Αρνήθηκε τις κατηγορίες ο Γ. Σπανός ενώπιον του ανακριτή

Αρνήθηκε τις κατηγορίες ο Γ. Σπανός ενώπιον του ανακριτή

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεσημέρι ολοκλήρωσαν τις απολογίες τους ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ Γ.Σπανός και ο υπεύθυνος εγκαταστάσεων της εταιρείας. Και οι δύο αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Αυτή την ώρα συνεχίζουν τις απολογίες τους τα υπόλοιπα τρία άτομα μεταξύ των οποίων και ο τελωνειακός. Συνεχίζεται η απολογία των υπολοίπων συλληφθέντων από τους 15 συνολικά.

Αφού ολοκληρωθούν οι απολογίες τους στον ανακριτή θα παρουσιαστούν και στον εισαγγελέα. Στη συνεχεία αναμένεται να συνεδριάσουν ανακριτής και εισαγγελέας, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα προφυλακιστούν ή όχι.

Προθεσμία για να απολογηθεί αύριο πήρε και έλαβε από τον 7ο ανακριτή Πειραιά, ο συνδικαλιστής και τμηματάρχης της διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων, από την αποκάλυψη της ΕΛΑΣ.

Ο συνήγορος της εταιρείας ΕΤΕΚΑ σε δηλώσεις του προς στους δημοσιογράφους τόνισε ότι από την, μέχρι στιγμής, πορεία της ανάκρισης αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ούτε διακίνηση μαύρου χρήματος ούτε εγκληματική οργάνωση.

Υποστήριξε ότι, το διαβιβαστικό της ασφάλειας έλεγε για απώλεια δασμών ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, το οποίο ο ανακριτής το περιόρισε σήμερα στα 600.000 ευρώ. Είπε, επίσης, ότι αποδείχτηκε απ΄ όλη την πορεία της ανάκρισης ότι στην ΕΤΕΚΑ δεν γινόταν καμία επιστροφή από το υποτιθέμενο ποσό που έπαιρναν πίσω τα βυτία διότι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας υπάρχει φορολογική αποθήκη που ελέγχεται από τελωνειακούς. Μια φορά το 2014 έγινε επιστροφή και έγινε με νόμιμα φορολογικά στοιχεία, συμπλήρωσε.

Στην υπόθεση της λαθρεμπορίας καυσίμων που αποκάλυψε η ΕΛΑΣ, εμπλέκονται συνολικά 24 άτομα, στελέχη κρατικών υπηρεσιών, οδηγοί βυτιοφόρων και πρατηριούχοι.

Οι υπόλοιποι 9 συλληφθέντες, που κρατούνται στη ΓΑΔΑ, θα απολογηθούν αύριο και τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι στην εισαγγελία Πειραιά οδηγήθηκαν σήμερα έξι άτομα από τους 15 συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ, ο συνδικαλιστής και τμηματάρχης της διεύθυνσης Περιβάλλοντος, ο υπάλληλος του Α' Τελωνείου Πειραιά καθώς και τρία ακόμα άτομα. Έξω από τα δικαστήρια παραμένουν για συμπαράσταση συγγενείς των συλληφθέντων, εργαζόμενοι της ΕΤΕΚΑ και οπαδοί του Ατρομήτου.

Οι υπόλοιποι συλληφθέντες, που κρατούνται στη ΓΑΔΑ, θα απολογηθούν αύριο και τη Δευτέρα.

Έξω από τα δικαστήρια παραμένουν συγγενείς των συλληφθέντων για συμπαράσταση. Στην υπόθεση της λαθρεμπορίας καυσίμων που αποκάλυψε η ΕΛ.ΑΣ εμπλέκονται συνολικά 24 άτομα – στελέχη κρατικών υπηρεσιών, οδηγοί βυτιοφόρων και πρατηριούχοι.

Αναλυτικά

Οι κατηγορίες που τους βαραίνουν είναι η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό κακουργήματος, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενεργητική και παθητική δωροδοκία κατ΄έξακολούθηση και κατάχρηση εξουσίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι την τελευταία διετία ξεπερνούν τα 3.500.000 ευρώ. Μέχρι τώρα έχουν κατασχεθεί 8.000 λίτρα ναυτιλιακού καυσίμου, πέντε βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς καυσίμων και 18.400 ευρώ.

Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ότι η υπόθεση για το κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων παρακολουθείτο εδώ και δύο χρόνια από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης ασφάλειας δυτικής Αττικής. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί, όπως τονίζεται, είναι αυτοί που έλεγξαν το βυτίο με τα περίπου 6 χιλιάδες λίτρα λαθραίου ναυτιλιακού καυσίμου που αποκάλυψε ο δημοσιογράφος του star Βαγγέλης Γκούμας το βράδυ της Πέμπτης στο Πάτημα Ασπροπύργου. Μάλιστα μετά από αυτό το περιστατικό οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε νέες έρευνες στην περιοχή, ενώ οι έλεγχοι για το λαθρεμπόριο καυσίμων θα επεκταθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες το επόμενο διάστημα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή