από αυτά θα μείνουν εκ νέου αδιάθετα. Ενδεικτική είναι και η περίπτωση των καταστημάτων στον σταθμό «Αγιος Αντώνιος» της γραμμής 2 του μετρό, όπου έχουν ήδη νοικιαστεί μόνο τρία ακίνητα, ενώ στον νέο διαγωνισμό επαναδιατίθενται άλλα τρία.

Εως 14 Φεβρουαρίου

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους έως τις 14 Φεβρουαρίου, καθώς στις 12.30 μ.μ. ξεκινάει η διαδικασία αποσφράγισης των φακέλων των προσφορών. Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι 6ετής με δυνατότητα μονομερούς παράτασης, από πλευράς της εταιρείας, για επιπλέον δύο χρόνια.

Οι προσφορές θα ισχύουν για τέσσερις μήνες, δηλαδή 120 ημέρες μετά τη διενέργεια του διαγωνισμού στις 14 Φεβρουαρίου. Μισθωτής θα ανακηρυχθεί, όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, εκείνος που θα υποβάλει την υψηλότερη προσφορά, η οποία δεν πρέπει να είναι χαμηλότερη από αυτήν που ορίζει το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού. Η εγγυητική επιστολή συμμετοχής στον διαγωνισμό θα αφορά ποσό 2.500 ευρώ για το κάθε κατάστημα.

Προϋπόθεση φυσικά για όλα τα παραπάνω, ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή