Εχασε τη μάχη με τον καρκίνο στα 60 του ο Σάκης Μπουλάς

Εχασε τη μάχη με τον καρκίνο στα 60 του ο Σάκης Μπουλάς

5' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 60 ετών, ο δημοφιλής και αγαπημένος ηθοποιός της ελληνικής τηλεόρασης και ερμηνευτής, Σάκης Μπουλάς.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, δίνοντας μάχη για τη ζωή του. Για τον λόγο αυτό διέκοψε και τις εμφανίσεις του στην Ακτή Πειραιώς, όπου συμμετείχε στην μουσική παράσταση «Γκαγκαντίν : Οι γενναίοι της νύχτας», πλάι στους Διονύση Σαββόπουλο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Γιάννη Ζουγανέλη.

Το ιδιωτικό θεραπευτήριο, όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό, στο ανακοινωθέν του, τονίζει ότι "ο χαρισματικός καλλιτέχνης καθ' όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του επέδειξε γενναιότητα και αξιοπρέπεια".

«Τραγουδιστής με ξεχωριστή, προσωπική χροιά και ηθοποιός με γνήσια λαϊκή αμεσότητα, ο Σάκης Μπουλάς πρωτοστάτησε από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα σε πολλές και μάλιστα διαφορετικές πτυχές της Ελληνικής καλλιτεχνικής ζωής. Υπήρξε απαιτητικός ερμηνευτής μελοποιημένης ποίησης, δημοφιλής σατιρικός καλλιτέχνης με ένα ανατρεπτικό, νεανικό χιούμορ, πρωταγωνιστής τού σύγχρονου κινηματογράφου, αλλά και της τηλεόρασης για όλη την οικογένεια. Και όμως, αυτός ο πρωταγωνιστής υπήρξε την ίδια στιγμή απόλυτα οικείος. Υπήρξε ο αδελφικός μας φίλος. Γιατί ήταν ένας γλυκός, αγαπητός άνθρωπος. Τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Με τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια αποχαιρέτησε τον Σάκη Μπουλά ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ο Θάνος Μικρούτσικος, ο άνθρωπος που συνάντησε τον Σάκη Μπουλά στα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα, φανερά συγκινημένος, μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για τον άνθρωπο Σάκη: «Παρότι το αναμέναμε, είναι σα να έφυγε ένα κομμάτι δικό μου. Ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ένα γνήσιο παιδί. Αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο και μέσα από τις δουλειές του. Ήταν πραγματικά και ουσιαστικά ένα παιδί, ένα μεγάλο παιδί και μια μεγάλη αγκαλιά…»

Μιλώντας για τη συνεργασία τους, ο συνθέτης και δημιουργός ανέφερε: «Ο Σάκης υπήρξε ένα κομμάτι της δικής μου περιόδου αθωότητας. Ο Σάκης άλλωστε συνεργάστηκε με μένα πρώτα, για πολλά χρόνια από τη δεκαετία του '70, προτού ξεκινήσει τη λαμπρή καριέρα του και εδώ και στο εξωτερικό. Η κάθε μέρα ήταν μια γιορτή με τον Σάκη, ήταν γεμάτη από μικρά καθημερινά πράγματα που εμπεριείχαν χιούμορ, τρυφερότητα.. Εκείνα τα χρόνια, ξέρετε, οι συνεργασίες ήταν σχέσεις ζωής, όχι όπως τώρα, είμαστε σαν αδέρφια..»

