Υπομονή ενός μηνός για τις νέες δομές Υγείας

Υπομονή ενός μηνός για τις νέες δομές Υγείας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπομονή ενός μηνός» θα χρειαστεί να κάνουν οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς στις 18 Μαρτίου αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία οι νέες δομές που θα αντικαταστήσουν τα πολυϊατρεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Η αναστάτωση που προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, τόσο κατά τη διαδικασία «παράδοσης» των πολυϊατρείων όσο και σε επίπεδο εξυπηρέτησης των ασθενών, ήταν σοβαρή, έτσι το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε λήψη «έκτακτων μέτρων» για την κατά το δυνατόν ομαλή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Γιατροί του ΕΟΠΥΥ προχώρησαν σε καταλήψεις πολυϊατρείων αρνούμενοι να παραδώσουν τα «κλειδιά» στις Περιφερειακές Διευθύνσεις.

Οι κινητοποιήσεις έληξαν ύστερα από δύο ημέρες, οπότε και παραδόθηκε το σύνολο των πολυϊατρείων προκειμένου να γίνει η καταγραφή του υλικού και του εξοπλισμού και στη συνέχεια να υλοποιηθεί το «σφράγισμά» τους (380 μονάδες στις Περιφερειακές Διευθύνσεις όλης της χώρας) ώστε μέσα σε έναν μήνα να μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, οι ασφαλισμένοι θα έχουν ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Από την πλευρά του, ο ΕΟΠΥΥ με ανακοίνωσή του καλεί τους ασφαλισμένους να μην τηλεφωνούν στα πενταψήφια τηλέφωνα για να κλείσουν ιατρικό ραντεβού, λόγω της αναστολής λειτουργίας των πολυϊατρείων, οπότε δεν θα είναι εφικτός ο προγραμματισμός. Στο «επίμαχο» διάστημα οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εξυπηρετούνται από το δίκτυο των 5.000 συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ στους οποίους έχει δοθεί δυνατότητα αυξημένων επισκέψεων ασθενών (από 200 σε 400 μηνιαίως), ενώ θα μπορούν, εκτός από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, να απευθύνονται και στα Κέντρα Υγείας. Με απόφαση του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε στην απελευθέρωση του ορίου συνταγογράφησης των ιατρών των Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων και νοσοκομείων, για ένα μήνα, όσο διάστημα δηλαδή δεν λειτουργούν τα πολυϊατρεία. Διευκρινίζεται ότι η χορήγηση όλων των ακριβών φαρμάκων (όπως π.χ. για καρκινοπαθείς) συνεχίζεται κανονικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Από την Τρίτη, οπότε και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νόμος για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) και τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε «αγοραστή» υπηρεσιών υγείας, εντάχθηκαν σε καθεστώς κινητικότητας – διαθεσιμότητας οι περίπου 8.700 εργαζόμενοι -γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικό, διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό- στον ΕΟΠΥΥ αναμένοντας τις διαπιστωτικές πράξεις που θα δρομολογήσουν την ένταξή τους στο ΠΕΔΥ.

Ειδικότερα, οι γιατροί κλήθηκαν να υπογράψουν δήλωση για το εάν επιθυμούν να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ ή να μείνουν «εκτός», διατηρώντας βεβαίως τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Οσοι δεν καταθέσουν αίτηση ένταξης στον νέο φορέα απολύονται αυτοδικαίως, όπως και αυτοί που δεν θα παρουσιαστούν στη νέα τους θέση. Αυτό ισχύει και για τους γιατρούς που δεν θα προσκομίσουν εγκαίρως τη βεβαίωση από την εφορία ότι έχουν κλείσει το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή