Η διαδρομή της «χρυσής» μίζας στα εξοπλιστικά

Η διαδρομή της «χρυσής» μίζας στα εξοπλιστικά

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον μυστήριο ρόλο της εταιρείας Decafin προσπαθούν να ξεδιαλύνουν τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι Ελληνες ανακριτές που έχουν αναλάβει τις υποθέσεις των εξοπλιστικών. Η εταιρεία αυτή έχει αξιολογηθεί ως «υψίστης σημασίας» και ενδέχεται να βγάλει… λαβράκι, αφού φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή καινούργιων προσώπων, αλλά και άγνωστες μέχρι σήμερα διαδρομές της μίζας. Κι αυτό γιατί οι ανακριτές συναντούν την ίδια εταιρεία σε δύο διαφορετικές υποθέσεις  μαύρου  χρήματος από εξοπλιστικά.

Οπως αποκάλυψε η «Κ» την περασμένη εβδομάδα, συνολικά 2.420.000 ευρώ είχαν εμβαστεί από λογαριασμό του Νικ. Ζήγρα στη Μorgan Stanley προς την Decafin το 2006. Η ίδια εταιρεία είχε δεχτεί, πριν από δύο χρόνια, 800.000 ευρώ από την off shore Oxylos του Δ. Παπαχρήστου, εκπροσώπου στην Eλλάδα της Wegman, της γερμανικής εταιρείας που εμπλέκεται στην υπόθεση των αυτοκινούμενων πυροβόλων του στρατού.

Η εταιρεία Decafin S.A., που σήμερα λειτουργεί με άλλη επωνυμία, είναι μια επιχείρηση που για χρόνια είχε έδρα σε έναν από τους πιο ακριβούς δρόμους της Γενεύης, αγοράζοντας και πουλώντας χρυσό. Φαίνεται πως εδώ και χρόνια είχε αναπτύξει επαφές με Ελληνες. Το 1987 ο Μάκης Ψωμιάδης είχε κατηγορηθεί από Ελβετούς εισαγγελείς ότι είχε ξεγελάσει την εταιρεία αγοράζοντας 160 κιλά χρυσού με κλεμμένες και πλαστογραφημένες  επιταγές. Από το παραπεμπτικό βούλευμα προέκυπτε ότι είχε αναπτύξει με τους εκπροσώπους της «προσωπικές και κοινωνικές  σχέσεις,  με  αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κλίμα προσωπικής εμπιστοσύνης».

Οπως φαίνεται, κλίμα εμπιστοσύνης υπήρχε και με άλλους Ελληνες τα χρόνια που ακολούθησαν. Και όχι απαραίτητα για αγορά χρυσού: Ο Παπαχρήστου, στην κατάθεσή του ισχυρίζεται πως είχε χρησιμοποιήσει την Decafin κάποια στιγμή που χρειαζόταν μετρητά. Είχε, λέει, εμβάσει τα ποσά σε λογαριασμό της στη Γενεύη και στη συνέχεια είχε παραλάβει μετρητά από τον εκπρόσωπό της στην Ελλάδα, ονόματι Β.Χ. Πρόκειται για οικονομολόγο που τη χρυσή δεκαετία του ελληνικού χρηματιστηρίου είχε δική του χρηματιστηριακή εταιρεία. Αρθρογραφούσε στον Τύπο δίνοντας οικονομικές συμβουλές την ίδια στιγμή που η επιτροπή κεφαλαιαγοράς ανακαλούσε την άδεια λειτουργίας της εταιρείας του, διότι είχε διαπιστώσει σοβαρές παραβάσεις που –όπως ανακοίνωνε τότε σε δελτίο Τύπου– «καθιστούσαν τη λειτουργία της επικίνδυνη για τους επενδυτές και την εύρυθμη λει­τουργία της αγοράς».

Σήμερα το γραφείο που διατηρεί βρίσκεται σε ένα παρηκμασμένο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, που φιλοξενεί σε μικρά δωμάτια δεκάδες επιχειρήσεις ανά όροφο. Σύμφωνα με το επαγγελματικό επιμελητήριο αναλαμβάνει –μεταξύ άλλων– υπηρεσίες διαχείρισης κεφαλαίων κίνησης. Η «Κ» επικοινώνησε με τον Β.Χ., ο οποίος αρνήθηκε να μιλήσει, δηλώνοντας πως δεν έχει καμία σχέση με την Decafin ή την υπόθεση με τα εξοπλιστικά.

Το ίδιο ισχυρίζεται και ο επίσημος εκπρόσωπος της Decafin στη Γενεύη, ο οποίος δηλώνει ότι το μόνο που θα μπορούσαν να γίνουν τα 3,2 εκατ. που έστειλαν Ζήγρας και Παπαχρήστου είναι χρυσός. Οι ανακριτές όμως δεν έχουν πειστεί και προσπαθούν να βρουν απαντήσεις: Εάν πρόκειται για αγορά χρυσού, στα χέρια ποιου βρίσκεται; Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόκειται για μια ποσότητα που ξεπερνά τα 300 κιλά. Τι  ρόλο έπαιξε ο χρηματιστής Β.Χ. και το κυριότερο εκ μέρους ποιου ενερ­γούσε; Υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι ο εν λόγω είχε επαφές και με άλλους ανθρώπους – κλειδιά που εμπλέκονται άμεσα με τα εξοπλιστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή