Περιορισμό στην συνεχή πτώση των τιμών στις κατοικίες προβλέπει η Alpha Bank

Περιορισμό στην συνεχή πτώση των τιμών στις κατοικίες προβλέπει η Alpha Bank

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη συνεχή πτώση των τιμών των διαμερισμάτων και το σημαντικό πλήθος των προς πώληση κατοικιών σε τιμές χαμηλότερες της πραγματικής τους αξίας, οι συναλλαγές εξακολουθούν να διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι πωλητές προσδοκούν ότι δεν θα μειωθεί περαιτέρω η αξία της ακίνητης περιουσίας τους και διστάζουν να πωλήσουν, ενώ οι αγοραστές αναμένουν περαιτέρω υποχώρηση των τιμών, αναφέρεται στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank.

Η μέση περίοδος αναμονής για τη διάθεση των προσφερόμενων προς πώληση κατοικιών έφθασε περίπου στο ένα έτος το 2013, έναντι πέντε μηνών το 2009, ενώ η έκπτωση επί της αρχικής τιμής ήταν κατά μέσο όρο περίπου 22% το 2013, έναντι 12,6% το 2009. Κατά συνέπεια, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας, ο αριθμός των συναλλαγών επί των οικιστικών ακινήτων, που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος, μειώθηκε σημαντικά σε μόλις 3,8 χιλ. στο 4ο τρίμηνο του 2013 από 4,3 χιλ., 5 χιλ. και 10,6 χιλ. στο 3ο, στο 2ο και στο 1ο τρίμηνο του 2013 αντίστοιχα, έναντι 11,6 χιλ. το 4ο τρίμηνο του 2012. Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των συναλλαγών στα οικιστικά ακίνητα μειώθηκε από το πολύ υψηλό επίπεδο των 148,1 χιλ. το 2007, σε 30,9 χιλ. το 2012 και 23,8 χιλ. το 2013.

Αναφορικά με τα ενοίκια, σύμφωνα με την έκθεση, παρατηρείται ότι, ενώ στην περίοδο 2000-2011 αυξήθηκαν σωρευτικά κατά 42,9%, από το 2012 αρχίζουν σταδιακά να μειώνονται, με τη μείωσή τους να λαμβάνει εντονότερο ρυθμό το 2013. Ειδικότερα, το 2012 η πτώση των ενοικίων ήταν 2,0%. Ωστόσο, η πτώση επιταχύνθηκε σε 4,6% στο 1ο τρίμηνο του 2013, σε 6,1% στο 2ο τρίμηνο, σε 7,8% στο 3ο και σε 9,0% στο 4ο τρίμηνο του 2013. Γίνεται εμφανές ότι από την αρχή του 2013 αυξάνεται ο λόγος τιμών διαμερισμάτων προς ενοίκια και άρα η πραγματική απόδοση των επενδύσεων σε κατοικίες.

Γενικά, η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υπερβάλλουσα προσφορά και σημαντική υποχώρηση της ζήτησης, αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο. Η εξέλιξη αυτή, όπως εξηγεί, οφείλεται κυρίως στη μεγάλη πτώση των εγχώριων εισοδημάτων και στην αβεβαιότητα που εξακολουθεί να διέπει τα νοικοκυριά σχετικά με την απασχόληση και τα μελλοντικά τους εισοδήματα. Επιπρόσθετα, όπως διαπιστώνεται, η έλλειψη ρευστότητας, σε συνάρτηση με την καθυστέρηση επιστροφής των καταθέσεων και τους νέους όρους της τραπεζικής χρηματοδότησης, αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για την ανάκαμψη της αγοράς οικιστικών ακινήτων.

H αγορά κατοικίας, αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, επιβαρύνθηκε σημαντικά και κατά το 2013, εξαιτίας των πολλαπλών φορολογικών επιβαρύνσεων στην περιουσία. Ευνοϊκή, πάντως, εξέλιξη αποτελεί, όπως σημειώνεται, η σημαντική μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και ο εξορθολογισμός του πλαισίου των πλειστηριασμών, ενώ αρνητικά εξακολουθούν να επιδρούν ο διπλός φόρος (ΕΝΦΙΑ + ΦΑΠ) και ο φόρος υπεραξίας που επιβάλλονται στα ακίνητα από τις αρχές του 2014.

Τέλος, θετικές προσδοκίες διαφαίνονται για τον κλάδο, δεδομένου ότι αυξάνεται η ζήτηση από το εξωτερικό για αγορές τουριστικών ακινήτων και παραθεριστικής κατοικίας, καθώς η εισροή κεφαλαίων για αγορά ακινήτων ανήλθε σε 168 εκατ. ευρώ το 2013 από 113 εκατ. ευρώ το 2012. Πολύ μεγαλύτερη εισροή, αναμένεται το 2014, εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας,

Γενικά, σύμφωνα πάντα με το τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank, η πτώση των τιμών των κατοικιών αναμένεται να περιορισθεί σημαντικά το 2014, ενώ ουσιαστική σταθεροποίηση στα πολύ χαμηλά επίπεδα, που έχουν διαμορφωθεί, προβλέπεται από το 2015, δεδομένου ότι το 2014 θα σημειωθεί αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και μείωση των αντικινήτρων στις επενδύσεις σε οικιστικά ακίνητα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή