Εντονότατος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί όχι μόνον στην κυβέρνηση, αλλά και σε ηγετικά κλιμάκια της Δικαιοσύνης, μετά τα απανωτά κρούσματα κακών χειρισμών από τις δικαστικές αρχές, που είχαν ως αποτέλεσμα υπόδικοι για τρομοκρατική δράση να αφεθούν ελεύθεροι και να διαφύγουν. Το ποτήρι ξεχείλισε μετά τη δικαστική απόφαση να μην επιβληθεί καμία ποινή στον υπόδικο για εμπλοκή στους «Πυρήνες της Φωτιάς» Κώστα Σακκά, που οδηγήθηκε σε δίκη για παραβίαση των περιοριστικών όρων, ενώ λίγες ημέρες αργότερα αφέθηκε και πάλι ελεύθερος –με νέους όρους– από τον ειδικό εφέτη ανακριτή που έχει οριστεί υπεύθυνος για θέματα τρομοκρατίας.
Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να λάβει νομοθετικά μέτρα, που θα θέτουν τέλος στις «χαλαρές» συνθήκες κράτησης των υποδίκων και καταδίκων για τρομοκρατία, ενώ εξετάζεται σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο αλλαγή και του ισχύοντος αντιτρομοκρατικού νόμου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, από την πλευρά του, καταθέτει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή προς ψήφιση νέο νόμο για την κράτηση των εμπλεκομένων σε τρομοκρατική δράση, αυστηροποιώντας το πλαίσιο έκτισης των ποινών τους και της προσωρινής τους κράτησης.
Παράλληλα, αναβρασμός επικρατεί και «εντός» της Δικαιοσύνης, κυρίως στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καθώς δεκάδες δικαστές και εισαγγελείς αδυνατούν να κατανοήσουν τους χειρισμούς που οδήγησαν εμπλεκόμενους για τρομοκρατική δράση εκτός φυλακών. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, που άσκησε αμέσως έφεση κατά της απόφασης απαλλαγής του Κώστα Σακκά, όταν αυτός δικάστηκε για παραβίαση των περιοριστικών όρων, αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων και υπευθύνων που χειρίζονται, έως τώρα, κρίσιμα θέματα από πλευράς εισαγγελίας για την τρομοκρατία.
Στα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης για αλλαγή πλεύσης σε θέματα τρομοκρατίας ανήκουν οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές Υψίστης Ασφαλείας. Ειδικότερα, στο άρθρο 13 του νομοσχεδίου προβλέπεται ρητή απαγόρευση για τη χορήγηση αδειών σε καταδίκους για τρομοκρατική δράση, ενώ ορίζεται ρητά ότι δεν θα μπορούν να απολυθούν ούτε με όρους, αν δεν έχουν εκτίσει τουλάχιστον 20 χρόνια εγκλεισμού. Παράλληλα, με σειρά διατάξεων, την ευθύνη και τον σχεδιασμό της φρούρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων αναλαμβάνει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Οι φυλακές Υψίστης Ασφαλείας θα λειτουργήσουν πριν από το Πάσχα στον Δομοκό και οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων εκεί, τρομοκρατών ή επικίνδυνων κακοποιών, προβλέπονται εξαιρετικά αυστηρές στα πρότυπα φυλακών που λειτουργούν στο εξωτερικό. Πέραν των συνθηκών κράτησης, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να προχωρήσει και σε αλλαγή εκ βάθρων του ισχύοντος αντιτρομοκρατικού νόμου στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης της διαδικασίας εκδίκασης των υποθέσεων, αλλά και του τρόπου επιλογής των δικαστών και εισαγγελέων που αναλαμβάνουν τον χειρισμό αυτών των υποθέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται, μεταξύ άλλων, ρύθμιση που προτείνουν και δικαστικοί λειτουργοί, με την οποία η επιλογή δικαστών και εισαγγελέων για υποθέσεις τρομοκρατίας θα γίνεται από ειδικό κατάλογο έμπειρων και ικανών δικαστικών.