«Ο Σάκης ήταν μια όαση για εμάς, ένας άνθρωπος που ποτέ δεν έδειχνε στεναχωρημένος. Μας οδηγούσε όλους στη χαρά και όσο θα περνάει ο καιρός θα πονάει ακόμα πιο πολύ η απώλειά του» δήλωσε συντετριμμένος ο Λάκης Παπαδόπουλος με τον οποίο είχαν συνεργαστεί πολλές φορές. «Το πάλκο ήταν για τον Σάκη…Εγώ δεν συμφωνούσα μαζί του γιατί δεν πρόσεχε τον εαυτό του, σα να αδιαφορούσε. Ήθελε μόνο να βγαίνει στη σκηνή και να γνωρίζει τον κόσμο. Μέχρι τέλους ήθελε να πάει και να δουλέψει για να δει τους φίλους του. Ίσως γιατί ένιωθε μια μοναξιά και έβρισκε στο θέατρο και στη σκηνή τη ζωή του και τη χαρά του. Ατελείωτο ταλέντο, είχε μια φωνή καταπληκτική…»

Αν και πέρασαν σχεδόν 30 χρόνια από τη συνεργασία τους στο δίσκο «Μπουλάς Ελλάς», ο Γιάννης Γιοκαρίνης θυμάται και μιλάει για το αστείρευτο ταλέντο του Σάκη: «Εκείνος ο δίσκος τα λέει όλα για το ταλέντο του. Είναι μια πολύ στενάχωρη κατάσταση. Ήταν ένας καταπληκτικός χαρακτήρας, ευαίσθητος, πολυτάλαντος. Ήταν ένας αληθινός άνθρωπος με πολύ χιούμορ» λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Ο Διονύσης Τσακνής ανέφερε συγκινημένος: «Έφυγε ένας φίλος, ένας πρώην συνεργάτης. Μοιραστήκαμε τη σκηνή κάποιες φορές μαζί, τις παρέες, τα αστεία, τους προβληματισμούς για τη ζωή και για την τέχνη. Έφυγε ένας αγωνιστής της ζωής.»

Για τον άνθρωπο και τηλεοπτικό του φίλο στη δημοφιλή σειρά «50- 50», μιλάει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γνωστός ηθοποιός Παύλος Χαϊκάλης: «Ο Σάκης έδωσε έναν μεγάλο αγώνα για πολύ καιρό. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, έξοχος καλλιτέχνης και γελαστό παιδί. Η διάθεση προσφοράς και η ανθρωπιά του τον χαρακτήριζαν. Η τριάδα του «50-50» έσπασε. Μας άφησε μόνους με τον Πέτρο Φιλιππίδη. Ας είναι καλά σε αυτό το ταξίδι που πάει στη γειτονιά των αγγέλων. Θα τον σκεφτόμαστε πάντα».

«Είναι μια μεγάλη απώλεια για τον καλλιτεχνικό χώρο . Ήταν σπουδαίος καλλιτέχνης και δυστυχώς έφυγε πολύ νέος. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και θαυμασμό» δήλωσε ο Κώστας Βουτσάς.

Ποιός ήταν ο Σάκης Μπουλάς

Ο Σάκης Μπουλάς γεννήθηκε στο Κιλκίς, στις 11 Μαρτίου 1954, αλλά η καταγωγή του είναι από τον Πειραιά όπου και μεγάλωσε. Όταν ήταν μικρός, οι γονείς του τον παρότρυναν να γίνει δικηγόρος λόγω της άνεσης που παρουσίαζε στον λόγο, όμως αυτός επέλεξε το τραγούδι και την υποκριτική. Παλαιότερα, ήταν ιδιοκτήτης ενός καταστήματος με έπιπλα.

Μαζί με τους Γιάννη Ζουγανέλη, Νικόλα 'Ασιμο, Θάνο Αδριανό και Περικλή Χαρβά, δημιούργησαν το πρώτο Μουσικό καφενείο στην Ελλάδα με το όνομα "Σούσουρο", χρησιμοποιώντας τη φόρμα του γερμανικού πολιτικού καμπαρέ, όπου για πρώτη φορά συνδυάστηκε μουσική με θέατρο και διάφορα δρώμενα.

Παρόμοια δουλειά έγινε αργότερα στο "Αχ Μαρία" στα Εξάρχεια, τη θρυλική σκηνή όπου για δέκα χρόνια λειτούργησε μια παρέα με ανατρεπτικότητα, χιούμορ και αγάπη στη μουσική. Ο Σάκης Μπουλάς μαζί με τους Γιάννης Ζουγανέλη, Ισιδώρα Σιδέρη, Λάκη Παπαδόπουλο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σοφία Βόσσου αλλά και μια ευρύτερη παρέα δημιουργών που κατά καιρούς συμμετείχαν στα προγράμματα του εξαρχειώτικου στεκιού – έγραψαν τη δική τους σελίδα στον αθηναϊκό μουσικό χάρτη από το 1980 μέχρι το 1990.

Στην μικρή οθόνη, εμφανίστηκε σε πολλές εκπομπές ξεκινώντας από την ΕΡΤ και το Graffity μαζί με τον Γιάννη Ζουγανέλη. Παρουσίασε τηλεπαιχνίδια όπως το «Κάνε ότι κάνω» και αργότερα το 2000 πρωταγωνίστησε στην κωμική τηλεοπτική σειρά με τίτλο «Δέκα Λεπτά Κήρυγμα». 'Αλλες γνωστές σειρές που πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε είναι: "Κουφώματα" (1988) , Δέκα λεπτά κήρυγμα (2000-2003), Τα Τετράγωνα των Αστέρων (2003), Σαββατογεννημένες (2003-2004), Ας Πρόσεχες (2004-2005), Πενήντα-Πενήντα (2005-2007), 7 Θανάσιμες Πεθερές (2006-2007), Εντιμότατοι κερατάδες (2006-2007), Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας (2007-2008), Φίλα το βάτραχο σου (2007-2009), Μπελάς ΤV (2008-2009), Εργαζόμενη Γυναίκα (2009), Η Οικογένεια βλάπτει (2009-2010) και Πενήντα-Πενήντα (3ος κύκλος) (2010-2011).

Στον κινηματογράφο, η πρώτη του εμφάνιση ήταν το 1981. Οι ταινίες στις οποίες συμμετείχε ή είχε βασικούς ρόλους είναι: Ο Δράκουλας των Εξαρχείων (1981), Ντελίριο (1983), Η Πόλη ποτέ δεν κοιμάται (1984), Τηλεκανίβαλοι (1987), Πατρίς Ληστεία Οικογένεια (1987), Ας περιμένουν οι γυναίκες (1998), Η Αγάπη είναι ελέφαντας (2000), Λουκουμάδες με Μέλι (2004), Ηθικόν Ακμαιότατον (2005), Το φιλί της ζωής (2007), Μαφιόζοι στο Αιγαίο (2008), Πεθαίνω για σένα (2009), Μια φορά και ένα μωρό (2011).

Ο Σάκης Μπουλάς ως τραγουδιστής, είχε κυκλοφορήσει πέντε προσωπικούς δίσκους : Μπουλάς-Ελλάς (1986), Σάκης Μπουλάς (maxi single) "Ali Baba" (μουσική Μιχάλης Ρακιντζής) (1987), "Ας πρόσεχες" (album) (μουσική Μιχάλη Ρακιντζή) (1987), Ζαμανφού (1992), Έκθεση ιδεών" με τον Γιάννη Ζουγανέλη (2000). Ενώ συμμετείχε και σε πολλούς δίσκους άλλων ερμηνευτών όπως στους : Ανεπίδοτα Γράμματα του Μιχάλη Γρηγορίου με την Αφροδίτη Μάνου, Καντάτα για την Μακρόνησο του Θ. Μικρούτσικου, Λουκιανού διάλογοι του Μ. Πλέσσα, Αχαρνής του Δ. Σαββόπουλου κ.α .

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του τραγούδησε σε πολλές μουσικές σκηνές και συναυλίες και συνεργάστηκε για χρόνια με τους Θάνο Μικρούτσικο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ζουγανέλη, Βλάση Μπονάτσο, Διονύση Τσακνή, Μάνο Λοΐζο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Δημήτρη Σταρόβα και με τον Διονύση Σαββόπουλο.

Ως στιχουργός συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες. Έχει γράψει στίχους για τραγούδια για τον Γιάννη Ζουγανέλη τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα καθώς και πολλά που είχε ερμηνεύσει ο ίδιος.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT