Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών από όλη την Ελλάδα έξω από τη Βουλή, με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας να αναφέρουν ότι οι συγκεντρωμένοι ξεπερνούσαν τις 5.000.
Αντιπροσωπεία των αγροτών επιδίωξε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, αλλά το προεδρείο απουσίαζε και οι αγρότες παρέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο γραφείο του κ. Μεϊμαράκη.
Μικρή ένταση σημειώθηκε όταν μεμονωμένη ομάδα αγροτών, και ενώ είχε αποχωρήσει ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων, επιχείρησε να ρίξει τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, που είχε τοποθετήσει η ΕΛΑΣ έξω από τη Βουλή, και απωθήθηκε από τα ΜΑΤ.
Με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης η Τροχαία παρέδωσε στην κυκλοφορία τους δρόμους.
Οι αγρότες διεκδικούν, μεταξύ άλλων, να υπάρχει αφορολόγητο 20.000 ευρώ, το οποίο να αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και να μη συγκεντρώνουν παραστατικά εσόδων-εξόδων όσοι έχουν τζίρο κάτω από 40.000 ευρώ.
Β.Μπούτας: Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας
Στο συλλαλητήριο, το "παρών" έδωσαν αγρότες από τη Βόρειο Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, ενώ συμμετέχει το ΠΑΜΕ, σωματεία από τον χώρο των εμποροϋπαλλήλων, των σιδηροδρομικών, των αστικών συγκοινωνιών, των κλωστοϋφαντουργών, της βιομηχανίας τροφίμων, φοιτητές της γεωπονικής, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γεωτεχνικοί οι οποίοι πραγματοποιούν από τις 12 το μεσημέρι στάση εργασίας. Επίσης, παραβρίσκονται αντιπροσωπείες των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Στην ομιλία του, από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, ο κ. Βαγγέλης Μπούτας χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, σημειώνοντας ότι «οι μικρομεσαίοι αγρότες αγωνίζονται για την επιβίωσή τους». «Ξέρουμε», πρόσθεσε «πως με τα νέα μέτρα και την ΚΑΠ επιταχύνεται η συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής και της αγροτικής γης σε λίγα χέρια ενώ για τους μικρομεσαίους επιφυλάσσεται ανεργία». Είπε επίσης πως με το υφιστάμενο καθεστώς είναι βέβαιος ο θάνατος του μικρομεσαίου αγρότη, ανέφερε ότι αύριο τα μπλόκα θα αποφασίσουν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί ο πανελλαδικός εορτασμός του Κιλελέρ για τις 9 του Μάρτη.
«Το σύνθημα "Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ", είναι σύνθημα ζωής», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο επικεφαλής των Αγροτικών Συλλόγων Παλαμά κ. Κώστας Τζέλλας, ενώ ο κ. Γιάννης Βάγκος από το Μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας έκανε λόγο για πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωση και που «οι αγρότες θα ανατρέψουν».
Τη συμπαράστασή τους στον αγροτικό κόσμο εξέφρασαν σε χαιρετισμούς τους εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γάλακτος, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, του Συλλόγου Εργαζομένων στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Σωματείου πρώην Εργαζομένων στην Coca Cola Θεσσαλονίκης.
Νωρίτερα το πρωί, αντιπροσωπεία αγροτών με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα συναντήθηκε με τον Διοικητή του ΟΓΑ κ. Ξενοφώντα Βεργίνη, κατά την οποία, μεταξύ άλλων ζήτησαν το όριο συνταξιοδότησης για τις γυναίκες να διαμορφωθεί στα 55 και τα 60 για τους άντρες, να υπάρξει πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους και να μη γίνει καμία κατάσχεση σε αγρότες για ασφαλιστικές οφειλές. Από την πλευρά του ο κ. Βεργίνης, αφού επισήμανε ότι ο οργανισμός είναι πάντα σε διάλογο με τους αγρότες, προανήγγειλε ρύθμιση για την ασφάλιση των άπορων υπερήλικων αγροτών.
«Από μηδενική βάση»
Να ξεκινήσει η συζήτηση από μηδενική βάση για το αγροτικό ζήτημα διεκδικούν οι αγρότες από διάφορες κομματικές παρατάξεις που βρίσκονται στα μπλόκα της Πρωτοβουλίας κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και την Κρήτη.
Το κόστος παραγωγής, η χρηματοδότηση των αγροτικών επιχειρήσεων αλλά και το οικονομικό όριο επιβίωσης αποτελούν την αιχμή του δόρατος των διεκδικήσεων που όπως τονίζουν οι αγρότες αφορούν όλους τους Ελληνες, ειδικά σε εποχή οικονομικής κρίσης.