Για απάτη σε βαθμό κακουργήματος διώκονται ο πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» και ακόμα επτά άτομα, συνταξιούχοι και εν ενεργεία διπλωματικοί υπάλληλοι. Η υπόθεση αφορά παράνομη χρηματοδότηση της ΜΚΟ με ποσό 9 εκατ. ευρώ από κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο 2000 – 2004. Τα χρήματα εκταμιεύθηκαν με πρόσχημα την υλοποίηση συνολικά οκτώ προγραμμάτων αποναρκοθέτησης σε Βοσνία, Λίβανο και Ιράκ.
Ως ιθύνων νους της απάτης προφυλακίστηκε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της ΜΚΟ και δημοσιογράφος κατά το παρελθόν στην εφημερίδα «Εξόρμηση» Κωνσταντίνος Τζεβελέκος. Παραδόθηκε στην ανακρίτρια που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης τη 12η Φεβρουαρίου, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ήδη από τις 24/1 ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Σε βάρος των υπολοίπων επτά κατηγορουμένων ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης και της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία. Σε αυτούς συγκαταλέγεται η σύζυγος του προφυλακισθέντος προέδρου, συνταξιούχος υπάλληλος του υπουργείου Ανάπτυξης Μ. Μ., δύο εν ενεργεία Ελληνες πρέσβεις σε χώρες της Αφρικής και της Απω Ανατολής, καθώς και ο Ελληνας εντεταλμένος σύμβουλος της Ε.Ε. για την Αφρική Αλεξ Ρόντος. Οι κατηγορούμενοι διπλωματικοί υπάλληλοι (εν ενεργεία και συνταξιούχοι) διετέλεσαν επικεφαλής των υπηρεσιών Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΔΑΣ) και Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Εξωτερικών. Η παράνομη δραστηριότητα του «Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης» ήρθε στο φως έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Αποκαλύφθηκε ότι τα 9 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκαν δίχως η ΜΚΟ να συντάσσει και να υποβάλλει στην ΥΔΑΣ εκθέσεις προόδου, χωρίς οι κατά τόπους πρεσβείες να πιστοποιούν την υλοποίηση των προγραμμάτων αποναρκοθέτησης και δίχως τα παραστατικά πληρωμών να ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε επιπλέον ότι τα στελέχη της ΜΚΟ, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, εμφάνιζαν ως δήθεν δωρεές προς τη ΜΚΟ χρήματα που υποτίθεται ότι είχαν νωρίτερα διαθέσει ως αμοιβές σε αλλοδαπούς εργαζομένους στα προγράμματα. Τα συγκεκριμένα ποσά δεν καταχωρίζονταν στα λογιστικά βιβλία της οργάνωσης. Επιπλέον, μέρος των κονδυλίων που εκταμιεύονταν προς το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» ξοδευόταν όχι για την υλοποίηση των προγραμμάτων αλλά για αγορές από σούπερ μάρκετ, πληρωμές σε εστιατόρια κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΜΚΟ απέκτησε μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών τέσσερα ακίνητα σε Αμπελοκήπους και Ρόδο, ενώ φέρεται να έμενε με την οικογένειά του σε μεζονέτα στα Βριλήσια αντί ενοικίου 5.000 ευρώ. Τα ακίνητα δεσμεύθηκαν με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, ενώ από τις άρσεις τραπεζικού απορρήτου σε λογαριασμούς του προέδρου και της συζύγου του δεν εντοπίστηκαν χρήματα. Αντίθετα, η ΕΛ.ΑΣ. δεν προχώρησε σε άρσεις τραπεζικού απορρήτου σε λογαριασμούς διπλωματικών υπαλλήλων του ΥΠΕΞ. Η εν λόγω ΜΚΟ διέκοψε τη λειτουργία της στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2013.