Ο πανταχού παρών Σαχινίδης

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«…Ηρθε μια μέρα στο γραφείο μου, το 1998 αν θυμάμαι καλά, με φορεσιά πυροσβέστη, παράσημα και ύφος αυστηρό.

Αφού μου συστήθηκε, ζήτησε να του παραχωρήσω ένα χώρο να φτιάξει πυροσβεστικό σταθμό για εθελοντές που θα συνδράμουν τις προσπάθειες κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών. Του πρότεινα μια τοποθεσία στις παρυφές του βουνού, αλλά εκείνος ήθελε χώρο στην παραλία, λεφτά για συνδρομές και άλλα τέτοια. Τον έδιωξα. Τώρα μαθαίνω ότι ο τύπος το είχε κάνει επάγγελμα…».

Ο «τύπος» δεν ήταν άλλος από τον πρόεδρο της Μη Κερδοσκοπικής (;) Οργάνωσης «Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών», εναντίον του οποίου η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης έχει σχηματίσει δικογραφία για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα εις βάρος του Δημοσίου. Το παρ’ ολίγον θύμα, ο κ. Γιώργος Παπαθανασίου, δήμαρχος Δίου Ολύμπου, πόλης της Μακεδονίας που έχει στην επικράτειά της έναν από τους σημαντικότερους εθνικούς δρυμούς της χώρας, τον ορεινό όγκο του Ολύμπου.

«Μερικά χρόνια μετά, επανεμφανίστηκε. Τον έδιωξα και πάλι. Πήγε στον Δήμο Ανατολικού Ολύμπου, τον έδιωξαν και από εκεί…».

Φαίνεται όμως ότι ο κ. Νίκος Σαχινίδης διέθετε αρκετή –και ισχυρή– πειθώ για να μην του έκλειναν παντού όπου χτυπούσε –σε δήμους κυρίως– τις πόρτες, αν αναλογιστεί κανείς ότι έστησε και λειτουργούσε με αυτόν τον παράνομο, κατά την αστυνομία, τρόπο 51 σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, από τους οποίους εξακολουθούν να λειτουργούν και σήμερα οι δώδεκα.

Ποιος ήταν όμως ο άνθρωπος που με την καλοστημένη, σύμφωνα πάντα με την εις βάρος του δικογραφία, απάτη ξεγέλασε ακόμα και τον Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, τον Γερμανό υφυπουργό Αναπτυξιακής Συνεργασίας, «βύζαινε» επί χρόνια το ελληνικό Δημόσιο αφήνοντας και εκείνος, μετά τις περιβόητες ιστορίες με τις ΜΚΟ, το δικό του υπό διερεύνηση αποτύπωμα;

Γεννημένος στον Πλαταμώνα Πιερίας, έζησε μερικά χρόνια στη Γερμανία, χωρίς να είναι γνωστό ακριβώς το τι έκανε εκεί, ούτε πώς έβγαζε το ψωμί του στην Ελλάδα μετά την επιστροφή του.

Στα 61 του χρόνια –γεννήθηκε το 1953–εμφανίζεται να εισπράττει αναπηρική σύνταξη από δωδεκαετίας τουλάχιστον, ενώ σε συνάντησή του με δήμαρχο της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, φέρεται να συστήθηκε πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, πλην όμως όταν ο συνομιλητής του με χαρά τού δήλωσε ότι είναι συνάδελφοι, έσπευσε βιαστικά ν’ αλλάξει κουβέντα…

«Αγγελο χωρίς φτερά» τον χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της «Εθελοντικής Ομάδας Διάσωσης, Δασοπυρόσβεσης και Περιβαλλοντικής Προστασίας», με έδρα την Πιερία, κ. Νίκος Κουτούλας, που υποστηρίζει ότι τον γνωρίζει πολύ καλά.

«Ξεγέλασε τους πάντες. Πουλούσε φούμαρα. Υποσχόταν στους εθελοντές ότι θα τους μονιμοποιούσε στο Δημόσιο, τους έταζε εκπαίδευση που δεν γινόταν. Τα μέλη της δικής μας οργάνωσης, εκπαιδεύονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, παίρνουν και βαθμούς, έχουμε έγγραφα. Απεναντίας, εκείνος δεν ήθελε καν να βρίσκεται υπό την σκέπη της Πυροσβεστικής και δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τους λόγους…».

Με την έδρα του Σώματος στη Θεσσαλονίκη και «το γραφείο του προέδρου στο σπίτι του στη Λεπτοκαρυά Πιερίας», ο Σαχινίδης περιόδευε ανά την επικράτεια αναζητώντας δωρεές και δήμους για να προσφέρει δήθεν –αν αποδειχθούν τα όσα περιέχονται στη δικογραφία– εθελοντισμό. Με το αζημίωτο φυσικά, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία των αρχών.

Εκτός των 2,5 εκατ. που οι υπηρεσίες προσπαθούν να εξακριβώσουν πώς ακριβώς συγκεντρώθηκαν και πού πραγματικά πήγαν, καθώς υπάρχουν υπόνοιες για πλαστά παραστατικά έγγραφα, ο Σαχινίδης και οι συγκατηγορούμενοί του – άλλα τρία στελέχη της οργάνωσης– επιβραβεύθηκαν με επαίνους, παράσημα, από τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών. Ο ίδιος ο κ. Σαχινίδης, βεβαίως, διαψεύδει τα περί απάτης, κάνοντας λόγο για ανυπόστατες φήμες και συκοφαντίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή