Εκλεψαν τις κάλπες γιατί διαφωνούν στον νόμο-πλαίσιο

Εκλεψαν τις κάλπες γιατί διαφωνούν στον νόμο-πλαίσιο

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα δάχτυλα του ενός χεριού μετριούνταν οι φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που δεν επέτρεψαν να γίνουν χθες οι εκλογές για τη θέση του κοσμήτορα στη Νομική Σχολή και τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Το ίδρυμα και ευρύτερα η πανεπιστημιακή κοινότητα ξαναθυμήθηκαν εποχές 2007 (όταν φοιτητές έκλεβαν τις κάλπες για να μη γίνουν πρυτανικές εκλογές με βάση τον νόμο Γιαννάκου) και εποχές 2012 (όταν φοιτητές έπρατταν το ίδιο για να μη γίνουν εκλογές για τα νεοσυσταθέντα Συμβούλια). Χθες, οι φοιτητές ήταν υποκινούμενοι, όπως ελέχθη από πανεπιστημιακούς; Ποιον εξυπηρετεί η αναβολή της ψηφοφορίας, και κατά συνέπεια η θεσμική εκκρεμότητα στο ΕΚΠΑ; Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει ζητήσει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για σειρά θεμάτων που αφορούν, για παράδειγμα, τις εκλογές των κοσμητόρων, το τυχόν δικαίωμα των σημερινών πρυτάνεων να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα και τις αρμοδιότητες των Συμβουλίων. Χθες, μάλιστα, ο κ. Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε με το τριμελές προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων για τις εκκρεμότητες στα ΑΕΙ. Ο «εμφύλιος πόλεμος» αποτυπώνεται και στο προεδρείο της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, όπου βγήκαν τα μαχαίρια ανάμεσα στις παρατάξεις που το απαρτίζουν.

Ειδικότερα, λίγο πριν από τις 10 το πρωί, όταν είχε προγραμματιστεί να αρχίσει η ψηφοφορία, μικρή ομάδα φοιτητών μπήκε στο κτίριο της οδού Ακαδημίας 42 (πολυκατοικία, στην οποία στεγάζονται γραμματείες του ΑΕΙ, λίγα μέτρα μακριά από το γνωστό κτίριο της Νομικής Σχολής) και… ανακοίνωσε στην εφορευτική επιτροπή ότι θα πάρει τις κάλπες διότι διαφωνεί με το σχέδιο «Αθηνά» που ψηφίστηκε το 2013 και ήδη αποτελεί τετελεσμένο στα ΑΕΙ! Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι αντιδρούν στη διάσπαση της πρώην Σχολής Νομικών Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών σε δύο σχολές: τη Νομική και την Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών. Μάλιστα, οι φοιτητές ανακοίνωσαν στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής ότι θα επαναλάβουν την πράξη τους στη δεύτερη απόπειρα εκλογών.

«Το περίεργο είναι ότι έχουν γίνει εκλογές σε άλλα πανεπιστήμια και σε σχολές του ΕΚΠΑ. Γιατί αντέδρασαν τώρα οι συγκεκριμένοι φοιτητές;» αναρωτήθηκε, μιλώντας χθες στην «Κ», ένας εκ των υποψηφίων κοσμητόρων. Κάποιοι χαρακτήρισαν την ενέργεια «αποσπασματική». Αλλοι διαφωνούν με την άποψη αυτή. «Ολα συνδυάζονται με την εκκρεμότητα σχετικά με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ εάν το Συμβούλιο κάθε ΑΕΙ μπορεί να απορρίψει υποψηφιότητες κοσμητόρων και πρυτάνεων, όταν αυτές είναι λιγότερες των τριών. Εάν το ΝΣΚ γνωμοδοτήσει αρνητικά, τότε θα τιναχθούν στον αέρα οι έως τώρα εκλογές κοσμητόρων στα ΑΕΙ, που βασίστηκαν πάνω στο ότι το Συμβούλιο έχει σχετική αρμοδιότητα» ανέφερε στην «Κ» καθηγητής της Νομικής. «Ουσιαστικά έτσι θα επιτύχουν μία αλλαγή του νέου νόμου-πλαισίου 4009» τόνισε. Αλλωστε, όπως ανέφερε στην «Κ» ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο κ. Αρβανιτόπουλος τους έχει αναφέρει ότι αναμένει τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ για να κλείσει οριστικά η εκκρεμότητα. Στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα του προϋπολογισμού των ΑΕΙ, της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, των προσλήψεων εκτάκτου προσωπικού κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, σε κρίση βρίσκονται οι σχέσεις των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ. Η ΚΙΠΑΝ, στην οποία επικεφαλής είναι ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Νικόλαος Σταυρακάκης, επιτέθηκε στον νυν πρόεδρο Στάθη Ευσταθόπουλο επειδή πρότεινε η συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ να γίνει το διήμερο 15-16 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, με φυσική παρουσία των μελών της, και επειδή προσκάλεσε το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων. Η ΚΙΠΑΝ έκανε λόγο για χάσιμο χρόνου και κονδυλίων, προσθέτοντας ότι «η Σύνοδος Πρυτάνεων δεν συνηθίζει να στέλνει πρόσκληση στο προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ τον τελευταίο χρόνο». «Η συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη έδωσε τη δυνατότητα στα εκτός Αθηνών μέλη της Διοικούσας, που κατ’ ανάγκη τηλεδιασκέπτονται, να επικοινωνήσουν ζωντανά και άνετα με τα μέλη (που είναι περίπου τα μισά της Διοικούσας) από την Αθήνα, πράγμα πολύ χρήσιμο και εποικοδομητικό» απάντησε η παράταξη ΑΣΚΕΥ από την οποία προέρχεται ο κ. Ευσταθόπουλος, αποδίδοντας την αντίδραση της ΚΙΠΑΝ στην αδυναμία της να αποδεχθεί ότι έχασε την προεδρία της ΠΟΣΔΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή