«Μάχη» στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ

«Μάχη» στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνούνται να παραδώσουν τα κτίρια όπου στεγάζονται τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και τα οποία αναμένεται να μετατραπούν σε κέντρα υγείας αστικού τύπου, οι γιατροί του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Οι γιατροί που βρίσκονται σε απεργία από τις 25 Νοεμβρίου διοργανώνουν διαμαρτυρίες έξω από τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, καθώς η διοίκηση του Οργανισμού έδωσε την περασμένη εβδομάδα οδηγίες για την παράδοση των μονάδων υγείας, η οποία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των γιατρών.

Διαμαρτυρία μπροστά από το υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Ζάκυνθο πραγματοποιούν εργαζόμενοι και γιατροί του ιδρύματος, μετά την απόφαση για κλείσιμο του πολυϊατρείου του ΕΟΠΥΥ.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έδωσε διορία μέχρι και σήμερα σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις να παραλάβουν τα κτίρια και το πάσης φύσεως υλικό των πολυϊατρείων ανά την Ελλάδα, τα οποία εν συνεχεία θα σφραγιστούν. Όπως σε άλλα πολυϊατρεία στην υπόλοιπη Ελλάδα έτσι και στη Ζάκυνθο, οι γιατροί του ιδρύματος αποφάσισαν να μην παραδώσουν τα ιατρεία αλλά αντίθετα να οργανώσουν κινητοποιήσεις.

Παράλληλα, σε κατάληψη των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ στην περιοχή Εσταυρωμένου του Ηρακλείου προχώρησαν σήμερα μέλη του Εργατικού Κέντρου, της ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου, του ΠΑΜΕ, υπάλληλοι του Οργανισμού, συνταξιούχοι και τοπικοί φορείς.

Στα Χανιά, εργαζόμενοι του Οργανισμού, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων της πόλης, μέλη του ΠΑΜΕ, και του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του ΕΟΠΥΥ.

Από νωρίς το πρωί, στην είσοδο των γραφείων είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι, οι οποίοι ανάρτησαν πανό με το οποίο εξέφραζαν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο του ΕΟΠΠΥ.

Όπως υποστήριξε ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ στα Χανιά Σωτήρης Δρούτσος, «από σήμερα οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να έχουν από τον Οργανισμό ιατρικές υπηρεσίες ενώ και με το νέο σύστημα υγείας κάποιες ειδικότητες δεν θα υπάρχουν καθώς για να εργαστεί ιατρός στο ΠΕΔΥ, θα πρέπει να κλείσει το ιδιωτικό του ιατρείο και να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».

Οι ασφαλισμένοι, για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί ώστε να λειτουργήσει ο νέος φορέας, θα πρέπει να απευθύνονται είτε στο νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας των Χανίων, είτε σε ιδιώτες γιατρούς. Όπως ξεκαθάρισε πάντως ο κ. Δρούτσος, το φαρμακείο θα είναι ανοιχτό για να εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν και διοικητικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ, οι οποίοι σε ένδειξη συμπαράστασης πραγματοποίησαν από τις 7:30- 10:30 το πρωί στάση εργασίας.

Λόγω της κατάληψης, οι υπηρεσίες του Οργανισμού δεν λειτουργούν, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στον χώρο του ΙΚΑ έως ότου το υπουργείο αποδεχτεί να παραμείνει ο ΕΟΠΥΥ ανοιχτός.

Τα πολυϊατρεία θα μείνουν «τυπικά» κλειστά για τουλάχιστον 15 ημέρες, οπότε θα ολοκληρωθεί η περίοδος διαθεσιμότητας μέρους του προσωπικού τους που ανήκει σε ειδικές κατηγορίες (ανάπηροι, πολύτεκνοι κ.ά.). Ουσιαστική επαναλειτουργία θα υπάρξει σε ένα μήνα, όταν θα λήξει η περίοδος διαθεσιμότητας του υπόλοιπου προσωπικού, ωστόσο, από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται ότι πλήρη λειτουργικότητα θα έχουν τα πολυϊατρεία σε περίπου δύο μήνες, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι προσλήψεις επικουρικών γιατρών που θα καλύψουν τα κενά όσων γιατρών του ΕΟΠΥΥ επιλέξουν να μην ακολουθήσουν στο νέο σύστημα.

«Αυτό γίνεται για να ενωθούν τα δύο συστήματα που λειτουργούσαν πριν παράλληλα, του ΕΟΠΥΥ και των κέντρων υγείας των νοσοκομείων, σε ένα ενιαίο σύστημα», ανέφερε στο «ΣΚΑΙ», ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας ότι τα νέα πολυϊατρεία θα λειτουργούν στις ίδιες εγκαταστάσεις.

Ζήτησε επίσης να μην εμπλακεί η αστυνομία στις καταλήψεις που πραγματοποιούν από το πρωί οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ σε πολυιατρεία του Οργανισμού.

«Έχω ζητήσει να μην υπάρξει καμία παρέμβαση της αστυνομίας» τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας ότι οι πολίτες στις 30 μέρες που θα παραμείνουν τα πολυιατρεία κλειστά -λόγω της μετατροπής τους σε κέντρα υγείας- θα εξυπηρετούνται με τον τρόπο που εξυπηρετούνταν τους τρεις μήνες της απεργίας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ακόμα ότι όσοι γιατροί κλείσουν τα ιατρεία τους και παρουσιαστούν σε έναν μήνα, θα προσκληθούν όλοι στον νέο φορέα, ενώ στα κενά που θα προκύψουν, θα προσληφθούν γιατροί επί συμβάσει».

Παράλληλα, σε δηλώσεις του στο Mega ο υπουργός προειδοποίησε πως «Αυτός που δεν θα παραδίδει δημόσια περιουσία, θα αναλαμβάνει και την ευθύνη».

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε εξάλλου: «Aν κάποιοι νομίζουν ότι θα κάνουν ανταρσία και θα γίνουν ήρωες, μην ονειρεύονται. Δεν θα κάνουμε τίποτα απολύτως. Έχουμε καταγράψει όλα τα μηχανήματα και τα υλικά των πολύϊατρείων. Κάθε καταστροφή του ενός ευρώ, θα καταλογισθεί σε αυτόν, που δεν παρέδωσε».

Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, θα παραδοθούν σε ποσοστό 99%.

Η εκτελεστική γραμματεία της πανελλήνιας ομοσπονδίας συλλόγων επιστημονικού υγειονομικού προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) καλεί τους γιατρούς μαζί με τους ασφαλισμένους να παρίστανται στις μονάδες τους, προκειμένου «να στηρίξουν τη νομιμότητα και να αποτρέψουν το κλείσιμό τους», χαρακτηρίζοντας «παράνομη την ενέργεια του προέδρου του ΕΟΠΥΥ να προβεί σε βίαιη σφράγιση όλων των Μονάδων, πριν καν δημοσιευθεί ο νόμος».

Η αρχή έγινε από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ Δάφνης – Αγίου Δημητρίου οι οποίοι αποφάσισαν να μην παραδώσουν το κτίριο στη διοίκηση απευθύνοντας κάλεσμα στους πολίτες να τους βοηθήσουν και να αντισταθούν, ώστε να αντιστρέψουν όλοι μαζί την ουσιαστική κατάργηση της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή