Είναι το «αντίπαλον δέος» για τον νυν και εκ νέου υποψήφιο για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Γιάννη Αδαμόπουλο. Προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος και στηρίζεται από τρεις «ακέφαλους» συνδυασμούς, στους οποίους συμμετέχουν γνωστοί συνδικαλιστές προερχόμενοι από όλες τις πολιτικές παρατάξεις όπως οι κ.κ. Δ. Βερβεσός, Θ. Καμενόπουλος, Χ. Τσαγκλή και Γ. Μπουλούκος.
Ο λόγος, για τον γνωστό ποινικολόγο Βασίλη Αλεξανδρή, ο οποίος, πέραν των τριάντα ετών στη μαχόμενη δικηγορία, έχει να επιδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο με δημοσιεύσεις επιστημονικών μελετών και παρατηρήσεις σε αποφάσεις της νομολογίας, που έχουν φιλοξενηθεί σε επιστημονικά περιοδικά.
Τι οδήγησε όμως έναν μάχιμο δικηγόρο – και κατά γενική ομολογία «χαμηλών τόνων» άνθρωπο, ο οποίος ουδέποτε ανέλαβε κυβερνητική ή κρατική έμμισθη θέση, να ασχοληθεί με τα δικηγορικά κοινά;
«Η απόφασή μου να δηλώσω υποψηφιότητα για πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας υπαγορεύεται από την κατηφορική πορεία και την περιθωριοποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος», λέει ο ίδιος σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει φιλοδοξίες πολιτικής ανέλιξης. «Η υποψηφιότητά μου ξεκινάει και εξαντλείται -αποκλειστικά και μόνο- στην ενεργό μαχόμενη δικηγορία. Μοιράζομαι με τους συναδέλφους κοινές αγωνίες για τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχεται το σώμα και πιστεύω ότι ο ΔΣΑ πρέπει να αρθρώσει φωνή και στέρεο λόγο, να αντιδράσει με ενότητα και αποφασιστικότητα, χωρίς εξαρτήσεις και συμβιβασμούς». «Ο ΔΣΑ είναι υπόθεση μόνο των δικηγόρων», λέει στην «Κ», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η υποψηφιότητά του, η οποία άλλωστε στηρίζεται από τρεις συνδυασμούς, είναι «μακριά από παρωχημένα συνδικαλιστικά ιδεολογήματα και αναζήτηση προσωπικών ρόλων».
«Οριακή η κατάσταση»
Οπως εξηγεί ο ίδιος, κύρια αιτία για την υποβολή υποψηφιότητας εκ μέρους του είναι «η οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δικηγορία», την οποία φιλοδοξεί να ανατρέψει. «Οι νέοι δικηγόροι φυτοζωούν και βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, οι δε έμμισθοι υπαλληλοποιούνται. Την ίδια ώρα, ο ΔΣΑ κινείται ως αδιάφορος τρίτος απέναντι στα καθημερινά προβλήματα των συναδέλφων», λέει ο Βασίλης Αλεξανδρής αφήνοντας αιχμές σε βάρος του νυν προέδρου του δικηγορικού συλλόγου, Ι. Αδαμόπουλου. «Ιδίως την κρίσιμη τελευταία τριετία, ο ΔΣΑ ήταν ο μεγάλος απών στα θεσμικά και καθημερινά ζητήματα του κλάδου μας. Εχασε τη φυσιογνωμία και το κύρος που του πρέπει σε ένα κράτος δικαίου. Απομακρύνθηκε από τις έννοιες της διαφάνειας, της συμμετοχικής δράσης, της έμπρακτης συναδελφικής και κοινωνικής αλληλεγγύης», υπογραμμίζει «δείχνοντας» τους τρεις τελευταίους μη εγκεκριμένους ισολογισμούς…
Πώς μπορεί όμως να αλλάξει κατά την άποψή του η παρούσα κατάσταση και, εν ολίγοις, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές του εφόσον «πάρει τα ηνία» του μεγαλύτερου δικηγορικού συλλόγου της χώρας; Πρώτη στη «λίστα» είναι η ανασυγκρότηση του ΔΣΑ και η λήψη μέτρων για διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση και διοίκηση. Ακολούθως, ο εξορθολογισμός του μερίσματος και η έμπρακτη διεκδίκηση δικαιότερου ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος, η διεύρυνση του δικηγορικού πεδίου και η ανάπτυξη του θεσμού της «νομικής βοήθειας», καθώς και η ανάκτηση του θεσμικού ρόλου του δικηγόρου στην απονομή της δικαιοσύνης. «Αρκετά από τα παραπάνω εξαρτώνται μόνο από εμάς, από τη βούλησή μας να αγωνιστούμε όχι με λόγια αλλά με έργα. Για εκείνα που συγκαθορίζονται από κυβερνητικές επιλογές, οι τρόποι διεκδίκησης υπάρχουν», καταλήγει ο κ. Αλεξανδρής.