Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τις «επαφές» ΕΛ.ΑΣ. – διευθυντών

Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τις «επαφές» ΕΛ.ΑΣ. – διευθυντών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία, φόβο και ανασφάλεια έχουν προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα οι «επαφές» που έχει ξεκινήσει η Αστυνομία με τους διευθυντές των σχολείων της Αττικής.

Παρά τις διευκρινίσεις της ΕΛ.ΑΣ. ότι η δράση στοχεύει στην προστασία της νεολαίας από διάφορους κινδύνους, όπως τα ναρκωτικά, η εγκληματικότητα, τα τροχαία κ.λπ., η μέθοδος που επελέγη εγείρει ερωτήματα. «Η Αστυνομία θα μπορούσε να ζητήσει τη συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας με πιο πειθήνιο τρόπο, το να καλούνται διευθυντές στα αστυνομικά τμήματα είναι περίεργο», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Μπάμπης Κόκκινος. «Εάν ήθελαν να αποτρέψουν τα τροχαία ή την εγκληματικότητα, θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερες περιπολίες. Το ίδιο θα μπορούσαν να κάνουν οι σχολικοί φύλακες, εάν δεν είχαν απολυθεί».

Υπενθυμίζεται ότι με έγγραφό της, η Διεύθυνση Αστυνομίας ΒΑ Αττικής της ΓΑΔΑ έχει ζητήσει απ’ όλα τα αστυνομικά τμήματα της περιοχής να προχωρήσουν στην πλήρη καταγραφή των σχολείων, να «μεθοδεύσουν προσωπικές επαφές-συναντήσεις με τους διευθυντές, με σκοπό την καταγραφή υφιστάμενων προβλημάτων και αναγκών» και να συντάξουν σχετικές αναφορές. Ολα τα στοιχεία θα πρέπει να σταλούν στην αρμόδια διεύθυνση σε ηλεκτρονική μορφή μέχρι και τις 20/2. Ηδη κλιμάκια αστυνομικών έχουν προχωρήσει σε επισκέψεις σε σχολικές μονάδες (Αγία Παρασκευή, Ψυχικό, Καλλιθέα), ενώ στην περίπτωση του 2ου ΓΕΛ Κερατσινίου, μαθητές κλήθηκαν στο Τμήμα για να απολογηθούν για τη συμμετοχή τους σε καταλήψεις. Σε άλλες περιπτώσεις, έχουν σταλεί έγγραφα στις σχολικές μονάδες από τα οικεία Α.Τ., με τα οποία ζητείται σχετική ενημέρωση.

Και στα νηπιαγωγεία

Από την εκστρατεία της Αστυνομίας δεν εξαιρούνται ούτε τα νηπιαγωγεία. Οπως αποκάλυψε χθες ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Περικλής», ανάλογο «χαρτί» έφτασε στις 13/2 και σε νηπιαγωγείο του Νέου Ψυχικού. Το έγγραφο είχε σταλεί από το Α.Τ. Νέου Ψυχικού προς τη διευθύντρια του νηπιαγωγείου. «Παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε άμεσα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο σας στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας του και που αφορούν τον τομέα της ΕΛ.ΑΣ.», ανέφερε.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., προβλέπεται θεσμικά η συνεργασία των αστυνομικών αρχών με όλους τους συναρμόδιους φορείς για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας που σχετίζεται με ανηλίκους, ενώ η οδηγία εντάσσεται σε γενικότερη πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων συνεργασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Πάντως, στα σχολεία έχει δημιουργηθεί κακό κλίμα. Οπως είπε στην «Κ» δασκάλα, «δεν μπορούμε να μιλήσουμε όσο και να διαφωνούμε, οι θέσεις των εκπαιδευτικών ως γνωστόν είναι επαπειλούμενες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή