Εννέα στις δέκα ΜΚΟ που ελέγχονται από την εφορία προκύπτουν προβληματικές όσον αφορά τα οικονομικά τους, δεν έχουν τα απαραίτητα παραστατικά για τις δαπάνες, σωστά συμπληρωμένα βιβλία εσόδων – εξόδων. Παράλληλα, όλες ή σχεδόν όλες δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ από την ημέρα της ίδρυσής τους μέχρι πριν από λίγες ημέρες, όταν με εντολή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λεάνδρου Ρακιντζή, ξεκίνησαν οι έλεγχοι σε περίπου 3.000 «μικρές» ΜΚΟ.
Η λίστα με τα στοιχεία των ΜΚΟ προέκυψε κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε ο κ. Ρακιντζής στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Η αίτηση αφορούσε ΜΚΟ, οι οποίες έχουν καταθέσει το ΑΦΜ τους, κάτι που γίνεται πρωτίστως για να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν επιχορηγήσεις, όπως μας εξήγησαν συνεργάτες του Λ. Ρακιντζή. Αφού έλαβε τη λίστα ο γενικός επιθεωρητής ζήτησε από τις εφορίες να προβούν σε ελέγχους, οι οποίοι ήδη έχουν δώσει τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία είναι αποκαλυπτικά: το 90% των ελεγχθεισών οργανώσεων παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα όσον αφορά την τήρηση της διαδικασίας των οικονομικών τους. Πρόκειται κυρίως για ΜΚΟ οι οποίες έχουν συνολικές επιχορηγήσεις της τάξεως των 100 – 200.000 ευρώ. Ο έλεγχος των μεγαλύτερων ΜΚΟ πραγματοποιείται από την Οικονομική Αστυνομία.
Ελλειψη πλαισίου
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου» λέει στην «Κ» ο κ. Ρακιντζής. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετές ΜΚΟ δεν γνωρίζουν καν τις υποχρεώσεις τους, ενώ το νομικό πλαίσιο είναι απαρχαιωμένο και για… κάποιο λόγο «αρνείται να εκσυγχρονιστεί». Παράλληλα, ο γενικός επιθεωρητής διευκρινίζει ότι πολλές από τις «προβληματικές» ΜΚΟ δεν φαίνεται να είχαν πρόθεση να παρανομήσουν και, μετά τον έλεγχό τους από την εφορία, τρέχουν να συμμαζέψουν τις παραλείψεις τους. Οσοι δεν συμμορφώνονται υφίστανται τις συνέπειες, που τις περισσότερες φορές περιλαμβάνουν βαρύτατα πρόστιμα.
Παράλληλα, ωστόσο, και τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας συνεχίζουν τους ελέγχους στις ΜΚΟ, οι οποίες έχουν διαχειριστεί τεράστια χρηματικά ποσά, τα οποία αγγίζουν ακόμα και τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως στην περίπτωση της «Αλληλεγγύης», η οποία έχει χρηματοδοτηθεί με περισσότερα από 23 εκατομμύρια ευρώ.