Ανησυχία στην Ε.Ε. προκαλούν τα ελληνικά στοιχεία για τη μετανάστευση

Ανησυχία στην Ε.Ε. προκαλούν τα ελληνικά στοιχεία για τη μετανάστευση

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

  Διπλή ανησυχία για την Ευρώπη συνολικά αλλά και για την Ελλάδα ειδικότερα, ως «χώρα υποδοχής», είναι τα στοιχεία για την Μετανάστευση, τα οποία παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα, στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων των κοινοβουλίων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στην Ενωση.

Τα στοιχεία αυτά, όπως παρουσιάστηκαν τόσο από εκπρόσωπο της FRONTEX, όσο και από την αρμόδια για Εσωτερικές Υποθέσεις Επίτροπο κα Σεσίλια Μάλστρομ καταδεινύουν όχι μόνο διόγκωση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης από περιοχές του πλανήτη με τεράστια προβλήματα, όπως είναι η Συρία. Αλλά και την εξ αυτού του λόγου ενίσχυση αντιδραστικών δυνάμεων στο εσωτερικό της Ευρώπης, με την ΕΕ να μην έχει, εν τω μεταξύ, επεξεργαστεί και υλοποιήσει τις απαραίτητες πολιτικές που θα επιλύουν τα προβλήματα.

Τόσο η ίδια, πάντως, όσο και ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX Ιλκα Λέτινεν, επισήμαναν πως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις στα συγκεκριμένα θέματα. Το 2013, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λέτινεν, καταγράφηκε αύξηση κατά 48%, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά των παράνομων διελεύσεων, φθάνοντας έτσι τις 170 χιλιάδες. Σημαντικά αυξημένος ήταν και ο αριθμός των αιτήσεων για άσυλο (περισσότεροι από 350 χιλιάδες), με την κα Μάλστρον να συμπληρώνει πως στη Γερμανία, την Ελβετία, τη Σουηδία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι οι χώρες που δέχονται το 70% των αιτιύντων άσυλο.

Ως προς τις παράνομες διελεύσεις, ο κ. Λέτινεν σημείωσε πως βάσει των στοιχείων προέρχονται από τη Συρία, την Ερυθραία, το Αφγανιστάν και την Αλβανία. Στη συνέχεια ανέφερε πως η μεγάλη αύξηση καταγράφεται (288%) στην κεντρική Μεσόγειο, με την Αλβανία να καταγράφεται ως τρίτη (μετά και το Γιβραλτάρ) οδός, με 8700 περιπτώσεις. Ως προς τα ανατολικά σύνορα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το Αιγαίο, ο εκπρόσωπος της FRONTEX υποστήριξε πως καταγράφεται ποσοστιαία μείωση (-33%), αν και όπως παρατήρησε ο αριθμός εξακολουθεί να παραμένει μεγάλος: 25 χιλιάδες το 2013. Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, ότι έκανε λόγο για πολύ καλό επίπ[εδο συνεργασίας Ελλήνωβν και Τούρκων συναδέλφων στο συγκεκριμένο «μέτωπο».

Την ανησυχία της για τα φαινόμενα εξτρεμισμού και ακραίας βίας εξέφρασε η επικεφαλής του Γραφείου Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Μαρία Ασένιους, μιλώντας σήμερα στη συνάντηση των προέδρων επιτροπών αρμοδίων για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των κοινοβουλίων της ΕΕ. Η κ. Ασένιους έκανε ειδική αναφορά στη Χρυσή Αυγή. «Και εδώ στην Ελλάδα είδαμε μια σειρά ενεργειών από τη Χρυσή Αυγή μέχρι τη δολοφονία του Φύσσα» σημείωσε η κ. Ασένιους αναφερόμενη όμως και στην περίπτωση της 17 Νοέμβρη, σε φαινόμενα βίας από τον χώρο της ακροαριστεράς και «το διπλό έγκλημα, αντίποινα στη δολοφονία του ράπερ». Είναι σημαντικό να προβληματιστούμε πώς αναπτύσσεται αυτό το φαινόμενο, υπογράμμισε η επικεφαλής του Γραφείου Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων και αναφερόμενη στη γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη, τόνισε ότι απέναντι στην ατζέντα της βίας και της μισαλλοδοξίας που αναπτύσσεται στις κοινωνίες των κρατών-μελών, η αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αντιθέτως, ως λύση προέκρινε την πρόληψη.

Στην κοινή συνάντηση είχε περιληφθεί ως θεματική ενότητα «η ευαισθητοποίηση στα φαινόμενα βίαιου εξτρεμισμού» και κατά τη διάρκεια αυτής ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Σταύρος Λαμπρινίδης, έκανε ειδική αναφορά στην τρόικα και στον τρόπο λήψης αποφάσεων, σημειώνοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι θέματα αντίθετα με τις πολιτικές για τους μισθούς, τις συντάξεις ή την εκπαίδευση. «Πρόκειται για ζητήματα που ποτέ στην Ευρώπη δεν τα αναφέρουμε ως ανθρώπινα δικαιώματα. Με βάση τις διεθνείς συνθήκες όμως είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν λέει κανείς ότι κάποιος πρέπει να έχει αυτόν τον μισθό ή τη σύνταξη, διαφορετικά παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχει όμως γενική υποχρέωση και κατεύθυνση ότι πρέπει να προασπιζόμαστε το δικαίωμα του καθενός ατομικά να έχει αυτές τις ασφάλειες» ανέφερε ο κ. Λαμπρινίδης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή